Η αλήθεια για τις εκλογές στην Πορτογαλία και ένα φάντο για τον Τσίπρα

Η αλήθεια για τις εκλογές στην Πορτογαλία και ένα φάντο για τον Τσίπρα

Κατά κράτος ηττήθηκαν στην Πορτογαλία τα ιδεολογικά αδέλφια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός τιμώρησε σκληρά το «Μπλόκο της Αριστεράς» - το κόμμα που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε «αντίστοιχο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ» - και τους Κομμουνιστές, ακριβώς επειδή τον περασμένο Οκτώβριο, εν μέσω πανδημίας, έριξαν την κυβέρνηση και προκάλεσαν πρόωρες εκλογές. Αλλά ο κ. Τσίπρας είναι τόσο διπρόσωπος που, αντί να τραγουδήσει ένα φάντο στο αδελφό κόμμα, στέλνει συγχαρητήρια σ’ αυτόν που το… εξαφάνισε!

Έτσι, μέσα στην γενική σύγχυση, μεταξύ πολλών θεατρικών μονόπρακτων, που ξεκίνησαν με μια πρόταση δυσπιστίας με μοιραία κατάληξη και εξελίχθηκαν στην ανώτατη υποκριτική τέχνη με την οπερέτα Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύρισε για τη νίκη των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία και ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον Αντόνιο Κόστα για να τον συγχαρεί.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ακούμε από την Πορτογαλία είναι ένα φάντο (από την λέξη μοίρα στα πορτογαλικά), ένα παραδοσιακό πένθιμο τραγούδι για τα κόμματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

Σκληρή η ειμαρμένη, αλλά ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να την… ξορκίσει συγχαίροντας τον νικητή Κόστα «για την μεγάλη νίκη του στις εκλογές απέναντι στις δυνάμεις της συντηρητικής Δεξιάς»!

Προσέξτε πόσα σκόπιμα ψέματα σε λιγότερο από δεκαπέντε λέξεις: Στις εκλογές της 30ής Ιανουαρίου, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αντόνιο Κόστα, που από το 2015 υπήρξε όμηρος του Μπλόκου της Αριστεράς και των Κομμουνιστών σε μια ετερόκλητη κυβέρνηση ασυνεννοησίας, έλαβε το 41,7% των ψήφων και 117 έδρες. Δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία στην πορτογαλική Βουλή των 230 εδρών.

Ελεύθερη πτώση για την Αριστερά, εκτόξευση της ακροδεξιάς

Οι μέχρι πρόσφατα σύμμαχοι του Κόστα κατατροπώθηκαν.

Το «Μπλόκο της Αριστεράς» βρέθηκε στο 4,5% και στις 5 έδρες (από τις 19 που είχε κερδίσει στις εκλογές του 2019).

Ο συνασπισμός μεταξύ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και των Πράσινων (CDU) έλαβε το 4,4% των ψήφων και έξι έδρες, χάνοντας τις μισές του έδρες (από 12 που είχε εξασφαλίσει στις εκλογές του 2019).

Το PAN, το κεντροαριστερό οικολογικό κόμμα, βρέθηκε στο 1,5% και έμεινε με μία έδρα (από 4 που είχε).

Όσο για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (διότι αυτό είναι το κεντροδεξιό κόμμα στην Πορτογαλία), έλαβε το 29% των ψήφων και 76 έδρες (χάνοντας μία έδρα από τις εκλογές του 2019).

Αλλά το ακροδεξιό, λαϊκιστικό Chega, βρέθηκε στην τρίτη θέση και εξασφάλισε το 7,2% των ψήφων, αυξάνοντας θεαματικά τις έδρες του σε 12, ενώ στις εκλογές του 2019 είχε εξασφαλίσει μόνο μία έδρα και μόνο ο αρχηγός του, ο Άντρε Βεντούρα, είχε κατορθώσει να εκλεγεί.

