Η bull market ανατρέπει τα δεδομένα στο ελληνικό χρηματιστήριο

Η bull market ανατρέπει τα δεδομένα στο ελληνικό χρηματιστήριο

Mετά από 4 εβδομάδες σημαντικής ανόδου ήρθε μία σταθεροποιητική εβδομάδα για τον FTSE 25 και τον ΓΔ, με τον τραπεζικό, όμως, να συνεχίζει να καταγράφει κέρδη της τάξεως του 5% δείχνοντας ότι είναι σε χρονική υστέρηση έναντι της υπόλοιπης αγοράς. Ήταν λογικό να υπάρξει μία ανάπαυλα και κατοχύρωση κερδών, κάτι που αποτελεί ένδειξη υγείας για την ανοδική κίνηση.

Η είσοδος φρέσκου χρήματος από ξένους θεσμικούς έχει δώσει στην αγορά νέο αέρα και παράλληλα σημαντική ρευστότητα στο σύστημα. Φυσικά είδαμε και είσοδο ελληνικών κεφαλαίων με τον μήνα Νοέμβριο να κλείνει με σημαντικές εισροές στα ελληνικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια.

Οι μηδενικές αποδόσεις σε ταμιευτήριο και repos έχουν αρχίσει να ωθούν κεφάλαια προς την χρηματιστηριακή αγορά.

Το QE από την άλλη, που έστω και αργά λειτούργησε για την Ελλάδα, έχει μειώσει σημαντικά το κόστος δανεισμού στις εταιρείες, διευκολύνοντας νέες ομολογιακές εκδόσεις με τον νέο χρόνο.

Η εισαγωγή στην κύρια αγορά των εταιρειών Entersoft και Epsilon Net, και μάλιστα με σημαντικά κέρδη για τους συμμετέχοντες, φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο και για άλλες εταιρείες που βλέπουν με άλλο μάτι την είσοδο τους στο χρηματιστήριο.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεχάσει τον λόγο που υπάρχει ο χρηματιστηριακός θεσμός ως εργαλείο άντλησης κεφαλαίων και ανάπτυξης, και είναι καιρός να το θυμηθούμε και πάλι.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε και σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίων που όχι μόνο πετυχαίνουν αλλά δίνουν και σημαντικά κέρδη σε αυτούς που της καλύπτουν. Ουσιαστικά είναι μία περίοδος που οι αυξήσεις δεν γίνονται εξ΄ ανάγκης, αλλά με σκοπό να εξυπηρετήσουν νέες επενδύσεις.

Όταν οι επενδυτές βλέπουν τις πιθανότητες ώστε να γίνουν συμμέτοχοι στο κέρδος, να μεγαλώνουν, εύκολα θα καλύπτουν και τις νέες ΑΜΚ.

Αξίζει από την άλλη να μην παραβλέψουμε τις απανωτές δημόσιες προτάσεις με παράλληλες αλλαγές διοίκησης μαζί με νέες επενδύσεις. Θυμίζουμε πρόσφατες περιπτώσεις όπως Ιατρικό, Pasal, Νewsphone, Forthnet, κ.α.

Αξίζει κάποιος λοιπόν να συνυπολογίσει ότι η μείωση τους κόστους δανεισμού στις εισηγμένες θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα τους, που αν συνοδευτούν και από αύξηση τζίρου και μείωση φορολογίας, τότε αυτό σημαίνει ότι θα δούμε πολύ σημαντική ανάκαμψη στα αποτελέσματα το επόμενο διάστημα.

Προετοιμασία για το ένα καλύτερο μέλλον

Αν κανένας συνοψίσει όλα τα παραπάνω θα δει ότι είμαστε σε μία περίοδο προετοιμασίας για το νέο αύριο που έρχεται και που μαζί με αρωγό το Ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης φαίνεται να έχει ήδη ξημερώσει μία νέα περίοδος.

