Η ασθένεια του Τραμπ κλονίζει τις ελπίδες των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία

Η ασθένεια του Τραμπ κλονίζει τις ελπίδες των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία

Οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την στιγμή που διαγνώστηκε με Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της κίνησής του να σταματήσει τις συνομιλίες με το Κογκρέσο για το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας, έχουν προκαλέσει στους Ρεπουμπλικάνους φόβους ότι θα χάσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία στις επικείμενες εκλογές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πλειοψηφούν στη Γερουσία με 53 έδρες έναντι 47 των Δημοκρατικών, και στις εκλογές μοιάζει να κινδυνεύουν 10 έδρες, οκτώ εκ των οποίων ανήκουν σε Ρεπουμπλικάνους. Το κυβερνόν κόμμα ήλπιζε ότι θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην έγκριση του τρίτου υποψηφίου του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο και να εδραιώσει έτσι μία συντηρητική πλειοψηφία 6-3 στο δικαστήριο, που θα μπορούσε να αντέξει για δεκαετίες.

Αντιθέτως, η διάγνωση του Τραμπ και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση από μεριάς του των κινδύνων της ασθένειας, έχουν φέρει και πάλι στο επίκεντρο την υγειονομική κρίση που έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 210.000 άτομα στις ΗΠΑ, συζήτηση που δεν ευνοεί τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι προτιμούν να μιλούν για την πανδημία με οικονομικούς όρους.

Η ανακοίνωση του Τραμπ την προηγούμενη Παρασκευή ότι έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό ήταν «το τελικό χτύπημα, όλα τελείωσαν», όπως δήλωσε αξιωματούχος των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters – ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Τραμπ επέμεινε να υποβαθμίζει τους κινδύνους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε σε βίντεο την Τετάρτη, όπου δήλωνε πως ο Covid-19 ήταν «δώρο θεού», ωστόσο ο Λευκός Οίκος έχει δώσει ελάχιστες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του.

 «Αν ο Πρόεδρος επιστρέψει στο νοσοκομείο, αν υπάρξουν επιπλοκές, τα πράγματα θα είναι πολύ αβέβαια» δήλωσε ο σύμβουλος στρατηγικής των Ρεπουμπλικάνων Ρον Μπονζάν.