Το συντηρητικό Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα, έτσι κι’ αλλιώς δεν είχε ποτέ μεγάλη δύναμη στη χώρα και σ’ αυτές τις εκλογές έχασε και τις 5 έδρες του.

Σε παράλληλο σύμπαν

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει πως ο κ. Τσίπρας και στην περίπτωση της Πορτογαλίας έφτιαξε τον δικό του φανταστικό κόσμο.

Πρώτον, ο Κόστα δεν νίκησε τις «δυνάμεις της συντηρητικής δεξιάς», όπως μας είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τις δυνάμεις της Αριστεράς που τον πρόδωσαν καταψηφίζοντας τον Οκτώβριο του 2021 τον προϋπολογισμό, επειδή Μπλόκο της Αριστεράς, Κομμουνιστές και Πράσινοι διαφώνησαν με τον Κόστα, θεωρώντας πολύ μικρή την κατά 47 ευρώ αύξηση του κατώτατου μισθού. Όλα αυτά τα ηρωικά δεν μέτρησαν στον πορτογαλικό λαό, ο οποίος τους καταβαράθρωσε για την στάση τους να ρίξουν την κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας.

Δεύτερον, στην Πορτογαλία «δυνάμεις της συντηρητικής δεξιάς» δεν υπάρχουν, γιατί εκεί, όπως είπαμε, οι Σοσιαλδημοκράτες είναι η αντιπολίτευση, που δεν κέρδισαν μεν, πλην όμως κράτησαν τις δυνάμεις τους.

Τρίτον, ο Κόστα δεν νίκησε την άκρα δεξιά, η οποία γιγαντώθηκε, φθάνοντας στην τρίτη θέση.

Οπότε, δεν καταλαβαίνουμε ποιο είναι το «σημαντικά θετικό μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη», όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας.

Το πραγματικά θετικό μήνυμα

Αντίθετα, το θετικό μήνυμα από τις πορτογαλικές εκλογές είναι ότι ο λαός έδωσε αυτοδυναμία σε ένα κόμμα, προκρίνοντας την σταθερότητα μετά από επτά περιπετειώδη χρόνια. Και αυτό το μήνυμα δεν συμβαδίζει καθόλου με όσα μέχρι τώρα διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ περί απλής αναλογικής και «σταθερών» κυβερνήσεων συνεργασίας.

Όλα αυτά βέβαια έπρεπε να τα λέει από την πρώτη ημέρα το ΚΙΝΑΛ, που περιορίστηκε σε απλά συγχαρητήρια προς τον Κόστα, αλλά χωρίς να βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του.

Οπότε, άφησαν το πεδίο ελεύθερο για να πανηγυρίζει ο κ. Τσίπρας για τη νίκη των Ισπανών Σοσιαλιστών, ενώ έπρεπε να φοράει πλερέζες για την ήττα του αγαπημένου του «Μπλόκο».

Και μην μας πουν ότι δεν είναι έτσι, διότι…

-Τον Σεπτέμβριο του 2013, από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας έλεγε: «Και βλέπουμε ότι ακόμα και στην Πορτογαλία, όπου το αδελφό Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, αποφάσισε προχθές και είναι εξαιρετικά σημαντική αυτή η απόφαση, τη συνεργασία με το Αριστερό Μπλόκο εκεί, με το αντίστοιχο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή στην Πορτογαλία, διότι συνειδητοποίησαν αυτό που συνειδητοποιούν κι’ όλοι οι Έλληνες: Ότι σ’ αυτές τις κρίσιμες, ιστορικές στιγμές της τρομακτικής αυτής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και ο λαός, δε μπορεί ν’ αναδεικνύουμε διαφορές».

Ξεκάθαρα πράγματα: Το 2013, για τον κ. Τσίπρα, το Μπλόκο ήταν το αντίστοιχο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι οι Σοσιαλιστές.

