Η ασφάλεια της Βουλής είχε ζητήσει ενίσχυση των δυνάμεων φύλαξης

Η ασφάλεια της Βουλής είχε ζητήσει ενίσχυση των δυνάμεων φύλαξης

Ενίσχυση των δυνάμεων φύλαξης της Βουλής είχε ζητήσει η αρμόδια υπηρεσία ασφαλείας, λόγω ανησυχιών για επίθεση και λίγες μέρες πριν την επίθεση του Ρουβίκωνα, δίχως ωστόσο να λάβει ουσιαστική βοήθεια.

Όπως προκύπτει από διαβαθμισμένα έγγραφα που αποκαλύπτει η Καθημερινή, η Υπηρεσία Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων είχε ζητήσει ενίσχυση των εξωτερικών δυνάμεων φύλαξης με ένστολους αστυνομικούς σε 24ωρη βάση για την αποτροπή «τυχόν έκνομης ακτιβιστικής επίθεσης».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «τέτοιου είδους πράξεις θα είχαν όχι μόνο ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα και παράλληλα θα γνώριζαν τεράστια δημοσιότητα». Ωστόσο, η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ανταποκρίθηκε στέλνοντας μόνον μισή διμοιρία, δηλαδή 3 έως 4 αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ).

Οι προειδοποιήσεις της ΥΑΒΕ στάλθηκαν στις 13 και 15 Μαΐου, περίπου μία εβδομάδα πριν το χτύπημα της περασμένης Τρίτης. Είχαν προηγηθεί οι καταδρομικές επιθέσεις στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και στο Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής, ενώ ακολούθησε η επίθεση με μπογιές έξω από την πρεσβευτική κατοικία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σημειώνεται πως προειδοποίηση για επίθεση στη Βουλή είχε δώσει η ελληνική αστυνομία, με αφορμή την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα αλλά και τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΛΑΣ που είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα το Βήμα.