Η Χάλκη το πρώτο GR-eco νησί της Ελλάδας - Η σημασία της επιλογής και το ταξίδι Μητσοτάκη

Η Χάλκη το πρώτο GR-eco νησί της Ελλάδας - Η σημασία της επιλογής και το ταξίδι Μητσοτάκη

Η στρατηγική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δώσει τη μάχη  απέναντι στην κλιματική  κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Κεντρικός άξονας αυτής της πολιτικής επιλογής είναι η μετατροπή των ελληνικών νησιών, με προτεραιότητα τα μικρότερα, μη διασυνδεδεμένα και απομακρυσμένα, σε διεθνή πρότυπα πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης και εστίες καινοτομίας.

Την ερχόμενη Τετάρτη το νησί της Χάλκης λοιπόν περνάει σε μία νέα εποχή στην οποία μικρά νησιά θα μετατραπούν σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και οικολογικής κινητικότητας.

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος λίγα 24ωρα μετά μεταβαίνει στη Γλασκόβη για την 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, το νησί των περίπου 400 μόνιμων κατοίκων και 2.500 τουριστών, θα αποτελέσει το πρώτο, που εντάσσεται στην πρωτοβουλία GR-eco islands.

Επιλογή με προφανή συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για ένα αραιοκατοικημένο νησί στην άγονη γραμμή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, μέρος της Δωδεκανήσου και με σημαντικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή. Η Χάλκη τελεί, επίσης, υπό την προστασία της UNESCO ως Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Φιλίας. 

Το έργο μετατροπής του νησιού σε αμιγώς «πράσινο»,  έχει στόχο να μειώσει δραστικά το ενεργειακό του αποτύπωμα με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στόλο ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Προχωρά σε συνεργασία με τις ΔΕΗ, ομίλο Συγγελίδη / Citroen, Akuo Energy Greece, Omexom / Vinci Energies,  Vodafone και ALD Automotive. Οι εταιρείες αυτές είχαν υπογράψει τον Ιούλιο σχετικό μνημόνιο.

Σε πρώτη φάση, προβλέπεται η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 1MWp, το οποίο θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση των κατοίκων του νησιού, μέσω της μεθόδου του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Virtual Net Metering).

Μέρος του έργου είναι η δωρεά 6 αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θα ενισχύσουν τον στόλο των οχημάτων της Αστυνομίας και του Λιμενικού, αλλά και του Δήμου, με την παράλληλη τοποθέτηση 4 φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο λιμάνι του νησιού.

Ταυτόχρονα, θα αναβαθμιστεί ο δημόσιος φωτισμός με «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης. Επιπλέον, θα αναπτυχθούν καινοτόμες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και τεχνολογικές εφαρμογές για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής μάθησης, με την ανάπτυξη υποδομής 5G και ευρυζωνικών δικτύων. Στο πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), το συνολικό ποσό της δωρεάς προς τους κατοίκους και τον Δήμο Χάλκης ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ.

Ένα μεγάλο μέρος των τουριστικών θαλάσσιων μετακινήσεων ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο θα εκτελείται από ένα ηλεκτρικό σκάφος, χορηγία της εταιρείας Παπαστράτος, στο πλαίσιο των προσπαθειών της εταιρείας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Το σκάφος είναι ηλιακά ηλεκτροκίνητο, με ενσωματωμένα πάνελ φωτοβολταϊκών και φορτίζει είτε από τον ήλιο είτε με παροχή ρεύματος.

Ο σχεδιασμός του έχει βασιστεί σε παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική και η λεμβολόγηση γίνεται από οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Πάτμο,  ενώ η κατασκευή και ο εξοπλισμός αυτών των τύπων σκαφών θα δημιουργήσει θετικό οικονομικό αντίκτυπο για πολλές μικρές επιχειρήσεις, στο σύνολό τους ελληνικές, τοπικές και οικογενειακές.

Το ηλεκτροκίνητο σκάφος αποτελεί την επιτομή της κυκλικής οικονομίας – κινείται με πράσινη ενέργεια και αναμένεται να ενισχύσει την τουριστική οικονομία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. 

Η τοπική κοινότητα θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης. Η ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν ο Δήμος Χάλκης και όλοι οι κάτοικοι του νησιού, είναι η πρώτη περίπτωση τέτοιου έργου στην Ελλάδα.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον φωτοβολταϊκό σταθμό θα μειώσει δραστικά ή ακόμα και θα μηδενίσει τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών της Χάλκης. Η ενέργεια αυτή αποκτά βαρύνουσα σημασία, ιδίως αυτήν την εποχή, κατά την οποία το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί δραματικά λόγω της διεθνούς αύξησης των τιμών των ορυκτών καυσίμων.

Μέσω της δράσης αυτής, όλοι οι κάτοικοι θα προστατευτούν από τις τρέχουσες διακυμάνσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και δεν θα επηρεάζονται από οποιαδήποτε αστάθεια των τιμών στο μέλλον.