ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Η CIA δημιουργεί μια ειδική ομάδα ενάντια σε «ηχητικές» επιθέσεις 

Η CIA δημιουργεί μια ειδική ομάδα ενάντια σε «ηχητικές» επιθέσεις 

Η ηγεσία της CIA ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας που θα είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση επιθέσεων με βιολογικά όπλα και όπλα μικροκυμάτων όπως αυτά που θεωρούνται υπεύθυνα για τις νευρολογικές βλάβες που προκλήθηκαν το 2016 σε Αμερικανούς διπλωμάτες στην Κούβα.

Η πρώτη ομάδα δημιουργήθηκε στα τέλη του 2020, ανέφερε το CNN προκειμένου να διασφαλίσει τη παροχή υποστήριξης σε Αμερικανούς αξιωματούχους που ενδέχεται να έχουν πληγεί ή να αντιμετωπίσουν παρόμοια επίθεση στο μέλλον.

«Η CIA συνεργάζεται με άλλους κυβερνητικούς φορείς για να διπλασιάσει τις προσπάθειές που σχετίζονται με ανεξήγητα περιστατικά υγείας που έχουν επηρεάσει διπλωματικό ή στρατιωτικό προσωπικό. Προτεραιότητα του οργανισμού ήταν και συνεχίζει να είναι η ευημερία όλων των ανθρώπων του», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της CIA, Τίμοθι Μπάρετ μέσω email στο CNN.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο, έκθεση των Εθνικών Ακαδημιών Επιστήμης των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μυστηριώδη συμπτώματα που εκδήλωσαν Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κούβα και την Κίνα είναι πιθανό να προκλήθηκαν από «κατευθυνόμενα μικροκύματα».

Η έκθεση, την οποία παρουσίασε πρώτο το αμερικανικό δίκτυο NBC, επιχειρεί να δώσει απάντηση σε μια μυστηριώδη υπόθεση που ξεκίνησε το 2016, όταν διπλωμάτες και άλλοι εργαζόμενοι στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα ανέφεραν ότι άκουσαν δυνατούς ήχους και στη συνέχεια εμφάνισαν προβλήματα ακοής, ισορροπίας και συγκέντρωσης, μαζί με συμπτώματα διάσεισης.

Παρόμοια, συμπτώματα εκδήλωσε το 2018 τουλάχιστον ένα Αμερικανός αξιωματούχος σε προξενείο των ΗΠΑ στην Κίνα, ενώ σύμφωνα με τους New Yorκ Times ανάλογα περιστατικά αναφέρθηκαν τον τελευταίο χρόνο από πράκτορες της CIA σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

H μυστηριώδης πάθηση έγινε ανεπίσημα γνωστή ως «σύνδρομο της Αβάνας».