Η αναβάθμιση της S&P, η έξοδος στις αγορές και το νέο ρεκόρ στην απόδοση του 10ετούς

Η αναβάθμιση της S&P, η έξοδος στις αγορές και το νέο ρεκόρ στην απόδοση του 10ετούς

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο S&P, θα ακολουθήσει η δεύτερη -για φέτος- απόπειρα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να εκδώσει ελληνικό τίτλο.  Η είδηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον μόλις μια βαθμίδα μακριά από την επενδυτική ήρθε σε συνέχεια της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ ενώ έπεται -μέσα στην εβδομάδα- η δημοσίευση των αναθεωρημένων προβλέψεων της ελληνικής κυβέρνησης για φέτος με τον πήχη της ανάπτυξης να μπαίνει στο 3% και του πληθωρισμού πάνω από το 5%.

Τον τελικό λόγο βέβαια για το αν θα υπάρξει έξοδος στις αγορές –προς το παρόν έχουμε δανειστεί τα τρία δις ευρώ με το 10ετές του Ιανουαρίου και υπολείπονται 9 δις. ευρώ για να ολοκληρωθεί το φετινό πρόγραμμα δανεισμού- τον έχει το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ. Και αυτοί που έχουν τον τελικό λόγο φαίνεται να μην βιάζονται.

Δευτέρα του Πάσχα, από νωρίς το πρωϊ, καταγράφηκε νέο ρεκόρ διετίας στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ενώ έστω και στιγμιαία έσπασε προς το πάνω το όριο του 3%. Οι αποδόσεις των ομολόγων -υπό την επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- έχουν ανέβει συνολικά στην Ευρώπη οπότε η στιγμή ενδέχεται να μην είναι η ενδεδειγμένη για μια ελληνική έκδοση. Άλλωστε, ο ΟΔΔΗΧ έχει μια πολυτέλεια που δεν διαθέτουν οι υπόλοιποι αντίστοιχοι οργανισμοί δημοσίου χρέους των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης. Την πολυτέλεια του χρόνου.

Και μετά την αποπληρωμή του ΔΝΤ, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα των 38 δις. ευρώ. Επίσης, η Ελλάδα έχει σαφώς τη μικρότερη υπολειπόμενη εκδοτική δραστηριότητα και για φέτος και για το 2023 καθώς τα 9 δισ. ευρώ μπορούν να συγκεντρωθούν ακόμη και με… δύο εκδόσεις. Δεν ξεχνούν στο οικονομικό επιτελείο την πρόθεση να υπάρξει φέτος έκδοση «πράσινου ομολόγου» (σ.σ με ανοικτό το ενδεχόμενο το προϊόν της πράσινης έκδοσης να συμβάλλει στην χρηματοδότηση των μέτρων καταπολέμησης της ενεργειακής κρίσης) όπως επίσης δεν ξεχνούν ότι υπάρχει ανοικτό το σενάριο χορήγησης «φθηνού χρήματος» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (μέσω ενός προγράμματος αντίστοιχου του Sure) ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες των χωρών μελών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ποιο είναι λοιπόν το μόνο δεδομένο υπό τις παρούσες συνθήκες; Ότι έκδοση ελληνικού ομολόγου μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει καθώς ακόμη και με σαφώς υψηλότερες αποδόσεις η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να διατηρεί την επαφή της με τους πιστωτές τους αλλά και τα ταμειακά της διαθέσιμα στο… ύψος τους. Ο ακριβής χρόνος της έκδοσης, είναι κάτι που γνωρίζουν μόνο οι ιθύνοντες.