Η Αλβανία λέει «όχι» στα hotspots μεταναστών στο έδαφος της

Η Αλβανία λέει «όχι» στα hotspots μεταναστών στο έδαφος της

Δεν θα δεχόμασταν ποτέ να εγκατασταθούν στην αλβανική επικράτεια καταυλισμοί προσφύγων και μεταναστών, ακόμη κι αν μας προσέφεραν ως αντάλλαγμα την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild.

"Η κρίση των προσφύγων πρέπει να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα από την τρέχουσα κατάσταση των προσπαθειών μας να μπούμε στην Ε.Ε. Ποτέ δεν σκέφτηκα να προβώ σε μια «ηρωική χειρονομία» για να πάρω την ένταξη ως ένδειξη ευγνωμοσύνης», ξεκαθαρίζει ο Ράμα, προσθέτοντας ότι «θα ήταν επικίνδυνη λύση να καταστεί η Αλβανία ο κυματοθραύστης της Ευρώπης για τους πρόσφυγες».

«Με βρίσκει αντίθετο η αντιμετώπιση των μεταναστών και των προσφύγων σαν να πρόκειται για ανεπιθύμητα τοξικά απόβλητα», συνέχισε ο Ράμα, δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την υποδοχή των προσφύγων το 2015..

Στην ίδια συνέντευξη ο Αλβανός πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να συνεισφέρει αυτό που της αναλογεί για να συμβάλλει στην επίλυση πανευρωπαϊκών προβλημάτων, αλλά «φυσικά δεν μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα μόνη της».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ως ευθεία απάντηση στην πρόταση που έκαναν ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, να οδηγούνται οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες σε καταυλισμούς σε χώρες των Βαλκανίων.

Την Τρίτη, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έδωσαν διστακτικά το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την πΓΔΜ, όμως ταυτόχρονα συνέδεσαν την πρόοδό τους με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης θα τεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη και την Παρασκευή

Φωτογραφία AP