7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Η Alpha τίναξε την μπάνκα στον αέρα και το ΧΑ φλερτάρει ξανά με την ανοδική τάση

Η Alpha τίναξε την μπάνκα στον αέρα και το ΧΑ φλερτάρει ξανά με την ανοδική τάση

Με ισχυρή ανοδική αντίδραση έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο μια ομολογουμένως δύσκολη εβδομάδα, καθώς το ράλι +10,14% της Alpha Bank έδωσε ώθηση για να σωθεί η παρτίδα. Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο τίτλος της τράπεζας έκανε σχεδόν το μισό τζίρο της συνεδρίασης με 37,5 εκατ. τεμάχια αξίας 38,953 εκατ. ευρώ, ενώ επανήλθε με συνοπτικές διαδικασίες πάνω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στο 1 ευρώ, κλείνοντας στα 1,0860.

Συνολικά η συνεδρίαση ήταν πολύ καλή και το κλείσιμο του δείκτη πάνω από το επίπεδο των 874,25 μονάδων αφήνει περιθώρια για επαναφορά σε ανοδική τροχιά, κάτι που μένει να αποδειχθεί τη Δευτέρα εφόσον ξεπεραστεί η αντίσταση των 880 μονάδων.

Στήριξη και βατήρας για την ανοδική αντίδραση αποδείχθηκε ο Εκθετικός Κινητός Μέσος όρος των 100 ημερών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη στις 863 μονάδες, που ενώ έδειξε να χάνεται χθες, σήμερα ανακτήθηκε.

Με την κίνηση αυτή ουσιαστικά πήρε πίσω τις χθεσινές απώλειες, παρατήρηση που δικαιολογείται αφενός από την ποσοτική επαναφορά στα επίπεδα όπου άνοιξε πτωτικά χθες, αφετέρου από τον ημερήσιο όγκο που προσιδιάζει τον χθεσινό (περ. 67 εκατ. ευρώ στο ταμπλό και 13 εκατ. ευρώ σε πακέτα).

Παρεμφερή συμπεριφορά υπέρ της ανόδου παρατηρήθηκε και από τις εισηγμένες, καθώς όλες οι δεικτοβαρείς μετοχές και το 85% των μεσαίων έκλεισαν με θετικό πρόσημο, σε αντιδιαστολή με την εκτεταμένη «κόκκινη» χθεσινή εικόνα. Επί του συνόλου, 102 έκλεισαν ανοδικές έναντι μόλις 14 πτωτικών.

Μάλιστα, ο Δείκτης βρέθηκε μόνιμα σε θετικό έδαφος, κλείνοντας στα υψηλά ημέρας, κάτι που υπονοεί και την αποφασιστικότητα στις υποστηρικτικές αγορές.

Ωστόσο, πέραν της θετικότατης σημερινής συμπεριφοράς, δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε αρνητικό έδαφος πλέον, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, έχουν διασπασθεί συγκεκριμένα τεχνικά επίπεδα. Το πτωτικό χάσμα της Πέμπτης (877-874) αποτελεί την πρώτη αντίσταση, με τις 888 την κύρια.

Ακόμα παραπάνω, έχει σημειωθεί πολλές φορές η χαμηλή μέση συναλλακτική δραστηριότητα των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων, κάτι που από μόνο του συνιστά τροχοπέδη στην ορθή ανάγνωση και αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης, αποδυναμώνοντας τα όποια ευρήματα. Και τούτο ισχύει υπό το πρίσμα της απογύμνωσης της κατευθυντικότητας από τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε σημεία υποβόσκουσας αντιστροφής της υφιστάμενης τάσης.

Και με την εβδομάδα να κλείνει τελικά οριακά στις σημαντικές στηρίξεις των 874, τελικά το επίπεδο στήριξης δεν διεσπάσθη τεχνικά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, λόγω του ότι οι ημέρες είχαν ισχνό τζίρο.

O  τρίτος άξονας αφορά στις πιέσεις που εδέχθησαν οι διεθνείς αγορές, φαινομενικά τουλάχιστον μετά τις άτσαλες δηλώσεις - επιβεβαιώσεις αξιωματούχων της FOMC περί της ανάγκης μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Οι πιέσεις, όμως, αποτυπώθηκαν τελικά μονάχα ενδοσυνεδριακά, διότι σήμερα όχι μόνο απορροφήθηκαν οι χθεσινές απώλειες, αλλά σημειώνονται και υψηλότερα επίπεδα (S&P 500 στο +0,65%, με μόλις -0,08% εβδομαδιαίες απώλειες, με μια καλή συνεδρίαση να τρέχει.

Αντιπαραβάλλοντας με την ελληνική αγορά, ο Δείκτης μας κατέγραψε απώλειες 1,39%. Φανερά ασυσχέτιστος με τους λοιπούς χρηματιστηριακούς δείκτες, έσωσε σήμερα την παρτίδα.

Πρωταθλητής σε εβδομαδιαία κέρδη ήταν η μετοχή της Alpha Bank με +4,17% και μια ισχυρή ημερήσια απόδοση +10,14%, και αντίθετα ουραγός η μετοχή της ΕΤΕ με -4,01%, παρά τη θετική σημερινή +2,43%. Πολλές είναι οι δεικτοβαρείς που έχασαν την ανοδικότητά τους (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos, ΕΧΑΕ, ΕΛΒΑΛ), ενώ στις μικρότερες, συντηρήθηκε ένα πολύ καλό μοτίβο με επίδειξη ανθεκτικότητας.

Οι τοποθετήσεις στα πέριξ πρέπει να έχουν ένα αυστηρό stop στα επίπεδα των 857 του Γενικού, διότι υφίσταται κίνδυνος για τις 825. Από πάνω, ενδεχόμενη κατοχύρωση των 890 θα προσδώσει έντονη ώθηση και ίσως καλύτερες πιθανότητες να προσπελαστούν οι 940.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.