ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Η ανοιξιάτικη πανωλεθρία των SPAC κρύβει επενδυτικές ευκαιρίες για «μελετηρούς» επενδυτές

Η ανοιξιάτικη πανωλεθρία των SPAC κρύβει επενδυτικές ευκαιρίες για «μελετηρούς» επενδυτές

Από την αρχή του Μαρτίου μέχρι και χθες, οι μετοχές των εταιρειών SPAC (Special Purpose Acquisition Company) υποχώρησαν κατά 22% κατά μέσο όρο, θυμίζοντάς μας το ελληνικό ρητό που αναφέρεται στις καιρικές συνθήκες του Μαρτίου. Βέβαια, η πτώση ήρθε μετά από την εντυπωσιακή πορεία που διέγραψε ο κλάδος τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Ακόμα και μετά την ανοιξιάτικη ψυχρολουσία, οι μετοχές αυτών των εταιρειών – οχημάτων βρίσκονται (πάντα κατά μέσο όρο) σχεδόν 50% πάνω από τις τιμές των αρχών του περυσινού Απριλίου. Η μεγάλη επιτυχία αυτής της μεθόδου έμμεσης εισαγωγής εταιρειών στα χρηματιστήρια δημιούργησε μία φρενίτιδα. Το 2020 ήταν χρονιά ρεκόρ για τον θεσμό των SPAC, καθώς σχεδόν 250 εταιρείες άντλησαν 83 δισεκατομμύρια δολάρια και μπήκαν στα χρηματιστήρια, με σκοπό να βρουν αξιόλογες και αναπτυσσόμενες εταιρείες που είναι εκτός χρηματιστηρίου και να τις απορροφήσουν, δίνοντας σε αυτές την δυνατότητα έμμεσης εισαγωγής στο χρηματιστήριο.

Επιτυχίες όπως αυτές της Quantum Scape (QS NASDAQ) και της Draft Kings (DKNG US), οι οποίες μπήκαν στο χρηματιστήριο με αυτή την μέθοδο και έδωσαν στους μετόχους των SPAC που τις απορρόφησαν τεράστια κέρδη, ήταν ο οδηγός για τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, άλλα 298 SPAC μπήκαν στο χρηματιστήριο, εισπράττοντας σχεδόν 100 δις δολάρια, συντρίβοντας το ετήσιο ρεκόρ του 2020.

Πολλά μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα, αλλά και γνωστές φυσιογνωμίες από τον χώρο της τέχνης και του αθλητισμού ασχολήθηκαν με την δημιουργία και την προώθηση νέων SPAC. Το γεγονός πως όλο και περισσότερες τέτοιες εταιρείες βρήκαν τον δρόμο προς την χρηματιστηριακή αγορά δυσκόλεψε την κατάσταση. Αφενός γιατί η ζήτηση δεν είναι απεριόριστη, και τα 100 δις σε ένα τρίμηνο είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό, και αφετέρου διότι είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθεί μία καλή εταιρεία προς απορρόφηση όταν την ψάχνουν τόσοι πολλοί.

Η μικρή αναταραχή που επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια από το τέλος του Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα του Μαρτίου ήταν η αφορμή για να εκδηλωθεί μία σοβαρή διορθωτική κίνηση στην αγορά των SPAC. Η σημαντική πτώση για την πλειονότητα των μετοχών αυτών των εταιρειών ειδικού τύπου, έχει ως αποτέλεσμα την διαπραγμάτευση αρκετών από αυτές σε τιμή κάτω από την εσωτερική τους αξία.

Προς αποφυγή κάθε παρανόησης, αναφερόμαστε σε εταιρείες SPAC που είτε δεν έχουν βρει ακόμα εταιρείες – στόχους προς απορρόφηση είτε τις έχουν βρει αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τις διαδικασίες απορρόφησης. Όταν αναφερόμαστε στην εσωτερική αξία ενός SPAC εννοούμε τα χρήματα που έχει στο ταμείο του την στιγμή της εισαγωγής στο χρηματιστήριο, τα οποία στις πιο πολλές περιπτώσεις αντιστοιχούν σε 10 δολάρια για κάθε μετοχή, αφού σχεδόν όλα τα SPAC μπαίνουν στο χρηματιστήριο με τιμή εγγραφής τα 10 δολάρια.

