Η αθλητική Αμερική περιμένει και «απαιτεί» τη λύση του εμβολιασμού

Η αθλητική Αμερική περιμένει και «απαιτεί» τη λύση του εμβολιασμού

Οι απαιτητικές και σε πολλές περιπτώσεις αφόρητες για τους αθλητές «φούσκες» -συχνά απαραίτητη, ωστόσο, προϋπόθεση για τη διεξαγωγή αγώνων ή διοργανώσεων – έχουν υποχρεώσει πολλές αρχές των σπορ να στρέφονται στη λύση του εσπευσμένου εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής, ενόψει των Κόπα Λιμπερταδόρες και Κόπα Σουνταμερικάνα που προϋποθέτουν μακρινά ταξίδια, θα πάρει μία μεγάλη «ανάσα» με δωρεά εμβολίων από την Ασία.

Η κινεζική εταιρία Sinovac Biotech θα δωρίσει 50.000 δόσεις στη Conmebol, προκειμένου να χορηγηθούν σε παίκτες εθνικών ομάδων και συλλόγων, έπειτα από συμφωνία με τον πρόεδρο της Ουρουγουάης, Λουίς Λακάλε Που. Ο πρόεδρος της Conmebol, Αλεχάντρο Ντομίνγκεζ, εξήγησε πως τα εμβόλια προορίζονται για παίκτες και παίκτριες, δίχως να δώσει λεπτομέρειες για ημερομηνίες των εμβολιασμών.

Τα μαντάτα σκόρπισαν αισιοδοξία για το επερχόμενο Κόπα Αμέρικα, που θα διεξαχθεί σε Κολομβία και Αργεντινή από τις 13 Ιουνίου ως τις 10 Ιουλίου. Η ομοσπονδία της περιοχής αναγκάστηκε να αναβάλει δύο «παράθυρα» των προκριματικών του Μουντιάλ, επειδή ευρωπαϊκοί σύλλογοι αρνήθηκαν να επιτρέψουν σε διεθνείς να ταξιδέψουν, λόγω των αυστηρών περιορισμών της επιστροφής και της πιθανής καραντίνας.

Λίγο πιο βόρεια, στις Η.Π.Α., το NFL ανακοίνωσε με υπόμνημα στις ομάδες της λίγκας του αμερικανικού φούτμπολ πως θα απαιτηθεί εμβολιασμός των υπαλλήλων, για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις του επόμενου πρωταθλήματος. Θα εξαιρεθούν μέλη του προσωπικού των οργανισμών που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή θρησκευτικές παραμέτρους που δεν δέχονται τη διαδικασία.

Το μήνυμα «εμβολιαστείτε» είναι ξεκάθαρο από τους παράγοντες του NFL και στο memo του κομισάριου Ρότζερ Γκούντελ, αναφέρεται η «επιτακτική» διοργάνωση «ημερών εμβολιασμού» από κάθε ομάδα, παράλληλα με προγράμματα ενημέρωσης των μελών τους. Το εμβόλιο δεν είναι για την ώρα υποχρεωτικό για τους αθλητές, αλλά θα γίνει απαραίτητο για τους υπαλλήλους, ώστε να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα σημεία των γηπέδων. Το NFL έχει ήδη χορηγήσει 1,5 εκατ. δόσεις στα προπονητικά κέντρα των ομάδων.