-Στις 26 Απριλίου 2014, ο κ. Τσίπρας, ως υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την περίφημη «Λίστα Τσίπρα», είχε ταξιδέψει στο Πόρτο για να μιλήσει (υψώνοντας, βέβαια, την παντιέρα του αντιμερκελισμού και βροντοφωνάζοντας «Αριστερά ή Μέρκελ») στην εκδήλωση του Μπλόκου της Αριστεράς για τα σαράντα χρόνια από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων.

Ήθελε να ψηφιστεί το Μπλόκο

«Συντρόφισσες και σύντροφοι», είχε πει. «Στις 25 Μαΐου ψηφίζουμε το Bloco, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ευρωπαϊκή Αριστερά για να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι το Bloco θα είστε η θετική έκπληξη αυτού του Μάη. Αυτός θα είναι ο Μάης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Δεν είχε, λοιπόν, μιλήσει σε εκδήλωση των Σοσιαλιστών, για το Μπλόκο είχε ταξιδέψει ο κ. Τσίπρας μέχρι την Πορτογαλία, τη νίκη της Αριστεράς επεδίωκε ο άνθρωπος που παριστάνει και τον σοσιαλιστή και τον αριστερό και τον Πράσινο και… ό,τι άλλο προκύψει.

-Στις 3 Ιουλίου 2015, ενόψει του (γελοίου) δημοψηφίσματος, μεταξύ των αντιπροσωπειών κομμάτων από άλλες χώρες, στην Αθήνα είχαν φθάσει για… συμπαράσταση εκπρόσωποι του γερμανικού DIE LINKE, των Podemos και του πορτογαλικού Μπλόκο της Αριστεράς.

-Στις 24 Ιανουαρίου 2016, στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον έναν χρόνο του στην εξουσία, ο κ. Τσίπρας έλεγε:

«Η σπορά που ρίξαμε βρίσκει τώρα έδαφος και γονιμοποιείται στον Ευρωπαϊκό Νότο. Και ήδη έχουμε τους πρώτους καρπούς αυτής της εξέλιξης. Ήδη έχουμε πια προοδευτική κυβέρνηση, κυβέρνηση Αριστεράς στην Πορτογαλία, με την στήριξη του Μπλόκου της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Κομμουνιστών». Πρώτα το Μπλόκο και μετά ο Κόστα, όπως βλέπετε…

-Τον Απρίλιο του 2016, όταν ως πρωθυπουργός υποδέχθηκε στην Αθήνα τον κ. Κόστα, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να μιλήσει για την «ιστορική συμφωνία» των πορτογαλικών δυνάμεων της Αριστεράς – η οποία είδαμε πού κατέληξε.

Μάλιστα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τσίπρας μας ξαναθύμισε ποιο είναι το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Πορτογαλία. Είπε συγκεκριμένα:

«Στην κυβέρνησή του (σ.σ. του Κόστα) συμμετέχει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας, που είναι κάτι αντίστοιχο με το ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα στις απόψεις και το Μπλόκο της Αριστεράς, που είναι κάτι αντίστοιχο με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα».

Ένα πολύ καλό παράδειγμα!

Και όταν ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στη Λισαβόνα τον Δεκέμβριο του 2017, για τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (όπου πάντα… εισβάλλει ως παρατηρητής) μας είπε πως «είναι σημαντικό να έχουμε επιτυχημένα παραδείγματα, αλλά αριστερά επιτυχημένα παραδείγματα, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα» και πως «η Πορτογαλία είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλους μας»…

Τότε, σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα «Ντιάριο Ντε Νοτίσιας», ο κ. Τσίπρας είχε ψέξει τους σοσιαλδημοκράτες, λέγοντας ότι έχασαν την αξιοπιστία τους υιοθετώντας τις ίδιες θέσεις με τους συντηρητικούς και πως «έφθασε η ώρα να σκεφτούμε έξω από τα τετριμμένα. Ίσως να έφτασε η ώρα να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο. Έχουμε ανάγκη από κάτι πιο ριζοσπαστικό». Για να καταλήξει:

«Εκτιμώ πολύ αυτό που ο Αντόνιο με τη συνεργασία του Μπλόκο της Αριστεράς και του Κομμουνιστικού Κόμματος κατάφεραν να κάνουν στην Πορτογαλία».

Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, πέντε χρόνια μετά αποδείχθηκε πως αυτό που ο ίδιος εκτιμούσε δεν έδειξε να το εκτιμά ο πορτογαλικός λαός, αλλά και ο ίδιος ο κ. Κόστα.

Και τελικά, τι ακριβώς εκτιμούσε ο κ. Τσίπρας σ’ αυτήν την πορτογαλική περιπέτεια;

Σίγουρα το γεγονός ότι μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2015, στις οποίες κέρδισε μεν ο Κοέλιου, αλλά έπεσε μέσα στη Βουλή όταν συνασπίστηκαν οι Σοσιαλιστές του Αντόνιο Κόστα, οι κομμουνιστές και το Μπλόκο της Αριστεράς.

Σίγουρα ότι σ’ εκείνη την κυβέρνηση που ακολούθησε επικράτησε το απόλυτο χάος, όταν ο Κόστα συνήψε τρεις χωριστές συμφωνίες με τους εταίρους του, οι οποίοι καταψήφιζαν τα νομοσχέδιά του, τα οποία περνούσαν επειδή το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα επέλεγε την οδό της αποχής για να βγαίνουν τα «κουκιά».

Και σίγουρα το χάος που επικράτησε μετά τις εκλογές του 2019, όταν ο Κόστα ήλθε πρώτος, αλλά χωρίς πλειοψηφία, δεν κατάφερε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα τα νομοσχέδια να ψηφίζονται (όποτε ψηφίζονταν) ένα ένα και μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις.

Σ΄ εκείνη την χαώδη κατάσταση, η περίφημη Αριστερά ψήφισε λιγότερα από τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης που υποτίθεται ότι στήριζαν. Οι νόμοι ψηφίζονταν χάρη στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και στο PAN.

«Ήθελαν να μας κόψουν τα πόδια»!

Κάθε άλλο παρά τυχαία, σε ομιλία του δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές, ο Κόστα δήλωσε πως ήταν «εντελώς ασυγχώρητη η συμπεριφορά τους σε μια εποχή που η ενότητα ήταν αναγκαία και όλοι έπρεπε να σηκώσουν τα μανίκια για να ανακτηθούν όσα χάθηκαν στην διάρκεια της πανδημίας», με αποτέλεσμα να καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2022.

«Αυτό που έκαναν ήταν να ανατρέψουν την κυβέρνηση και ας μην προβάλλουν τώρα δικαιολογίες ότι τάχα ήθελαν περισσότερη διαπραγμάτευση. Ήθελαν να μας κόψουν τα πόδια από την αρχή. Αλλά αυτός ο προϋπολογισμός δεν ήταν του Κόστα, δεν ήταν της κυβέρνησης, αλλά ένας προϋπολογισμός για τους Πορτογάλους. Αν είχε ψηφιστεί θα είχε δοθεί ήδη η έκτακτη αύξηση στις συντάξεις και θα είχαν ήδη μειωθεί οι φόροι. Τώρα, στην προεκλογική εκστρατεία μας λένε πως θέλουν μείωση των φόρων».

Αυτή ήταν η «geringonça» (συνονθύλευμα), όπως αποκαλούσαν την ετερόκλητη συμμαχία οι Πορτογάλοι.

Όσο για τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Ρούι Ρίο, που είχε κατηγορήσει τους Σοσιαλιστές ότι ριζοσπαστικοποιήθηκαν υποκύπτοντας στα καπρίτσια των κομμουνιστών και του Μπλόκο της Αριστεράς, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Και δεν δίστασε να σχολιάσει πως είναι καλό για την Πορτογαλία που ο Κόστα κέρδισε αυτοδυναμία…

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών (ΝΔ), υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος.