Ο. Ρεν (ΕΚΤ): Η αύξηση δαπανών της Ευρώπης πρέπει να είναι προσωρινή

Η αύξηση δαπανών της Ευρώπης πρέπει να είναι προσωρινή

Η αύξηση δαπανών της Ευρώπης είναι απαραίτητη, αλλά θα πρέπει να έχει εφάπαξ χαρακτήρα, καθώς υπάρχουν μέλη της ευρωζώνης που ήδη δυσκολεύονται να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα χρέη τους, δήλωσε σήμερα το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Όλι Ρεν.

Με το μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης να έχει κλείσει την άνοιξη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι κυβερνήσεις δημιουργούν ελλείμματα-ρεκόρ προκειμένου να διατηρήσουν την απασχόληση και την παραγωγική ικανότητα ώσπου να ανοίξουν και πάλι οι χώρες τους.

«Τα οικονομικά της γενικής κυβέρνησης ορισμένων χωρών της ΕΕ έχουν αποδυναμωθεί τόσο πολύ από την κρίση που η ικανότητά τους να στηρίξουν την παραγωγή και την απασχόληση πλέον αμφισβητείται, τροφοδοτώντας μακροπρόθεσμες προκλήσεις για τα δημόσια οικονομικά», ανέφερε σε δήλωσή του ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η κρίση του κορονοϊού δεν θα πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για την εισαγωγή μόνιμων αυξήσεων των δημοσίων δαπανών που θα επιδεινώσουν περαιτέρω ένα ήδη σημαντικό έλλειμμα βιωσιμότητας», δήλωσε ο Ρεν.

Το χρέος της Ιταλίας αναμένεται να πλησιάσει το 160% του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους, προκαλώντας αμφιβολίες στους επενδυτές σχετικά με την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.