Η βρετανική κυβέρνηση διευκόλυνε για δεύτερη φορά την Τότεναμ

Η βρετανική κυβέρνηση διευκόλυνε για δεύτερη φορά την Τότεναμ

Η σχέση πολιτικής και ποδοσφαίρου ήταν πάντα ιδιαίτερη. Αλλες φορές απαράδεκτη και άλλες παραπλανητική. Κάποιες αχρείαστη και μερικές φορές αναπόφευκτη. Αυτό το τελευταίο ενδεχομένως να σκέφτηκαν πέρσι στη διοίκηση της Τότεναμ, όταν οι απώλειες λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού την υποχρέωσαν να ζητήσει ένα δάνειο από τη βρετανική κυβέρνηση. Οι Λονδρέζοι έλαβαν το ποσό των 175 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 197 εκατ. ευρώ), με επιτόκιο 0,5% και ημερομηνία αποπληρωμής τον Απρίλιο του 2021.

Ο όρος της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν πως τα χρήματα δεν θα χρησιμοποιηθούν για μετεγγραφές, αλλά παρέχονται για τη ρευστότητα, την ελαστικότητα και τη σταθερότητα στα λειτουργικά έξοδά της αγγλικής ομάδας. Οι «Spurs» είδαν τη σεζόν 2019 – 2020 τα έσοδά τους να μειώνονται κατά 12,7% και να φτάνουν στα 450,6 εκατ. ευρώ, με απώλειες 71,6 εκατ. για την αγωνιστική χρονιά που έληξε στις 30 Ιουνίου 2020...

Τα φετινά νούμερα δεν αναμένονται θετικότερα, λόγω και των άδειων εξεδρών και της κακής πορείας της Τότεναμ σε Premier League και Europa League, κάτι που δυσκόλεψε την αποπληρωμή του δανείου. Η εφημερίδα «Daily Mail», πάντως, αποκάλυψε πως οι Λονδρέζοι ήρθαν σε συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση και θα λάβουν παράταση ενός έτους, ώστε να καταβάλλουν το ποσό την άνοιξη του 2022.

Η Τότεναμ είχε λάβει επίσης άδεια το 2018 να κατασκευάσει 646 σπίτια στην περιοχή του πρώην γηπέδου της, του «Ουάι Χαρτ Λέιν», τα οποία θα ανήκαν στον σύλλογο. Αυτή η άδεια, μάλιστα, επεκτάθηκε στις 1.000 οικίες και μπορεί να δώσει άλλη μία οικονομική «ανάσα» στη διοίκηση. Οι διευκολύνσεις δεν έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από άλλους συλλόγους, παρά το γεγονός πως το αντίστοιχο δάνειο που πήρε πέρσι η Αρσεναλ, ύψους 132 εκατ. ευρώ, θα αποπληρωθεί κανονικά μέσα στον Μάιο του 2021, δίχως καμία παράταση.

Στο μεταξύ, η αντιλαμβανόμενη τις αντιδράσεις του κόσμου της στο θέμα της European Super League, η διοίκηση της Τότεναμ αποφάσισε την Τρίτη (11/5) να δώσει το δικαίωμα παρουσίας των οπαδών στα συμβούλια του συλλόγου. Οι «Spurs» δήλωσαν μετάνοια για την απόφαση να τεθούν απέναντι στην UEFA (η οποία προχώρησε στις πρώτες τιμωρίες) και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και θα δημιουργήσουν ένα συμβουλευτικό πάνελ, στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν εκπροσώπους διάφορα κλαμπ οπαδών της ομάδας.