Η αντεπίθεση Μακρόν και οι μισές αλήθειες της Λεπέν

Η αντεπίθεση Μακρόν και οι μισές αλήθειες της Λεπέν

Η δυναμική παρουσία του Γάλλου προέδρου στην τηλεμαχία με την ανθυποψήφια του είχε ως βασικό στόχο να εκθέσει τον λαϊκισμό της Μαρίν Λε Πεν και να καταδείξει πως αποτελεί μία εθνικίστρια του προηγούμενου αιώνα. Παρόλα αυτά, η Λε Πεν διατήρησε το ειρωνικό χαμόγελο της, σχεδόν κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης, παρά την απώλεια της δυναμικής της τις τελευταίες ημέρες.

Η εικόνα ενός Γάλλου προέδρου της Δημοκρατίας να επιτίθεται με τόσο δυναμικό τόνο στην αντίπαλό του δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο. Όμως ο Μακρόν επέλεξε να καταδείξει με αυτό τον τρόπο πως αυτό το ντιμπέιτ δεν είναι μία συνηθισμένη αντιπαράθεση μεταξύ δύο υποψηφίων, αλλά μία μάχη δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από ότι προσπαθούσε η Μαρίν Λε Πεν, η οποία επιδιώκει να παρουσιαστεί ως μία φυσιολογική πολιτικός και όχι πλέον η αρχηγός ενός ακροδεξιού συνασπισμού.

Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν η στιγμή που ο Μακρόν παρουσίασε τα τεκμήρια της εξάρτησης της ανθυποψηφίας του από το καθεστώς Πούτιν, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Λε Πεν έλαβε δάνειο από μία ρωσική τράπεζα με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και αυτό την ανάγκασε να δεχθεί την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ακόμα και αν ήταν προϊόν εισβολής και χρήσης βίας.

Παρόλα αυτά, η Λε Πεν διατήρησε την ψυχραιμία της, δίχως καν να το διαψεύδει. Διατηρώντας το χάρτινο χαμόγελο της, η Λε Πεν απλά ανέφερε πως αν χρειάστηκε να πάρει δάνειο στο εξωτερικό, ήταν επειδή καμία τράπεζα της Γαλλίας δεν δεχόταν να της χορηγήσει δάνειο. Ακόμα και όταν ο Μακρόν την προσέβαλε, δίχως να απωλέσει τη γαλατική του ευγένεια, πως οι σχέσεις της με τον Πούτιν είναι σχέση εξάρτησης μεταξύ τραπεζίτη και δανειοδοτούμενου, η Λε Πεν απλά ανέφερε πως η μόνη εξάρτηση της είναι το κόμμα της να αποπληρώνει το δάνειο κάθε μήνα.

Προφανώς, η Λε Πεν έχει πάρει το μάθημα της από την προηγούμενη φορά, όταν και οι επιθέσεις της προς το Μακρόν είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, στοιχίζοντας τις αρκετές μονάδες στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά, προσπάθησε να επικεντρωθεί στις προτάσεις της, μιλώντας συνέχεια για το τι θα έκανε ως πρόεδρος, προσπαθώντας να προσδώσει ένα πέπλο αληθοφάνειας στην προσέγγιση της.

Από τη μεριά του, ο Μακρόν επέλεξε να εκθέσει τη μίξη της μισής αλήθειας με τον λαϊκισμό, που χρησιμοποιεί η Λε Πεν, απαντώντας σχεδόν σε κάθε πρόταση, διακόπτοντας σε βαθμό που η Λε Πεν ζήτησε αρκετές φορές να ολοκληρώσει τη φράση της. Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να διευρύνει το προβάδισμα του στις δημοσκοπήσεις, με τη δραστηριοποίηση του το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, ο Μακρόν εμφανίστηκε αποφασισμένος να αντεπιτεθεί στη Λε Πεν, καθώς ακόμα και μία ήττα με μικρή διαφορά, ενδεχομένως να μην είναι αρκετή για να ηττηθεί πλέον ο λαϊκισμός.