Όλο αυτό εν μέσω μίας κρίσης που δεν έχουμε συναντήσει στην ιστορία της αγοράς και μάλιστα παγκοσμίως με το πιο βασικό χαρακτηριστικό να είναι συγκεκριμένη χρονική καταγραφή.

Σίγουρα υπάρχουν κλάδοι που σημείωσαν πολύ σημαντικές απώλειες οι οποίες χωρίς βοήθεια από τα κράτη θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε πτωχεύσεις. Η βοήθειες  «εν κινήσει» που επιχειρούνται είναι σημαντικές μιας και έδωσαν την ευκαιρία σε πολλούς να μην κλείσουν και να ελπίζουν για την ολική επαναφορά μετά το πέρας της κρίσης.

Αν σκεφτεί κανείς ότι όλο αυτό το σκηνικό που έχει στηθεί είναι με πολύ μικρή βοήθεια από τον τραπεζικό κλάδο μπορεί να φανταστεί τι μπορεί να συμβεί όταν αυτός εξυγιανθεί πλήρως.

Τα παράγωγα και τα σημεία ενδιαφέροντος 

Η επόμενη εβδομάδα έχουμε κλείσιμο παραγώγων και αξίζει να θυμηθούμε ότι συνήθως το κλείσιμο γίνεται πάνω στην κυρίαρχη τάση. Το χαμηλό της Παρασκευής είναι και το επίπεδο εκείνο που όσο συντηρείται σε κλείσιμο η τάση παραμένει επιθετική. Μία διάσπαση μπορεί να μας δώσει βαθύτερη διόρθωση και ανακοπή της τάσης βραχυπρόθεσμα, χωρίς ακόμα να έχουμε σήματα εξόδου στους δείκτες.

Την επόμενη Παρασκευή περιμένουμε και τις εξελίξεις σε σχέση με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οι επιλογές μας υπέρ αποδίδουν 12,85% έναντι του ΓΔ σε σχέση με τον ίδιο να χάνει το 14,95% της αξίας του με τις επιλογές μας στο -2,1%.

Ο τραπεζικός επικεφαλής στις απώλειες με 44,27%, με τον FTSE 25 στο -18,85%. Η ΕΝΤΕΡ με κέρδη 109%, με την ΔΕΗ να ακολουθεί με 66%, την KOYEΣ με 23%, την Mytilineos στο +18% και την ΚΡΙ ΚΡΙ στο +13%.

Οξύμωρη η τιμή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ μιας και χάνει το 7% από αρχές έτους με την θυγατρική της με 38% να έχει κέρδη της τάξεως του 75%. Αυτό αποτελεί θεωρητικά «στρέβλωση» που αργά ή γρήγορα θα πρέπει να διορθωθεί. 

Στον αντίποδα μεγάλος χαμένος η ΑΛΦΑ με -52% με την Εθνική στο -33% και την ΕΥΡΩΒ στο -37%

Ο τραπεζικός λογικά έχει μία κίνηση στο 575 και περιμένουμε να δούμε αν γίνει άμεσα ή χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα χώνεψης τιμών.

Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε ότι αλλάζει επί τα χείρω κάτι σημαντικό στην αγορά μιας και θυμίζουμε ότι έχουμε πλέον και μηνιαίο αγοραστικό σήμα. 

Αν υποθέσουμε ότι έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο bull market, ειδικά η πρώτη διόρθωση που εξελίχθηκε θα μας δώσει νέο υψηλό με την μικρή πιθανή ταλαιπωρίας στα πρόσφατα υψηλά, έτσι ώστε το πρόσφατα χαμηλά της Παρασκευής να γίνουν και ημερήσια stop μας. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τόσο τους κατέχοντες όσο και αυτούς που θέλουν να εισέλθουν στην αγορά.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 698 ΜΟΝΑΔΕΣ 

Όσο ο ΓΔ κλείνει πάνω από το 759 η τάση παραμένει επιθετική με το 805 κοντινή αντίσταση και το 845 επόμενο πολύ σημαντικό επίπεδο. Στο εβδομαδιαίο η ζώνη του 740-750 έχει την σημασία του όσο συντηρείται. 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ STOP 607 ΜΟΝΑΔΕΣ-ΜΗΝΙΑΙΟ  LONG STOP 567 ΜΟΝΑΔΕΣ

To 740-750 σε εβδομαδιαίο καλό θα ήταν να συντηρηθεί και παράλληλα να δοκιμαστεί κίνηση στην πολύ σημαντική μηνιαία ζώνη του 840-850. 

FTSE 25: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG STOP 1650 ΜΟΝΑΔΕΣ-ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ LONG - STOP 1285 ΜΟΝΑΔΕΣ

Η ζώνη του 1920 σταμάτησε την κίνηση δίνοντας διόρθωση στον ftse.  Όσο ο ftse κλείνει πάνω από το 1814 η τάση παραμένει επιθετική με το επίπεδο 1929 κοντινή σημαντική εβδομαδιαία αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση προς το 2050-2100


 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ-ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ LONG- STOP 363 ΜΟΝΑΔΕΣ

Tο 455 είναι κοντινή στήριξη και επιθετική τάση σε ημερήσιο όσο διατηρείται σε κλείσιμο. Μια κατοχύρωση θα ανακόψει αν μη τι άλλο χρονικά την κίνηση ή και θα δώσει διόρθωση στο 406. Το 518  κοντινή αντίσταση με επόμενο επίπεδο το 575. 

MYTILINEOS: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 11,18 ΕΥΡΏ 

Όταν ένας τίτλος δεν διορθώνει με την υπόλοιπη αγορά, έχει και περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσει την κίνηση. Όταν έχουμε πλέον stop στο 11,18 σε κλείσιμο, τα ρίσκα είναι πολύ μικρά. Μία κατοχύρωση του 11,70 θα δώσει πιθανή έξαρση στο 12,50 ευρώ για αρχή.

AΛΦΑ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 0,76 ΕΥΡΩ

Το 0,98 κοντινή αντίσταση υπέρβαση της οποίας μπορεί να δώσει συνέχιση στα 1,16 ευρώ. Το 0,83 και 0,80 στηρίξεις. 

ΟΤΕ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 12,03 ΕΥΡΩ

Aνέκαθεν από τα πιο δύσκολα γραφήματα ο ΟΤΕ και με κινήσεις εκτός κλίματος. Συνηθίζουμε να τον λέμε και σωματοφύλακα της αγοράς όποτε χρειάζεται. Παρόλα αυτά είναι ένας τίτλος παντός καιρού. Τα 13 ευρώ αποτελούν πολύ σημαντικό επίπεδο στήριξης με μεγάλες πιθανότητες να δώσει αντίδραση προς το 13,80. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δώσει συνέχιση. 

ΟΠΑΠ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 9,46 ΕΥΡΏ 

Από την στιγμή που το stop ανέβηκε στο 10,03 σε κλείσιμο δεν χρειάζεται κάτι άλλο για ανάλυση…Πολύ δυνατή η συμπεριφορά του. 

ΔΕΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 6,72 ΕΥΡΩ

Φαίνεται να έχει μπει σε μία φάση συσσώρευσης με πλάγια κίνηση. Το stop στο 6,72 που διάσπαση του μπορεί να μας δώσει το 6,53. Το 7,10 κοντινή αντίσταση που αντίστοιχα με υπέρβασή της θα δει το 7,40

ΛΑΜΔΑ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 6,00 EYΡΩ

O στόχος μας πληρώθηκε και έδωσε διόρθωση. Το 6,60 σημαντική κοντινή στήριξη που όσο συντηρείται σε κλείσιμο έχουμε επιθετική κίνηση. Το 7,16 αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας δώσει συνέχιση της κίνησης.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 1,77 ΕΥΡΩ

Μπορεί να έδωσε έξοδο στην συνεδρίαση της Πέμπτης και σημαντική πτώση την Παρασκευή, ακολουθώντας την ανακοίνωση για πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, παρόλα αυτά είναι ένας τίτλος που θα απασχολήσει. Η εταιρεία ούτως ή άλλως χρειάζεται και μεγαλύτερη ΑΜΚ από τα 50 εκατομμύρια. Το 1,30 επίπεδο πολύ σημαντική στήριξη με μεγάλες πιθανότητες να δώσει αντίδραση με το 1,51 κοντινή αντίσταση και το 1,63 κύρια. 

