Η αντίδραση διεθνώς και το «ξύπνημα» των μη τραπεζικών μετοχών
Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αντίδραση διεθνώς και το «ξύπνημα» των μη τραπεζικών μετοχών

Με την παραδοχή ότι όλο το επενδυτικό και οικονομικό σύστημα τελεί πλέον σε συνθήκες (ασύμμετρου) πολέμου, καθώς ολοένα και περισσότεροι αρχηγοί κρατών χρησιμοποιούν αυτόν τον ορισμό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, οι αγορές πασχίζουν να βρουν τις νέες ισορροπίες και να διαβλέψουν την επόμενη μέρα και ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο προστίθεται από σήμερα στην αλυσίδα των κεφαλαιαγορών που λαμβάνουν έκτακτα μέτρα επιβάλλοντας ολική απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων (short selling).

Μια επόμενη μέρα που δε θα μοιάζει καθόλου με ό,τι ίσχυε πριν τον… πόλεμο με τον ιό, όπως τίποτα δεν είναι ίδιο μετά από κάθε πόλεμο, όπως έχει δείξει η παγκόσμια ιστορία.

Πάντως, το γενικευμένο ανασκούμπωμα που λαμβάνει χώρα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική για τη στήριξη των οικονομιών, των επιχειρήσεων και των αγορών, συνδυαστικά με την πλήρη συνειδητοποίηση των κινδύνων και τη λήψη εξαιρετικά αυστηρών μέτρων ώστε να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης, ίσως είναι ένα πρώτο θετικό σημάδι για τις αγορές.

Ένα σημάδι που επ’ ουδενί δεν αλλάζει τη δυσμενέστατη και εξαιρετικά «σκοτεινή» προεξόφληση των μελλούμενων, κάτι που οι αγορές έδειξαν ήδη με την πρωτοφανή  «καταστροφή» των δεικτών τους το τελευταίο 15ήμερο, όμως ίσως δίνει ένα πρώτο έναυσμα για μικρά αναχώματα και ίσως για τεχνικής φύσης αντίδραση.

Μια τέτοια μικρή αντίδραση έβγαλαν χθες οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, οπότε μένει να δούμε να θα «χτίσουν» περαιτέρω σήμερα, ή αν θα χρησιμοποιηθεί ως… σκαλί για νέο γύρο ξεφορτώματος και πωλήσεων πανικού. Γιατί, έως τώρα, μέσα σ’ αυτό το εφιαλτικό 15ήμερο, οι αγορές δεν έχουν κάνει δύο ή τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις ανοδικής αντίδρασης, έστω και αποκλειστικά τεχνικής φύσης.

Οι ευρωπαϊκές αγορές λοιπόν χθες έβγαλαν θετική αντίδραση έστω και σε περιορισμένη κλίμακα, με φόντο τις ανακοινώσεις στήριξης, αλλά και τα νέα μέτρα καραντίνας που «κλειδώνουν» και περιχαρακώνουν ακόμη περισσότερο ολόκληρη την Ήπειρο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 2,3%, παρ’ ότι οι κλάδοι τουρισμού και αναψυχής συνέχισαν την υποχώρηση χάνοντας άνω του 6% της αξίας τους. Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 2,25%, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 2,84%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ολοκλήρωσε με κέρδη 2,%79.

Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο είχε κέρδη 2,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο +6,41%, μετά το άνευ προηγουμένου πακέτο βοήθειας ύψους 200 δισ. ευρώ για την προστασία της απασχόλησης και τη μείωση των επιπτώσεων της επιδημίας του ιού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ.

Στις εξελίξεις που εστιάζουν οι επενδυτές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παράσχει στις τράπεζες δάνεια ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ με αρνητικό επιτόκιο -0,5% προκειμένου για να βοηθήσει τις εταιρείες να αντέξουν την κρίση του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, ώθηση για αντίδραση στη WallStreetέδωσε η διαρροή σχεδίου ότι δρομολογείται πακέτο δημοσιονομικής στήριξης για τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού ύψους ενός τρισ. δολαριών, ενώ θα περιλαμβάνει και απευθείας πληρωμές προς τους πολίτες.

Παράλληλα, η FederalReserve θα τροφοδοτήσει τη διατραπεζική αγορά με επιπλέον 500 δισ. δολάρια, αναφέροντας παράλληλα ότι αναλαμβάνει δράση για δανεισμό ο οποίος «θα στηρίξει τις οικογένειες, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία».

Έτσι, οι δείκτες της WallStreet αντέδρασαν χθες μετά το τρομερό ξεπούλημα της Δευτέρας, με τον Dow Jones να κερδίζει 1.048 μονάδες ή +5,20%, τον S&P 500 να κλείνει με άνοδο 6% και τον Nasdaq να κερδίζει 6,23%.

Η αντίδραση των μη τραπεζικών μετοχών στο Χ.Α.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση για πολύ γερά νεύρα και εξαιρετικά μεγάλων διακυμάνσεων που στις τράπεζες έφτασαν έως το 22%, μετά από ημέρες βγήκαν σημαντικές αγορές στα χαμηλά για μετοχές της πραγματικής οικονομίας πρωτίστως του LargeCapκαι δευτερευόντως του MidCap.

Ήταν μια… πρώτη νίκη των αγοραστών που ήρθε σε μια αγορά με πολύ διαταραγμένη ψυχολογία και το Γενικό Δείκτη να πέφτει σε νέο χαμηλό 4ετίας, οπότε τα πονταρίσματα που έγιναν σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας αποκτούν αξία και ενδιαφέρον, ειδικά αν έχουν συνέχειασήμερα.

Ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω πολλαπλών μεταβολών στα πρόσημα και συνολική διακύμανση 6,69%, έκλεισε στις 491,94 μονάδες με άνοδο 1,56%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 469,55 μονάδες (-3,07%) και υψηλό στις 501,98 μονάδες (+3,63%).

Η αγορά βρίσκεται σύμφωνα με αναλυτές σε υπερπουλημένα επίπεδα με τις τιμές σε πλήθος μετοχών να έχουν πέσει στα τάρταρα και σε επίπεδα που είχαν πριν από πολλά χρόνια, με τη στρέβλωση να είναι μεγάλη σε αρκετές περιπτώσεις.

Παρ’ ότι λοιπόν ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά και στις 307,25 μονάδες χάνοντας 6,91% της αξίας του με συνολικής ενδοσυνεδριακή διαδρομή 18,41%, οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας, είχαν καλύτερη εικόνα.

Το σύνθημα για την ανασύνταξη και αντίδραση των μετοχών της πραγματικής οικονομίας έδωσε ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, εν μέσω πληροφοριών ότι υπάρχει «παράθυρο» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για το καζίνο στο Ελληνικό, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορονοϊού.

Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα ενισχύθηκε 17,85% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο στον FTSE 25, ενώ κέρδη 9,86% είχε και η θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή. Ο ΟΛΠ είχε άνοδο 14,64%, ΕΥΔΑΠ +10,80%, Ελλάκτωρ +10,14%, ενώ άνω του 9% ενισχύθηκαν οι ΑΔΜΗΕ, LamdaDevelopment και ΔΕΗ.

Αγορές αντίδρασης και μερικής αυτοσυντήρησης βγήκαν και στον MidCap, με την Profile να κερδίζει άνω του 9%, τις IntracomHoldings και ΚριΚρι να κερδίζουν άνω του 8%, ενώ καλή κίνηση έκαναν τίτλοι όπως ΙΑΣΩ, Intralot, Autohellas, Κέκροπας, Intralot, AVAX, Ολυμπιακή Τεχνκή, Quest Συμμετοχών, MIG κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, παρ’ ότικανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα, η αλήθεια είναι ότι η αγορά με το «λιώσιμο» σε ποσοστό 50% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη από τα υψηλά του Ιανουαρίου και 65% σε επίπεδο τραπεζών, έχει προεξοφλήσει ένα μέρος από τη ζημιά λόγω του ιού.

Η πτώση πήρε συστημικές διαστάσεις όχι μόνο στο Χ.Α. αλλά παγκοσμίως, με όλες τις αγορές να κατακρημνίζονται μέσα σ’ ένα «τυφλό» σκηνικό ανησυχίας για το πως θα είναι οι οικονομίες, η επιχειρηματικότητα και οι αγορές την… επόμενη ημέρα όταν περάσει η μεγάλη πανδημία του κορονοϊού.

Μένει να δούμε το που θα βρουν τις νέες τους ισορροπίες οι αγορές, δεδομένου ότι βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, πλήρως αχαρτογράφητη, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται για τις διακυμάνσεις και τις ακραίες κινήσεις πανικού που αναμένεται να συνεχιστούν.