Η χρηματιστηριακή πυξίδα του 2021 και τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα

Η χρηματιστηριακή πυξίδα του 2021 και τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα

Το 2021, μας υποδέχεται μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό επενδυτικό περιβάλλον. Συνήθως τις πρώτες μέρες κάθε χρηματιστηριακού έτους, οι επενδυτές κάνουν τους λογαριασμούς τους και τους υπολογισμούς τους, διερωτώμενοι: Σε ποια κατάσταση βρίσκεται τώρα το χαρτοφυλάκιο μου; Τι αλλαγές πρέπει να κάνω; Ποιες αποδόσεις πρέπει να περιμένω, από εδώ που βρίσκονται οι αγορές; Είναι τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης, ελκυστικά; Προς τα που, είναι πιθανότερο να κινηθούν οι αγορές; Ποιος είναι ο βαθμός ρίσκου, από εδώ και πέρα;

Σήμερα όμως, τα ερωτήματα είναι διαφορετικά. Διότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Τον τόνο στις εξελίξεις, δεν θα τον δίνουν ξεκάθαρα τα οικονομικά γεγονότα, ή τα πολιτικά γεγονότα, ή οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, ή οι εμπορικοί πόλεμοι, ή οι νέοι πολιτικοοικονομικοί συσχετισμοί και συμμαχίες.

Τον τόνο για το 2021 θα τον δίνουν οι υγειονομικές εξελίξεις. Οι αγορές θα παρακολουθούν ταυτόχρονα δύο μέτωπα. 

Το πρώτο είναι το μέτωπο των επιδημιολογικών εξελίξεων, όπως είναι η πορεία των κρουσμάτων, ο αριθμός των θυμάτων και οι αντοχές των συστημάτων υγείας. Η πορεία αυτών των μεγεθών, θα καθοδηγεί τις πολιτικές επιλογές  για την αυστηριοποίηση των μέτρων ή για την χαλάρωση τους. Δηλαδή, θα προσδιορίζει την οικονομική καθημερινότητα, που με τη σειρά της θα επηρεάζει τα οικονομικά δεδομένα των εταιρειών, των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια.

Το δεύτερο μέτωπο, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη μεταπολεμική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, είναι αυτό του εμβολιασμού. Το πλήθος των εμβολίων που θα αποδειχθούν αποτελεσματικά, οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων από τις αρμόδιες αρχές, ο όγκος των εμβολίων που θα μπορούν να παρασκευαστούν, καθώς η αποτελεσματικότητα των εμβολιαστικών διαδικασιών, είναι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις αγορές. 

Με άλλο τρόπο θα κινηθούν τα χρηματιστήρια αν ακολουθήσει ένα τρίτο ή και τέταρτο κύμα, με άλλο τρόπο αν οι εμβολιασμοί διεκπεραιωθούν σύμφωνα με τους προγραμματισμούς και με άλλο τρόπο αν υπάρξει οποιαδήποτε ανατροπή στα υπάρχοντα δεδομένα και στις προβλέψεις που έχουν ενσωματωθεί στο σχεδιασμό των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο.

Τον τόνο για το 2021, θα συνεχίσουν όμως τον δίνουν και δυο άλλοι παράγοντες, που καθόρισαν και το περιβάλλον των αγορών μέσα στο 2020. Ο πρώτος παράγοντας είναι αυτός των νέων επενδυτών που αποκαλούνται και millennials και ο δεύτερος είναι η ύπαρξη μιας πρωτοφανούς ρευστότητας κεφαλαίων στο σύστημα.

Οι millennials, κινούνται στα διεθνή χρηματιστήρια σα να μην υπάρχει αύριο. Προεξοφλώντας σήμερα, κέρδη και υπεραξίες της επόμενης εικοσαετίας. Αδιαφορώντας για έννοιες όπως είναι το bear market, οι αποτιμήσεις εταιρειών και οι αριθμοδείκτες των μετοχών. Μόλις πριν από μερικά 24ωρα κατέρρευσε το κρυπτονόμισμα XRP Ripple, εξαϋλώνοντας κεφάλαια ύψους $130 δισ. Περισσότερα δηλαδή, από τη κατάρρευση της Enron αλλά και της Lehman Brothers. Και όμως η κοινότητα των νέων επενδυτών που θεωρεί ότι οι αγορές είναι ένα game app στα κινητά της τηλέφωνα, ουδόλως ανησύχησε. 

Όσον αφορά για την λιμνάζουσα ρευστότητα, αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και τη διακύμανση των επιτοκίων. Οποιαδήποτε κίνηση που θα μεταβάλει την επικρατούσα ποσοτική χαλάρωση και τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια, θα αλλάξει άρδην τις καταστάσεις.

Μέχρι τότε όμως, η πολύμηνη αποσύνδεση της πορείας των αγορών, από την πορεία της πραγματικής οικονομίας, φαίνεται ότι θα αφαιρεί και τα τελευταία θεωρητικά όρια που διέπουν τις λογικές των χρηματιστηρίων.

Ανακεφαλαιώνοντας θα λέγαμε, ότι η ένδειξη της πυξίδας των αγορών θα οριστεί από τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Τις επιδημιολογικές εξελίξεις,  την πορεία των εμβολιασμών, τους millennials και τις κεντρικές τράπεζες.

Τούτων λεχθέντων, εύχομαι ένα προσοδοφόρο χρηματιστηριακό ταξίδι μέσα στο 2021.




 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.