Η Αργεντινή απαιτεί εξηγήσεις από την Παραγουάη για το θάνατο δυο ανήλικων κοριτσιών από στρατιώτες

Η Αργεντινή απαιτεί εξηγήσεις από την Παραγουάη για το θάνατο δυο ανήλικων κοριτσιών από στρατιώτες

Παραγουανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ανήλικες κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης των ένοπλων δυνάμεων και της αστυνομίας εναντίον της οργάνωσης Λαϊκός Στρατός της Παραγουάης (EPP) την Τετάρτη, με το υπουργείο Εξωτερικών στο Μπουένος Άιρες να ανακοινώνει χθες Παρασκευή ότι τα δύο κορίτσια ήταν 11 ετών και είχαν υπηκοότητα Αργεντινής, απαιτώντας εξηγήσεις.

Η διπλωματία της Αργεντινής καταδίκασε  μάλιστα απερίφραστα τους θανάτους των παιδιών.

Η ένωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων CODEHUPY της Παραγουάης υπόψιν  χαρακτήρισε την επιχείρηση «κρατικό έγκλημα».

Οι θάνατοι σημειώθηκαν σε επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων εναντίον ανταρτών του EPP κοντά στο χωριό Ίμπι Γιάου (βορειοανατολικά).

Τα παιδιά σημειωτέον φέρονται να είχαν συγγενική σχέση με τους ηγέτες της οργάνωσης αυτής ανταρτών, τη Λιλιάνα και τον Οσβάλντο Βιγιάλμπα, δήλωσε ο παραγουανός στρατηγός Έκτορ Γκράου στην εφημερίδα ABC Color.

Η κυβέρνηση της Παραγουάης έκανε λόγο σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα για τους θανάτους δύο εφήβων «ανταρτισσών».

Ο EPP –τα μέλη του οποίου φέρονται να έχουν εκπαιδευτεί από κολομβιανούς αντάρτες και δρουν κυρίως σε περιοχές όπου καλλιεργείται και παράγεται μαριχουάνα– κατηγορείται για απαγωγές και επιθέσεις στην Παραγουάη τα τελευταία δέκα χρόνια.

Να σημειωθεί πως ο Φεντερίκο Γκονσάλες, σύμβουλος του προέδρου Μάριο Άμπντο, αντέκρουσε τις καταγγελίες του Μπουένος Άιρες. Δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα δύο κορίτσια είχαν παραγουανή υπηκοότητα και ότι ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι πως πρόκειται για πρόσωπα γεννημένα στην Παραγουάη, που είχαν μεταφερθεί στην Αργεντινή, όπου εξασφάλισαν τα έγγραφα (ταυτότητας) που έφεραν», ανέφερε.

Ο ίδιος κατηγόρησε τους γονείς των δύο παιδιών διότι, κατ’ αυτόν, «έστειλαν τα παιδιά τους να πολεμήσουν» εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Παραγουάης.

Το ΥΠΕΞ της Αργεντινής επισήμανε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές στην Ασουνσιόν για να διασαφηνιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν τα παιδιά.

Ο Γκονσάλες, ο σύμβουλος της προεδρίας της Παραγουάης, υποστήριξε ότι στο στρατόπεδο στο οποίο έγινε η επιδρομή των ειδικών δυνάμεων βρίσκονταν περίπου 14 άνθρωποι, που αναζητούνται στην περιοχή γύρω από το χωριό Ίμπι Γιάου, περίπου 370 χιλιόμετρα βόρεια της Ασουνσιόν.

Η αντιπολίτευση και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ωστόσο επέκριναν έντονα την κυβέρνηση του προέδρου Άμπντο.

«Αντί να παρουσιάσει δεδομένα από ιατροδικαστικές εξετάσεις και αποδεικτικά στοιχεία, η κυβέρνηση (...) έσπευσε να θάψει τα πτώματα των κοριτσιών αυτών προτού καν αναγνωριστούν», στηλίτευσαν τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης με κοινή ανακοίνωσή τους.

Για τη Συντονιστική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Παραγουάη (CODEHUPY), η επιχείρηση «έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός νέου κρατικού εγκλήματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