Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας «πέταξε» πέντε χρόνια ανάπτυξης λόγω κορονοϊού

Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας «πέταξε» πέντε χρόνια ανάπτυξης λόγω κορονοϊού

Πάνω από 65.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας χάθηκαν στις ΗΠΑ κατά την πανδημία του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσαν εξέχοντα στελέχη της βιομηχανίας τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα την ανατροπή πέντε χρόνων ανάπτυξης της απασχόλησης σε έναν τομέα που στοχεύει να σταματήσει την κλιματική αλλαγή.

Αυτές οι σημαντικές απώλειες σημειώθηκαν κυρίως μεταξύ εργαζομένων που δεν μπορούσαν πλέον να εγκαθιστούν εξοπλισμό ηλιακής ενέργειας καθώς οι επιχειρήσεις έκλεισαν και εφαρμόστηκαν οι οδηγίες για παραμονή στο σπίτι, σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (SEIA).

Οι δαπάνες για ηλιακή ενέργεια μειώθηκαν επίσης λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και της απώλειας θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα.

“Κοιτάζοντας προς το μέλλον μας και το πώς θέλουμε να φέρουμε και πάλι την ανάπτυξη σ' αυτή τη χώρα, οι επενδύσεις σε αυτές τις βιομηχανίες που επιλύουν την κρίση στον εργασιακό τομέα αλλά βοηθούν επίσης στη λύση της κλιματικής κρίσης είναι ένας σημαντικός παράγοντας που οφείλουμε να σκεφτούμε”, είπε η Αμπιγκέιλ Χόπερ, επικεφαλής της SEIA.

Η οικονομία των ΗΠΑ έχασε συνολικά πάνω από 20,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, κι έρχεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πτώση από την εποχή της μεγάλης ύφεσης.

Πάνω από 65.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας χάθηκαν από τα τέλη Φεβρουαρίου, κυρίως θέσεις τεχνικών και ειδικών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συλλεκτών,σύμφωνα με την SEIA.

Οι απώλειες θέσεων αναμένεται να οδηγήσουν σε ένα εργατικό δυναμικό της τάξης των 188.000 – παρόμοιο με αυτό που διέθετε η βιομηχανία το 2014 – ενώ τα προηγούμενα προγνωστικά υπολόγιζαν 302.000 εργαζομένους.

Στις πολιτείες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον κορονοϊό, όπως η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ και η Ουάσινγκτον, οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν περισσότερες.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε αυτόν τον μήνα ένα έργο εγκατάστασης ηλιακών πάνελ σε ομοσπονδιακές εκτάσεις 2.873 εκταρίων στη Νεβάδα, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν 500 με 700 θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών και αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για την εξυπηρέτηση 260.000 κατοικιών, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο εσωτερικών.

Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση όμως έδωσε τέλος στην διετή αναστολή καταβολής ενοικίων για έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας που πραγματοποιούνταν σε ομοσπονδιακές εκτάσεις και επέδωσε στις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγάλους αναδρομικούς λογαριασμούς, δήλωσαν οι ιδιοκτήτες μονάδων παραγωγής ενέργειας.

Η κυβέρνηση είχε σταματήσει να χρεώνει ενοίκια στο τέλος του 2018 προκειμένου να εξετάσει καταγγελίες των εταιρειών ότι η κυβέρνηση Ομπάμα είχε αυξήσει τόσο τα ενοίκια που δεν ήταν πλέον ανταγωνιστικά ως προς τα ενοίκια ιδιωτικών εκτάσεων.

Ένα έγγραφο προϋπολογισμού από το υπουργείο εσωτερικών δείχνει ότι υπολογίζουν να εισπράξουν 50 εκατομμύρια δολάρια από ενοίκια για έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε ομοσπονδιακές εκτάσεις το 2020.