Η Βραζιλία κλείνει τα σύνορα με τη Βενεζουέλα λόγω κορονοϊού

Η Βραζιλία κλείνει τα σύνορα με τη Βενεζουέλα λόγω κορονοϊού

Η Βραζιλία ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορά της με τη Βενεζουέλα, αρχικά για 15 μέρες, επικαλούμενη ως λόγο τις πιέσεις που δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας στη μάχη ενάντια στην επιδημία του κορονοϊού και επίσης- -όπως υποστήριξε ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου-- λόγω της ανικανότητας του Καράκας να ανταποκριθεί στην εξάπλωση της νόσου.

Το διάταγμα της απαγόρευσης, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, δεν εφαρμόζεται για τα εμπορεύματα, ή για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε εγκριθεί εκ των προτέρων. Η 15ήμερη απαγόρευση της εισόδου κατοίκων της Βενεζουέλας στη Βραζιλία μπορεί να παραταθεί, τονίζεται στο διάταγμα.

Ο Μπολσονάρου ανακοίνωσε το μέτρο χθες, Τρίτη, καθώς η κριτική εναντίον του για το πώς διαχειρίζεται την κρίση του κορονοϊού διευρύνεται, όταν τα κρούσματα χθες υπερδιπλασιάσθηκαν στα 291 και η χώρα μετρά ήδη έναν νεκρό, ενώ ήδη ερευνώνται τα πιθανά αίτια για άλλους τέσσερις ύποπτους θανάτους.

Ο ακροδεξιός ηγέτης σε σημερινό Twitter του ανακοινώνει πως λόγος για να κλείσει τα σύνορα στάθηκε "η ανικανότητα του δικτατορικού καθεστώτος της Βενεζουέλας να ανταποκριθεί στην επιδημία του covid-19".

Χθες βράδυ ο Μπολσονάρου κάλεσε το Κογκρέσο να επιτρέψει την κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τα τέλη του έτους, μέτρο που ο πρόεδρος της Γερουσίας Ντάβι Αλκουλούμπρε χαρακτήρισε ύψιστη προτεραιότητα. Η ταχεία εξάπλωση του ιού έχει αναγκάσει πολλές πόλεις να απαγορεύσουν τις μεγάλες συναθροίσεις, να κλείσουν σχολεία και μεγάλες διοργανώσεις και να προωθούν την εργασία από το σπίτι.

Το οικονομικό πλήγμα από την επιδημία, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για παγκόσμια ύφεση ανάγκασε σήμερα τους αναλυτές του UBS να μειώσουν τις προοπτικές για ανάπτυξη της οικονομίας της Βραζιλίας στο 0,5% από 1,3%.

AP Photo/Beto Barata