Η αναστολή των πατεντών μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των εμβολίων
A. Mέρκελ

Η αναστολή των πατεντών μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των εμβολίων

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι είναι αντίθετη στην αναστολή εφαρμογής των πατεντών προστασίας των εμβολίων κατά της COVID-19, καθώς κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να διαταράξει την ποιότητα των δόσεων κατά της ασθένειας.

«Το ξεκαθάρισα, ότι δεν πιστεύω ότι η παραχώρηση των πατεντών είναι η λύση, για τη διάθεση των εμβολίων σε περισσότερους ανθρώπους», επισήμανε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την ετοιμότητα της ΕΕ να συζητήσει την αμερικανική πρόταση για την άρση της προστασίας των πατεντών.

«Αν παραχωρηθεί μία πατέντα και η ποιότητα δεν ελέγχεται, βλέπω μεγαλύτερο κίνδυνο από μια ευκαιρία», ανέφερε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «οι βιομηχανικοί παρασκευαστές των εμβολίων, είναι οι πιο ικανοί για να τροποποιήσουν τα εμβόλια και να τα κάνουν πιο αποτελεσματικά κατά νέων παραλλάξεων του κορονοϊού».

Yπενθυμίζεται ότι υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, χτες, επαναλαμβάνοντας την αντίθεση του Βερολίνου στην πρόταση των ΗΠΑ για άρση της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, επισήμανε ότι η  κύρια πρόκληση για την αύξηση της παραγωγής εμβολίων κατά της Covid-19 είναι το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα μεταφερθεί η τεχνολογία.

«Το κύριο ζήτημα δεν είναι η προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αλλά η ικανότητα παραγωγής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, ο Σπαν είπε επίσης: «Θα ήμουν ευχαριστημένος αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδείκνυαν την ίδια προθυμία να εξάγουν εμβόλια με αυτήν που δείχνουμε στη Γερμανία».

 Διαβάστε ακόμα:

Φον ντερ Λάιεν: Η άρση της πατέντας για τα εμβόλια δεν θα επιλύσει βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ έτοιμη να συζητήσει για τις πατέντες πάνω σε «συγκεκριμένες προτάσεις»

Μακρόν: Παροτρύνει τις ΗΠΑ να επιτρέψουν τις εξαγωγές εμβολίων