Η βουλευτής κόντρα στο «μονοπώλιο φιλανθρωπίας» του Ερντογάν

Η βουλευτής κόντρα στο «μονοπώλιο φιλανθρωπίας» του Ερντογάν

Με μεγάλο ρίσκο και αυταπάρνηση, μια βουλευτής της αντιπολίτευσης της Τουρκίας πάει κόντρα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να προσφέρει στους συμπολίτες της που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Η Γκαμζέ Τασκιέρ βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η οποία έχει φαρμακείο στην περιοχή Μαμάκ στην Άγκυρα, βοηθά καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες της παρέχοντας τους μάσκες και αντισηπτικά. Παράλληλα, η βουλευτής σε συνεργασία με τον Δήμαρχο της πόλης Μανσούρ Γιαβας συντονίζουν την διανομή μασκών, αντισηπτικών, ακόμα και συσσιτίων σε όλη την επικράτεια της Άγκυρας. 

Η Τασκιερ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας National στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ρισκάρει πραγματικά, καθότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει κυριολεκτικά απαγορεύσει στην αντιπολίτευση να προσφέρει στην προσπάθεια κατά του κορονοϊού, απειλώντας με συλλήψεις.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση, όπως καταγγέλλει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, έχει κατασχέσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συσσιτίων από "αντιπάλους" Δήμους, έχει παρεμποδίσει την διανομή δωρεάν ψωμιού από τον δήμο της Μερσίνας και έχει απαγορεύσει στον  δήμο των Αδάνων να ολοκληρώσει την μετατροπή ενός κλειστού αθλητικού κέντρου σε νοσοκομείο.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να πάρουν μάσκες δωρεάν από τα φαρμακεία αφού λάβουν ένα μήνυμα μέσω SMS από το Υπουργείο Υγείας που θα περιείχε έναν συγκεκριμένο κωδικό. Ωστόσο σύμφωνα με την Τασκιερ, το Υπουργείο Υγείας έχει στείλει ποσότητες με μάσκες μόνο σε "φιλικά" φαρμακεία, ώστε να εξασφαλίσει "το μονοπώλιο της φιλανθρωπίας."

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φαίκ Οζτράκ επέκρινε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για την αποστολή βοήθειας σε ιατρικό υλικό σε διάφορες χώρες, τη στιγμή που οι τούρκοι πολίτες δεν μπορούν να προμηθευτούν ούτε καν μάσκες. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι 400.000 ρόμπες που εστάλησαν στη Βρετανία, αποδείχθηκαν ελαττωματικές με συνέπεια η κυβέρνηση της χώρας να ζητά άμεσα επιστροφή χρημάτων.

Με φόντο τα παραπάνω, η Τουρκία εδώ και καιρό, βρίσκεται σε οριακό σημείο από την άποψη των συναλλαγματικών διαθεσίμων, τα οποία "καίει" με τη μεγαλύτερη ταχύτητα στα χρονικά. Η τουρκική λίρα συνεχίζει να υποχωρεί σε επίπεδο - ρεκόρ έναντι του δολαρίου, την ώρα που οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών για το μέλλον είναι δυσοίωνες.