7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Η Αρμενία καταγγέλλει θάνατο στρατιώτη από πυρά Αζέρων - Διαψεύδει το Μπακού

Η Αρμενία καταγγέλλει θάνατο στρατιώτη από πυρά Αζέρων - Διαψεύδει το Μπακού
AP Images

Η Αρμενία ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι ένας στρατιώτης της σκοτώθηκε σε αψιμαχίες με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, έναν ισχυρισμό τον οποίο διαψεύδει το Μπακού. Οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες μετά τον πόλεμο, το φθινόπωρο του 2020.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, άνδρες του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων του αρμενικού στρατού στην περιοχή του Αραράτ, στα σύνορα. Ένας στρατιώτης «τραυματίστηκε θανάσιμα», πρόσθεσε το υπουργείο το οποίο «καταδίκασε σθεναρά» τις ενέργειες των Αζέρων και προειδοποίησε ότι «δεν θα μείνουν ατιμώρητες».

Από την πλευρά του, ο υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν διέψευσε αμέσως τις κατηγορίες διαβεβαιώνοντας ότι οι στρατιώτες του δεν άνοιξαν πυρ. «Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για τον θάνατο ενός Αρμένιου στρατιώτη από πυρά Αζέρου ελεύθερου σκοπευτή (…) είναι λανθασμένες», διευκρίνισε.

Πόλεμος έξι εβδομάδων

 

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ενεπλάκησαν σε έναν πόλεμο έξι εβδομάδων, το φθινόπωρο του 2020, για τον έλεγχο του ορεινού θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η σύγκρουση έληξε με τη στρατιωτική ήττα της Αρμενίας και με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που σηματοδότησε εδαφικά οφέλη για το Μπακού.

Παρά την υπογραφή της συμφωνίας και την ανάπτυξη ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής, οι εντάσεις παραμένουν και τον Μάιο η Αρμενία κατηγόρησε τη γειτονική της χώρα ότι παραβίασε τα σύνορα για να θέσει υπό τον έλεγχό της εδάφη στις όχθες της λίμνης Σεβ. Στις 16 Αυγούστου ένας Αρμένιος στρατιώτης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τις αζέρικες δυνάμεις κοντά στον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