Η Αυστρία μπλοκάρει την εφαρμογή της επιτήρησης του εμπάργκο στη Λιβύη

Η Αυστρία μπλοκάρει την εφαρμογή της επιτήρησης του εμπάργκο στη Λιβύη

Την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των μελών της ΕΕ για την ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία» με στόχο τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης παραδέχθηκε ο Ζ. Μπορέλ, επισημαίνοντας πως οι ενστάσεις της αυστριακής πλευράς βάζουν προσωρινό «φρένο» στην έναρξη της επιχείρησης.

Η Αυστρία βλέπει την επιχείρηση «Σοφία» ως «εισιτήριο εισόδου στην Ευρώπη χιλιάδων παράνομων μεταναστών» και αρνείται να συμφωνήσει στην επιστροφή των ευρωπαϊκών πλοίων στην περιοχή ανοικτά της Λιβύης. Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ επιβεβαίωσε την θέση αυτή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

Για την επανέναρξη αυτής της επιχείρησης που αποφασίσθηκε το 2015, στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, «απαιτείται ομοφωνία. Εάν δεν επιτευχθεί, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε», είπε.

Η εντολή για την επιχείρηση «Σοφία» παρατάθηκε μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, αλλά το ναυτικό σκέλος της επιχείρησης παραμένει ανενεργό. Τα κράτη μέλη απέσυραν τα πλοία τους, εξαιτίας της άρνησης της Ιταλίας να επιτρέπει την επιβίβαση στο έδαφός της διασωθέντων στην θάλασσα, ελλείψει συμφωνίας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποδοχή τους.

«Όσοι σκέφτονται πάνω απ' όλα τα θέματα μετανάστευσης, οφείλουν να κατανοήσουν ότι τα μεταναστευτικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μόνο αν η Λιβύη σταματήσει να είναι ένα πτωχευμένο κράτος», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Η Αυστρία δεν είναι η μόνη χώρα που μπλοκάρει την συμφωνία για την ενεργοποίηση της επιχείρησης «Σοφία». «Οσο πλησιάζουμε προς την τελική απόφαση, πολλοί άλλοι δείχνουν κάποια απροθυμία», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σήμερα, θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε στην προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, στις 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν θέλει να πιστεύει ότι θα υπάρξει αλλαγή θέση της Βιένης, όπου ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κυβερνά σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους.

«Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι μία χώρα σαν την Αυστρία θα πει τελικά όχι. Καταλαβαίνω ότι η Ευρώπη δεν είναι ορισμένες φορές ικανή να κάνει παγκόσμια πολιτική, αλλά θα πρέπει να είναι ικανή να κάνει ευρωπαϊκή πολιτική», είπε.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Λιβύη Γασάν Σαλαμέ «μας προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι πολύ κακή με πολλές παραβιάσεις εκεχειρίας», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ τονίζοντας την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει επειγόντως δράση.

AP Photo/Tara Todras-Whitehill