MOTOR OIL: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 10,47 ΕΥΡΩ 

To 11,43 κοντινή σημαντική στήριξη που μόνο με διάσπασή της μπορεί να δοκιμάσει κίνηση στο 10,50 επίπεδο. Το 12,84 επόμενος στόχος με το 12,20 κοντινή. 

VIOHALCO: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT- STOP 3,89 ΕΥΡΩ

Συσσώρευση στην ζώνη του 3,40-3,90 μετά το μεγάλο ράλι του τελευταίου διαστήματος. Το stop στο short στο 3,89 σε κλείσιμο.

INFOQUEST: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 8,80 ΕΥΡΩ

Από τις εταιρείες που παρακολουθούμε τα τελευταία 4 χρόνια. Όσο κλείνει πάνω από το 9,48 η τάση είναι επιθετική με το 10,80 επόμενο στόχο και ενδιάμεση κοντινή αντίσταση τα 10 ευρώ. 

ΠΛΑΙΣΙΟ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 3,40 ΕΥΡΩ 

Το 3,40 στήριξη και stop σε ημερήσιο κλείσιμο. Αντίσταση το 3,70-3,80 είναι σημαντική αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να φέρει τη μετοχή στο 4,35. Η αλήθεια είναι ότι ωφελήθηκε σημαντικά στην κρίση μιας και ήταν η πιο έτοιμη από όλους.

DAX: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 13454 ΜΟΝΑΔΕΣ 

Έξοδο έδωσε ο DAX με το stop πλέον στις 13.454 μονάδες και κύρια αντίσταση. Το 13265 κοντινή στήριξη με το 12895 επόμενη. 


S&P 500: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 3543 ΜΟΝΑΔΕΣ

Σαφώς κουρασμένο το γράφημα με το 3703 κοντινή σημαντική αντίσταση που κατοχύρωση και μόνο μπορεί να δοκιμάσει κίνηση στο 3750. Το 3628 κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στην ζώνη του 3552 με το 3543 να είναι το στοπ μας σε ημερήσιο κλείσιμο.


DOW JONES: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG-STOP 29463 ΜΟΝΑΔΕΣ

Τα 29463 είναι στήριξη και stop σε ημερήσιο κλείσιμο. Διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 28452. Το 30440 σημαντική αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να μας οδηγήσει στο 31350.

NASDAQ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 12090 ΜΟΝΑΔΕΣ

Είναι δεδομένο πως είναι ο παγκόσμιος νικητής για το 2020. Φαίνεται να κάνει μία προσπάθεια round top τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Μία κατοχύρωση του 12651 σε κλείσιμο και μόνο θα μπορούσε να δώσει συνέχιση. Το 12090 σε κάθε περίπτωση είναι το stop μας σε κλείσιμο. 


EURO/USD  ΗΜΕΡΗΣΙΟ POSITION LONG STOP 1,1611

Όσο το 1,2045 συντηρείται σε κλείσιμο η τάση παραμένει επιθετική με το επίπεδο σημαντική στήριξη. Το 1,2165 κοντινή αντίσταση που διάσπαση θα μας οδηγήσει στο 1,2360. 


GOLD: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT -STOP 1875 ΔΟΛΑΡΙΑ 

Το 1875 είναι το νέο μας stop σε κλείσιμο ημέρας. Μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει κίνηση στο 1895-1921. Το 1809 κοντινή στήριξη που κατοχύρωση και μόνο μπορεί να δώσει κίνηση χαμηλότερα


 

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.