Η αισιοδοξία για συμφωνία στη Σύνοδο οδηγεί στα ύψη το ευρώ

Η αισιοδοξία για συμφωνία στη Σύνοδο οδηγεί στα ύψη το ευρώ

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 μηνών έναντι του δολαρίου εκτόξευσε το ευρώ η αισιοδοξία για επίτευξη συμβιβασμού ανάμεσα στους ηγέτες των «27» αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης κατά τη σημερινή, τέταρτη κατά σειρά, ημέρα της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Η ισοτιμία του νομίσματος της Ευρωζώνης κινείται πάνω από τα 1,455 δολάρια, ενισχυμένη κατά 0,24% έναντι του αντίστοιχου αμερικανικού – κάτι που είχε να συμβεί από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2019. Νωρίτερα, μάλιστα, η ισοτιμία είχε βρεθεί και στα 1,1467 δολάρια, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και το φράγμα των 1,15 δολαρίων στην περίπτωση που επέλθει τελικώς συμφωνία με περιεχόμενο που να ικανοποιεί όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, προστέθηκε ένα ακόμη σημάδι που ενισχύει την εκτίμηση ότι η απογευματινή συνάντηση των «27» θα οδηγήσει σε συμφωνία. Συγκεκριμένα, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας – μίας από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία και ανήκει στο ίδιο στρατόπεδο με Ιταλία και Γαλλία – διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή της δεν αντιτίθεται στην ύπαρξη όρων οι οποίοι θα συνοδεύουν τη χορήγηση των επιχορηγήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Οι απόψεις της Ισπανίας είναι καθαρές. Δεν απορρίπτουμε τους όρους. Χρειαζόμαστε μια βάση η οποία να διαμορφώνει εμπιστοσύνη, τόσο σε εμάς όσο και στους εταίρους μας», τόνισε χαρακτηριστικά η Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια, μιλώντας στο ραδιόφωνο Cadena SER.

Υπενθυμίζεται ότι και από την πλευρά των λεγόμενων «frugals» έχει εκφραστεί αισιοδοξία για συμφωνία μετά το τελικό σχέδιο το οποίο παρουσίασε τα ξημερώματα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που προβλέπει αναλογία 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. με τη μορφή δανείων.