Η Βρετανία εμπλέκει τον Putin στην υπόθεση Skripal - Έτοιμα τα αντίμετρα απαντά η Ρωσία

Η Βρετανία εμπλέκει τον Putin στην υπόθεση Skripal - Έτοιμα τα αντίμετρα απαντά η Ρωσία

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Boris Johnson, δήλωσε σήμερα πως είναι εξαιρετικά πιθανό ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, να πήρε την απόφαση να χρησιμοποιηθεί ο νευροτοξικός παράγοντας για τον δηλητηριασμό του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Sergei Skripal, σε αγγλικό έδαφος.

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Ρώσων. Δεν θα υπάρξει ρωσοφοβία εξαιτίας αυτού που συμβαίνει», σημείωσε ωστόσο ο κ. Johnson.

«Η διαμάχη μας είναι με το Κρεμλίνο του Putin και με την απόφασή του - και θεωρούμε πως είναι εξαιρετικά πιθανό να ήταν δική του απόφαση - αφορά τη χρήση ενός νευροπαραλυτικού παράγοντα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, στους δρόμους της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά τον Β'' Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, δήλωσε ότι η Μόσχα «είναι ένοχη» για την επίθεση αυτή που διαπράχθηκε, σύμφωνα με την ίδια, με έναν νευροπαραλυτικό παράγοντα που ανήκει στην κατηγορία των Νοβιτσόκ, τους οποίους έχει δημιουργήσει η Ρωσία.

«Τραγικό ότι ο V. Putin, που προετοιμάζεται για να εκλεγεί για τέταρτη φορά στις προεδρικές εκλογές την Κυριακή, να δρα με αυτόν τον τρόπο», είχε προσθέσει η κα May.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του B. Johnson, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε οι κατηγορίες για τον Ρώσο πρόεδρο για ανάμειξη του στη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου είναι σοκαριστικές.

«Οποιαδήποτε αναφορά στον πρόεδρό μας για ενδεχόμενη ανάμειξή του στην υπόθεση αποτελεί ασυγχώρητη παραβίαση των διπλωματικών κανόνων κόσμιας συμπεριφοράς», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov και πρόσθεσε πως «είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη απόδειξη (για τη ρωσική εμπλοκή). Το όλο κύμα (τέτοιου είδους δηλώσεων) προέρχεται από τη Βρετανία», σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αμερικανού προέδρου Donald Trump περί σαφών αποδεικτικών στοιχείων. 

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova δήλωσε πως «όλες οι αποφάσεις σχετικά τα αντίμετρα που αφορούν το Λονδίνο έχουν ληφθεί και σύντομα θα ενημερωθεί γι αυτά η βρετανική πλευρά και η κοινή γνώμη».

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα απελάσει Βρετανούς διπλωμάτες σε απάντηση στο τελεσίγραφο που έδωσε η May σε 23 Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την Βρετανία σε διάστημα μιας εβδομάδας.

H Ρωσία ξεκινά έρευνα για τις δολοφονίες της κόρης του Skripal και του επιχειρηματία Glushkov

Στο μεταξύ, η Ανακριτική Επιτροπή τη Ρωσίας άσκησε ποινική δίωξη για το περιστατικό της απόπειρας δολοφονίας κατά της Yulia Skripal η οποία είναι ρωσίδα πολίτης, καθώς και για τη δολοφονία στο Λονδίνο του πρώην ανώτατου στελέχους της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot Nikolai Glushkov.

Η εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής Svetlana Petrenko, η οποία προέβη και στην σχετική ανακοίνωση, είπε ότι «από την Κεντρική διεύθυνση που είναι αρμόδια για την διερεύνηση εξαιρετικά σημαντικών υποθέσεων δόθηκε στις 16 Μαρτίου η εντολή να ασκηθεί ποινική δίωξη για την απόπειρα εσκεμμένης δολοφονίας της πολίτου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Yulia Skripal (…) καθώς επίσης και για τη δολοφονία του πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Nikolai Glushkov στο Λονδίνο με βάση τις ενδείξεις του εγκλήματος…».

Στη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα η δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα 

Η υπόθεση της δηλητηρίασης του Sergei Skripal και της κόρης του σε βρετανικό έδαφος προστέθηκε στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διεξαχθεί στις 22 και 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, όπως έγινε γνωστό από μια ευρωπαϊκή πηγή.

Το θέμα "θα συζητηθεί το βράδυ της επόμενης Πέμπτης" και "αναμένουμε τα (γραπτά) συμπεράσματα" μετά τη λήξη της συνόδου, πρόσθεσε η ίδια πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης θα έχουν επαφές σήμερα ο απόγευμα με τους οργανωτές της συνόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται επίσης να συζητηθεί η μελλοντική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

«Να διαλευκανθεί η υπόθεση Skripal» ζήτησε η A. Merkel

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν βλέπει λόγο για μποϋκοτάζ του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στην Ρωσία, εξαιτίας της δηλητηρίασης Ρώσου διπλού πράκτορα, ζητά ωστόσο την διαλεύκανση της υπόθεσης – και με τη συμβολή της Ρωσίας.

Φωτογραφία AP