Η Citi πίσω από τη  βουτιά ευρωπαϊκών μετοχών

Η Citi πίσω από τη βουτιά ευρωπαϊκών μετοχών

 Η ξαφνική πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών που προκλήθηκε από ένα σύντομο κραχ στις σκανδιναβικές αγορές προκλήθηκε από μια ενιαία διαπραγμάτευση με εντολή πώλησης από τη Citigroup Inc, ανέφεραν στο Reuters πηγές με γνώση του ζητήματος. Το κραχ, το οποίο προκάλεσε ξαφνική πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών σε μια ημέρα ασθενούς διαπραγμάτευσης, αφορούσε έναν λανθασμένο υπολογισμό σχετικά με τον δείκτη Nasdaq που αφορούσε σουηδικές εταιρείες, ανέφερε μια πηγή.

Ο δείκτης αναφοράς μετοχών της Στοκχόλμης OMX 30 χτυπήθηκε περισσότερο, καθώς υποχώρησε κατά 8% σε ένα σημείο μετά από μια βουτιά πέντε λεπτών, προτού εξισορροπήσει τις περισσότερες απώλειες του με πτώση 1,7%. Η Citi αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Nasdaq νωρίτερα είπε ότι μια μεμονωμένη εντολή πώλησης ήταν πίσω από την απότομη πτώση.

«Ο λόγος της πτώσης ήταν ένα γεγονός πώλησης από έναν συμμετέχοντα στην αγορά. Δεν έχουμε εντοπίσει καμία διαταραχή στα συστήματα του Nasdaq», δήλωσε εκπρόσωπος του Nasdaq στη Στοκχόλμη σε δήλωση που εστάλη μέσω email λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς.

«Επιπλέον, μετά από έλεγχο, ο Nasdaq δεν έχει δει κανένα λόγο να ακυρώσει τις συναλλαγές που έγιναν κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης», προσέθεσε.

Η αρχή χρηματοοικονομικής εποπτείας της Σουηδίας δήλωσε νωρίτερα ότι ερευνούσε την ανεξήγητη βουτιά και ότι βρισκόταν σε επαφή με την αμερικανική εταιρεία Nasdaq, η οποία διαχειρίζεται τη Στοκχόλμη και άλλα χρηματιστήρια στην περιοχή τις Σκανδιναβίας. Ο Nasdaq έσπευσε να αποκλείσει ένα σφάλμα στα συστήματά του. Βυθίστηκαν και άλλοι δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών στη Δανία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά αργότερα ανέκαμψαν.