Η απουσία Μέρκελ σημάδι μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες

Η απουσία Μέρκελ σημάδι μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες

Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο μια και έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, όπως τονίζει καλά πληροφορημένη πηγή, θα πρέπει να επισημανθεί και μάλιστα με ιδιαίτερη σαφήνεια. Η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος παραδοσιακά αποτελεί την τόπο συνάντησης των ηγετών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας για να προετοιμάσουν την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία και συνήθως ακολουθεί μετά από λίγες ώρες. Αυτό έγινε και το μεσημέρι της Τετάρτης όταν και πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης η Σύνοδος του ΕΛΚ προκειμένου να συζητηθούν όλα τα θέματα, άρα και οι τουρκικές προκλήσεις, που βρίσκονται στην ατζέντα της Συνόδου των ευρωπαίων ηγετών που αρχίζει το μεσημέρι της Πέμπτης. 

Τι λοιπόν συνέβη, το οποίο δεν είναι μεν πρωτοφανές αλλά στη δεδομένη χρονική συγκυρία πρέπει να επισημανθεί; Από το τραπέζι της συνάντησης (έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης) έλειπε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Η κυρία Μέρκελ μπορεί να το έχει ξανά κάνει στο παρελθόν και να μην έχει παρευρεθεί στις εργασίες παρόμοιας συνόδου, όμως η απουσία αυτή πιθανότατα λέει πολλά. Είναι προφανές ότι η κυρία Μέρκελ δε θέλησε να μπει στη διαδικασία αντιδικίας ή έστω διαφορετικής προσέγγισης με την ομάδα των ευρωπαίων συναδέλφων της που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

Ανάμεσα τους ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος. Η επιλογή αυτή της Καγκελαρίου κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι μπορεί να ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Στην πολιτική άλλωστε και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο, τα “τυχαία” γεγονότα είναι ελάχιστα. Όπως εκτιμά πηγή που γνωρίζει καλά το περιεχόμενο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, η κυρία Μέρκελ θέλησε με κομψό αλλά σαφή τρόπο να αποφύγει την όποια συζήτηση για το ζήτημα της Τουρκίας, την οποία επιθυμεί να κάνει κατά τη διάρκεια του κυρίως “μενού” της Συνόδου της ΕΕ.

Εκεί όπου θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία ομάδα χωρών, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, που θα ζητήσει την αποστολή ενός καθαρού μηνύματος από την Ευρώπη προς τον Ταγίπ Ερντογάν. Στοιχείο που υπήρξε ο πυρήνας της τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος, δείχνοντας και την τακτική που θα ακολουθήσει την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες. 

Ερωτηματικό πάντως παραμένει μέχρι στιγμής η γραμμή που θα ακολουθήσει η Άνγκελα Μέρκελ στην Σύνοδο Κορυφής, που αν κρίνουμε από την απροθυμία της να παραστεί στις εργασίες της Συνόδου του ΕΛΚ, τότε θα πρόκειται για ένα δύσκολο διήμερο. Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει κλειστεί κάποιο τετ α τετ μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Άνγκελα Μέρκελ. Όμως το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει διά ζώσης, τότε όλα θα πρέπει να θεωρούνται πιθανά μια και τέτοιου είδους ραντεβού κλείνονται την τελευταία στιγμή. 

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση επιζητά από τους ευρωπαίους ηγέτες μία κίνηση, ώστε ο Ταγίπ Ερντογάν να καταλάβει ότι η Ευρώπη δεν έχει τη διάθεση να ανεχτεί περαιτέρω προκλήσεις. Το τι τελικά θα συμβεί και σε ποιο βαθμό θα φανεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες...