Η Αρμενία ονειρεύεται το Παγκόσμιο Κύπελλο

Η Αρμενία ονειρεύεται το Παγκόσμιο Κύπελλο

O Χοακίν Καπαρός αφού έγραψε ιστορία με την Σεβίλλη και την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο ισπανικό ποδόσφαιρο, τώρα, κάνει το ίδιο με την Αρμενία. Τον περασμένο Νοέμβριο ο έμπειρος Ισπανός τεχνικός την καθοδήγησε στην άνοδο από την 3η στη 2η κατηγορία του UEFA Nations League και τώρα η ομάδα του είναι η μεγάλη έκπληξη των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο 10ο όμιλο, όπου συμμετέχει μαζί με τη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Ισλανδία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Λίχτενσταϊν, η Αρμενία έχει τρεις νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές! Είναι πρώτη και ονειρεύεται την πρόκριση στο Μουντιάλ.

Στο πρώτο ματς νίκησε με 1-0 το Λίχτενσταϊν εκτός έδρας κι ακολούθησαν οι εντός έδρες επιτυχίες με 2-0 και 3-2 επί της Ισλανδίας και της Ρουμανίας, αντίστοιχα. Πλέον, η Αρμενία μετράει πέντε σερί νίκες – κάτι που δεν είχε γίνει προηγουμένως στα χρονικά της. Ποτέ, δε, ως ανεξάρτητη από την Σοβιετική Ενωση δεν έχει λάβει μέρος σε μεγάλο τουρνουά. Οι παίκτες της εκτιμούν πως έχουν μια ευκαιρία. «Τα δίνουν όλα γιατί αγαπούν την πατρίδα τους», είπε ο Καπαρός.

Ο Καπαρός ανέλαβε λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Εχοντας επιβιώσει ο ίδιος από τη μάχη του με τον καρκίνο η οικογένειά του φοβήθηκε για την κατάσταση της υγείας του. Εκείνος, όμως, τον περασμένο Σεπτέμβριο αντιμετώπισε άλλο πρόβλημα: «δεν μπορούσα να μιλήσω στους παίκτες μου για αθλητικούς στόχους και ποδόσφαιρο όταν είχαν συγγενείς και φίλους στο μέτωπο με το Αζερμπαϊτζάν. Αυτά που έχουμε πετύχει είναι σαν να έχουμε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο», συνέχισε ο Ανδαλουσιάνος κόουτς.

Η Αρμενία αποφάσισε να δώσει τα ηνία στους Ισπανούς για να τη βελτιώσουν. Τον Καπαρός τον κάλεσε ο αθλητικός διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώραςΧινές Μελέντεθ, άλλος πολύπειρος «ποδοσφαιράνθρωπος». Στο πλάι του Καπαρός είναι και ο Χαβιέρ Μινιάνο, επί 18 χρόνια γυμναστής στην Εθνική Ισπανίας. Από την αρχή τον εντυπωσίασε το πρότζεκτ με την Ομοσπονδία να «χτενίζει» όλο τον πλανήτη για να βρει παίκτες με καταγωγή από την χώρα που να θέλουν να παίξουν γι' αυτή. Ετσι, εντόπισαν και τον φορ Νορμπέρτο Μπριάσκο στην αργεντίνικη Ουρακάν! Μετά την εντυπωσιακή αρχή τους στα προκριματικά θα συνεχίσουν το ταξίδι τους κι όπου τους βγάλει.