Η BP θα κάνει «πράσινη στροφή» ακόμη κι αν ανακάμψουν οι τιμές του αργού
Reuters

Η BP θα κάνει «πράσινη στροφή» ακόμη κι αν ανακάμψουν οι τιμές του αργού

Η BP θα πουλήσει μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ακόμη κι αν οι τιμές του αργού ανακάμψουν από την καταβύθιση που προκάλεσε η πανδημία, καθώς επιθυμεί να αυξήσει τις επενδύσεις της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέρουν στο Reuters τρεις πηγές που βρίσκονται κοντά στη διοίκηση της εταιρείας.

Η στρατηγική αυτή συζητήθηκε σε συνέλευση των στελεχών της BP τον Ιούλιο, λίγο αφού ο πετρελαϊκός κολοσσός είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω την μακροπρόθεσμη εκτίμηση για την τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι στα 55 δολάρια, πράγμα που σήμαινε ότι στοιχεία του ενεργητικού της εταιρείας ύψους 17,5 δισ. δολαρίων δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακόμη και αν οι τιμές επανέλθουν στα 65-70 ανά βαρέλι, η BP δεν προτίθεται να διατηρήσει αυτά τα στοιχεία, αλλά μάλλον θα εκμεταλλευτεί τις καλύτερες συνθήκες της αγοράς ώστε να προχωρήσει στην πώλησή τους.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες είθισται να διατηρούν τα περιουσιακά στοιχεία τους, όπως αναξιοποίητα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ακόμη και όταν οι τιμές του αργού πέφτουν. Ωστόσο, η νέα στρατηγική αποεπένδυσης της BP σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επιστροφή.

Αυτή η νέα στρατηγική συνάδει και με την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της εταιρείας να μειώσει κατά 40% την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2030 και να επεκτείνει τις επενδύσεις της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.