Η απειλή που βλέπουν οι ΗΠΑ στη σινο-ρωσική σύμπλευση

Η απειλή που βλέπουν οι ΗΠΑ στη σινο-ρωσική σύμπλευση

Το Πεκίνο διατηρεί μία ευνοϊκή, αλλά προσεκτική στάση απέναντι στη Ρωσία, στοχεύοντας σε μία ισορροπία με τη Δύση, σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στις ΗΠΑ θεωρούν βασικό κίνδυνο την Κίνα μακροπρόθεσμα, ως ένα διαφορετικό μέγεθος, κυρίως λόγω της τεράστιας οικονομίας της, κάτι που επηρεάζει τη στάση όλων σήμερα αλλά και στο μέλλον.

Μπορεί η Κίνα να καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η στάση της απέναντι στις φιλοδοξίες της Ρωσία είναι υπέρ του δέοντος ανεκτική. Πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, ο Σι Τζινπινγκ είχε βρεθεί πολύ κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε βαθμό που οι επιδιώξεις του είχαν ευθυγραμμιστεί σχεδόν απόλυτα απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ολομέτωπη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν άλλαξε τα δεδομένα.

Μάλιστα στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούσαν πως ο Σι Τζινπινγκ ενδεχομένως να είχε ενημερωθεί για τις προθέσεις του Πούτιν, το οποίο το Πεκίνο το διέψευσε άμεσα. Βέβαια, παρά τη ρητορική καταδίκη, η Κίνα βρίσκεται συχνά πυκνά στο πλευρό της Ρωσίας, αντιδρώντας στις διεθνείς κυρώσεις που της επιβάλλονται, μετά την εισβολή. Ενώ η διεθνής πίεση κλιμακώνεται, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι υποδέχθηκε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην ανατολική Κίνα, όπου συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους. Το μήνυμα είναι σαφές στη διεθνή κοινότητα.

Σε δημόσιο επίπεδο πάντως η Κίνα φροντίζει να μην προκαλεί σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Ωστόσο, στο παρασκήνιο φροντίζει να δίνει διεξόδους που αποτρέπουν την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας. Τα τελεσίγραφα του Πούτιν για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια από τις χώρες της Ευρώπη έχει ως υπόβαθρο τις πολλές εναλλακτικές που έχει μπροστά της η Μόσχα για να διοχετεύσει τους ενεργειακούς πόρους της.

Την ίδια στιγμή βέβαια το Πεκίνο δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει τις σχέσεις της με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ταχθεί αναφανδόν εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Πεκίνο επιθυμεί να μην τους ανταγωνιστεί. Οι ευρωπαϊκές αγορές αποτελούν βασικό προορισμό των κινεζικών προϊόντων.

Όσο κι αν η Ουάσιγκτον ηγείται της αντίστασης απέναντι στην επεκτατικότητα της Ρωσίας, η Κίνα συνεχίζει να αποτελεί το νούμερο ένα κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες μακροπρόθεσμα. Οι κυρώσεις απέναντι σε μία τόσο μεγάλη χώρα όπως η Ρωσία, δρουν ως ένας δοκιμαστικός σωλήνας, σε περίπτωση που η Κίνα κάνει κάτι ανάλογο. Η περίπτωση της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα εποφθαλμιά να φέρει εντός της επικράτειας της, έρχεται άμεσα στο νου.

Όσο η διεθνής κοινότητα ασχολείται με τη ρωσική εισβολή, η Κίνα συνεχίζει άλλωστε να κάνει αισθητή την απόπειρα ηγεμονίας στη νότια κινεζική θάλασσα, όπως φάνηκε από την πλεύση ενός κατασκοπευτικού πλοίου της, κατά τη διάρκεια μιας κοινή στρατιωτική άσκηση των Ηνωμένων Πολιτειών και των Φιλιππινών.

Το μέγεθος της κινέζικης οικονομίας είναι τεράστιο βέβαια, εν συγκρίσει με τη Ρωσία. Αντίστοιχα η ενσωμάτωση της στη διεθνή οικονομία μάλλον κάνει αφάνταστες αντίστοιχες κυρώσεις εναντίον της. Ωστόσο, η Κίνα διαμορφώνει τη στάση της απέναντι στη Ρωσία και με αυτό το ενδεχόμενο ως γνώμονα.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ευλογήσει ένα προηγούμενο, που θα της γυρίσει μπούμερανγκ στο μέλλον, αν επιχειρήσει -για παράδειγμα -μία απόβαση στην Ταϊβάν, όπως την είχαν κατηγορήσει πρόσφατα στην Ταϊπέι. Βέβαια, στην παρούσα φάση, το Πεκίνο θα διατηρήσει μία επαμφοτερίζουσα στάση που θα προασπίζει τα οικονομικά συμφέροντα της Κίνας, παρά τις μελλοντικές ανησυχίες της.