Αυτά τα χρήματα, τα οποία όσο περνά ο καιρός συνήθως αυξάνονται αφού τοποθετούνται σε βραχυπρόθεσμες ασφαλείς επενδύσεις, αποτελούν την περιουσία του SPAC από τη στιγμή της εισαγωγής του στο χρηματιστήριο μέχρι την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η απορρόφηση της εταιρείας στόχου (εφόσον βρεθεί) ή θα αποφασιστεί η διάλυσή του στην περίπτωση που περάσει ένα χρονικό διάστημα (συνήθως δύο χρόνια) χωρίς να βρεθεί εταιρεία προς απορρόφηση.

Το γεγονός πως οι μετοχές πολλών SPAC διαπραγματεύονται σε τιμή κάτω από την αξία της περιουσίας της εταιρείας δημιουργεί μία ενδιαφέρουσα επενδυτική ευκαιρία, για επενδυτές που έχουν διάθεση για μελέτη και διαθέτουν και αρκετή υπομονή.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των εταιρειών είναι πως δίνουν την δυνατότητα στον μέτοχο να πάρει πίσω τα χρήματα που αντιστοιχούν στην εσωτερική αξία των μετοχών που κατέχει σε δύο περιπτώσεις: στην περίπτωση που δεν βρεθεί εταιρεία στόχος, οπότε το SPAC διαλύεται και τα χρήματα επιστρέφονται στους μετόχους, και στην περίπτωση που ένας μέτοχος δεν επιθυμεί να παραμείνει μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης του στόχου, οπότε μπορεί να ζητήσει το ποσό που αντιστοιχεί στην εσωτερική αξία των μετοχών του.

Αν λοιπόν κάποιος αγοράσει την μετοχή ενός SPAC σε τιμή κάτω από τα 10 δολάρια, έχει την δυνατότητα, χωρίς να κινδυνεύει με απώλεια κεφαλαίου, να περιμένει όσο χρειαστεί μέχρι να βρεθεί η εταιρεία στόχος. Όταν βρεθεί, και εφόσον η αγορά «εγκρίνει» τον συνδυασμό, μπορεί να βρει την ευκαιρία να πουλήσει το SPAC με ένα κεφαλαιακό κέρδος, ενώ αν δεν βρει αυτή την ευκαιρία μπορεί να εισπράξει την εσωτερική αξία της μετοχής.

Αν δεν βρεθεί στόχος, θα πάρει πίσω τα χρήματα που αντιστοιχούν στην εσωτερική αξία όταν το SPAC διαλυθεί. Τα πολύ χαμηλά επιτόκια που υπάρχουν αυτή την εποχή κάνουν την «μέθοδο» αυτή πολύ ενδιαφέρουσα. Ένας μελετηρός επενδυτής μπορεί εύκολα να βρει από τα δημοσιευμένα στοιχεία κάθε SPAC το χρονικό περιθώριο που έχει η εταιρεία μέχρι να βρει έναν στόχο, καθώς και την εσωτερική αξία που αντιστοιχεί σε κάθε μία μετοχή του SPAC.

Όπως φαίνεται σε έναν σχετικό πίνακα του Barron’s, υπάρχουν αυτή την στιγμή μετοχές SPAC που μπορεί να δώσουν αποδόσεις καλύτερες από τις αντίστοιχες των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μέσα στα (το πολύ) επόμενα δύο χρόνια. Και όσο ο επενδυτής περιμένει, υπάρχει η πιθανότητα να πετύχει σημαντικά καλύτερες αποδόσεις πουλώντας τις μετοχές του, αν οι συνθήκες στις αγορές γίνουν πιο ευνοϊκές για τα SPAC ή αν βρεθεί μία εταιρεία στόχος που θα αρέσει στην αγορά. 

Όπως κάθε υπερβολή που διορθώνεται, η ανοιξιάτική υποχώρηση των SPAC αποτελεί μία δυνητική ευκαιρία, η οποία στην περίπτωσή μας ταιριάζει σε επενδυτές που έχουν διάθεση για μελέτη, διαθέτουν υπομονή και αποφεύγουν τα μεγάλα ρίσκα. Αυτοί οι επενδυτές δεν «ακούγονται» πολύ, αλλά συνήθως κερδίζουν πολύ συχνότερα απ’ όσο χάνουν.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.