Η Αμαρυσία Άρτεμις «στέλνει» σημαντικά ευρήματα

Η Αμαρυσία Άρτεμις «στέλνει» σημαντικά ευρήματα

Της Αγγελικής Κώττη

Πέρσι, κάνοντας ταυτίσεις ευρημάτων με διάφορα κτίρια που είχαν βρει, ανακάλυψαν πως έχουν εντοπίσει το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος. Ένα σημαντικό ιερό, το οποίο αναζητούσαν επιστήμονες τα τελευταία εκατό χρόνια. Φέτος, η ομάδα ελληνοελβετών αρχαιολόγων, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Karl Reber του Πανεπιστημίου της Λοζάνης, Διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, και της κ. Αμαλίας Καραπασχαλίδου, επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Ευβοίας, είχε επίσης πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα.?

Με τις περσινές ανασκαφές είχε έρθει στο φως μνημειώδης στοά του 4ου αι. π.Χ. που πλαισίωνε την ανατολική και τη βόρεια πλευρά του ιερού. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του καλοκαιριού 2017, ανοίχθηκαν τομές στον χώρο που περιβάλλεται από τις στοές, στις οποίες εντοπίστηκε ο πυρήνας του ιερού, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται πράγματι για το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος.

Η μεγαλύτερη απόδειξη, δε, ήταν η ανεύρεση μιας κεραμίδας με την επιγραφή «Αρτέμιδος» και άλλων επιγραφών, όπως λέει στο Liberal.gr η κα Καραπασχαλίδου. Στις φετινές ανασκαφές, εντοπίσθηκαν θραύσματα από κεραμίδες με τμήματα του ονόματος της θεάς ενσφράγιστα.

Επίσης, στις περσινές βάσεις αγάλματος με το όνομα της θεάς, προστέθηκε φέτος και μια βάση που αναθέτει ο Παράμων, κάτοικος Ερέτριας όπως γνωρίζουμε και από άλλες επιγραφές όπου απαντάται το όνομα, στην Αρτέμιδα, τον Απόλλωνα και την Λητώ.

Η κα Καραπασχαλίδου λέει πως με την κατεδάφιση κτίσματος σε οικόπεδο που έχει αγοράσει η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή υπέρ του δημοσίου, και τις ανασκαφές εκεί, την επόμενη χρονιά, ίσως εντοπισθεί ο ίδιος ο ναός της Αρτέμιδος. Επίσης εξηγεί πως το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος ήταν λαμπρό, μεγάλο σε έκταση και φημισμένο. Καταστράφηκε όμως από ανθρώπινο χέρι τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και, κυρίως, τη σύγχρονη εποχή.

«Ο ναός ήταν μεγαλοπρεπής και ασφαλώς συναγωνιζόταν τον ναό του δίδυμου αδερφού της Αρτέμιδος, του Απόλλωνος Δαφνηφόρου, που λατρευόταν στην γειτονική Ερέτρια. Οι εορταστικές πομπές περιελάμβαναν ιππείς, λαμπαδηδρομίες και αγώνες δρόμου» λέει.

Και αποκαλύπτει ότι στις ανασκαφές που θα γίνουν το 2019 σε οικόπεδο όπου υπάρχει κτίσμα που θα κατεδαφιστεί, ελπίζουν όλοι να εντοπίσουν τον χαμένο μέχρι τώρα ναό της θεάς.