Η Deutsche Bank πετυχαίνει το καλύτερο της τρίμηνο από το 2014, αφήνει πίσω τις αντίπαλες τράπεζες της Wall Street

Η Deutsche Bank πετυχαίνει το καλύτερο της τρίμηνο από το 2014, αφήνει πίσω τις αντίπαλες τράπεζες της Wall Street

Καθαρά κέρδη υψηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς ανακοίνωσε η Deutsche Bank το πρώτο τρίμηνο χάρη στις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής που ξεπέρασαν και αυτές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, ο βραχίονας επενδυτικής τραπεζικής της οποίας είχε αρχίσει να θεωρείται ως το προβληματικό της παιδί λόγω της πτώσης των εσόδων και εμπλοκής σε σκάνδαλα, πέτυχε την καλύτερη κερδοφορία εδώ και επτά χρόνια.

Τα καθαρά κέρδη της Deutsche εκτοξεύτηκαν στα 908 εκατ. ευρώ από ζημιές 43 εκατ. ευρώ το περυσινό πρώτο τρίμηνο, σημαντικά πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς που περίμενε κέρδη γύρω στα 600 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το consensus των προβλέψεων των αναλυτών. Ήταν το καλύτερο της πρώτο τρίμηνο από άποψης κερδοφορίας από το 2014.

Τα δυνατά κέρδη ήταν καλά νέα για τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Christian Sewing, ο οποίος πριν δύο χρόνια επέλεξε δραστική αναδιάρθρωση της τράπεζας με 18.000 απολύσεις προσωπικού στην προσπάθεια του να επαναφέρει την Deutsche Bank σε τροχιά κερδοφορίας.

Η διοίκηση είχε πει ότι η τράπεζα θα εστίαζε περισσότερο στις δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής και στον δανεισμό επιχειρήσεων. Τώρα όμως τα έσοδα από το trading σταθερού εισοδήματος και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες απογειώθηκαν, τάσεις που επίσης ενδυνάμωσαν την κερδοφορία ανταγωνιστριών τραπεζών και κάλυψαν τις όχι και τόσο δυνατές επιδόσεις της Deutsche σε άλλους τομείς.

«Χωρίς αμφιβολία το ευνοϊκό περιβάλλον στις αγορές μας ωφέλησε, ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν άλλη μια φορά ότι είμαστε στο σωστό δρόμο όσον αφορά στη στρατηγική μας», δήλωσε ο Sewing στο προσωπικό του ομίλου.

Το μάνατζμεντ της τράπεζας εκτιμά ότι για το 2021 τα έσοδα θα είναι στάσιμα, αναθεωρώντας προηγούμενη εκτίμηση για ελαφρά πτώση των εσόδων φέτος.

Η μετοχή της Deutsche κέρδισε 9,5% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's σχολίασε ότι τα αποτελέσματα ωθούν την κερδοφορία του ομίλου σε νέα επίπεδα.

Σύμφωνα με τη Citigroup, ήταν ένα εντυπωσιακό τρίμηνο, ωστόσο διατήρησε τη σύσταση "sell" εκτιμώντας ότι η γερμανική τράπεζα δε θα πετύχει τον στόχο που έχει θέσει για απόδοση 8% στα ίδια κεφάλαια το 2022.

H ανθεκτικότητα του βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής βοήθησε την Deutsche να παράγει ισχνή κερδοφορία πέρυσι μετά από πέντε χρόνια ζημιών.

Παρόλο που συνεχίζουν να υπάρχουν αμφιβολίες για τη διατηρησιμότητα της δυνατής πορείας των εργασιών επενδυτικής τραπεζικής, οι αναλυτές εκτιμούν ότι και η φετινή χρονιά θα είναι κερδοφόρα για την τράπεζα.

Οι πωλήσεις και το trading σταθερού εισοδήματος και συναλλάγματος, όπου τα έσοδα αυξήθηκαν 34% στα σχεδόν 2,5 δις ευρώ, έκαναν το πρώτο τρίμηνο το καλύτερο από το 2015.

Η επίδοση αυτή ήταν καλύτερη από μερικές από τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες. Η Goldman Sachs πέτυχε αύξηση 31% στους τομείς αυτούς το πρώτο τρίμηνο ενώ η JPMorgan μόνο 15%.

Τα έσοδα από συμβουλευτικές υπηρεσίες και εκδόσεις δανείων σημείωσαν άνοδο 40%, την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση από το 2017. Σε αυτό καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι εργασίες στον χώρο των οχημάτων ειδικού σκοπού για εξαγορές, των λεγόμενων SPAC. Τα έσοδα από το asset management αυξήθηκαν 23%.

Η συγκυρία χαμηλών επιτοκίων και η συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου πίεσαν τα έσοδα της Deutsche στους τομείς της λιανικής και των επιχειρηματικών χορηγήσεων. Ένδειξη όμως ότι η τράπεζα θεωρεί ότι πέρασε τον κάβο της πανδημίας COVID-19 είναι ότι αναμένει τις προβλέψεις για επισφάλειες να ανέλθουν στο 1,1 δισ. ευρώ φέτος από 1,8 δισ. ευρώ πέρυσι.

Με τη μετοχή της Deutsche να διαπραγματεύεται γύρω στις 0,47 φορές την προσδοκώμενη λογιστική της αξία, ακόμη και μετά την άνοδο της Τετάρτης, η εικόνα στο χρηματιστήριο δείχνει ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.

Θεωρητικά η αποτίμηση της θα έπρεπε να είναι γύρω στις 0,8 φορές τη λογιστική της αξίας αν ο στόχος για απόδοση ιδίων κεφαλαίων του 8% ήταν σύντομα επιτεύξιμος.

Οι ελπίδες του Sewing να τον πετύχει φαίνεται να στηρίζονται σε δραστηριότητες που πρόσφατα ήθελε να περιορίσει. Το ερώτημα στους επενδυτικούς κύκλους είναι το κατά πόσο οι investment bankers του Sewing θα θελήσουν να ανταμείψουν τη νέα πίστη του στις εργασίες αυτές.

Το 2019, ο Christian Sewing ανακοίνωσε τα σχέδια του να μικρύνει την εξάρτηση της Deutsche Bank από την επενδυτική τραπεζική. Δύο χρόνια αργότερα φαίνεται να στηρίζει τις ελπίδες του στους traders της τράπεζας στον τομέα του σταθερού εισοδήματος για να πιάσει τον στόχο απόδοσης 8% στα ίδια κεφάλαια το 2022. Οι μέτοχοι μάλλον δικαιολογημένα δείχνουν σχετική δυσπιστία.