Η Breakthrough Energy Ventures του Γκέιτς επενδύει στη παραγωγή τσιμέντου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα

Η Breakthrough Energy Ventures του Γκέιτς επενδύει στη παραγωγή τσιμέντου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα

Η Breakthrough Energy Ventures ένα fund που έχει ιδρύσει ο Μπιλ Γκέιτς έχοντας βασικό πρόταγμα την επένδυση σε εταιρείες μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα τοποθείται στην Ecocem Materials Ltd., με έδρα την Ιρλανδία, η οποία παράγει τσιμέντο.

Η παραγωγή τσιμέντου η οποία συμβάλλει στο 8% της παγκόσμιας ρύπανσης του άνθρακα αποτελεί έναν από τους τομείς που εστιάζει το τελευταίο διάστημα ο ιδρυτής της Microsoft.

Η συντριπτική πλειονότητα των εκπομπών από το τσιμέντο συνδέεται με την παραγωγή κλίνκερ –  που μπορεί να καλύψει έως και το 70% του τελικού προϊόντος. Είναι αυτό που συγκρατεί το νερό και το χαλίκι προκειμένου να κατασκευαστεί το σκυρόδεμα. Η διαδικασία κατασκευής του παράγει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η Ecocem πουλά σκωρία ως υποκατάστατο του κλίνκερ, από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία το 2000. Το υποπροϊόν της παραγωγής χάλυβα που έχει παρόμοιες χημικές ιδιότητες με το κλίνκερ και η χρήση του είναι καλύτερη για το περιβάλλον. Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες πουλούν επί του παρόντος «πράσινο» τσιμέντο αντικαθιστώντας ένα τμήμα του κλίνκερ τους με σκωρία που αγοράζουν από την Ecocem.

Η Breakthrough Energy Ventures έχει επενδύσει μέχρι στιγμής σε 40 εταιρείες· μία εξ αυτών, η QuantumScape, η οποία αναπτύσσει μπαταρίες λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα και δεν έχει ακόμη έσοδα, εισήχθη στο χρηματιστήριο τον περασμένο Νοέμβριο μέσω SPAC. Παρότι πολλές από τις ανωτέρω εταιρείες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ο Γκέιτς περιγράφει ορισμένες εξ αυτών ως «πραγματικά εντυπωσιακές», όπως η QuidNet, η οποία ασχολείται με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της συμπίεσης νερού σε υπόγεια πηγάδια. Όταν χρειάζεται ενέργεια, το νερό απελευθερώνεται διαμέσου ενός στροβίλου, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια.

Η Breakthrough Energy Ventures συγκέντρωσε επιπλέον κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων μέσω ενός νέου ταμείου τον Ιανουάριο του 2021, όπου συμμετείχαν οι περισσότεροι από τους αρχικούς επενδυτές αλλά και ορισμένοι καινούριοι (Ο Γκέιτς δεν αποκάλυψε, ωστόσο, τα ονόματά τους). Λέει ότι και σε αυτό το νέο ταμείο είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής.

Την επόμενη πενταετία, ο Γκέιτς λέει ότι «θα επενδύσει τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια» σε τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Παρότι το συνολικό ποσό των 4 δισ. δολαρίων είναι μεγάλο, για κάποιον που έχει περιουσία άνω των 120 δισ. δολαρίων, δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος των συνολικών επενδύσεών του. «Είναι πολύ λιγότερα από αυτά που υπάρχουν εκεί έξω και μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο», σημειώνει ο ίδιος.