7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Η αγωνία του Τσίπρα εκφράζεται μέσα από τις αντιδράσεις για τα Πανεπιστήμια

Η αγωνία του Τσίπρα εκφράζεται μέσα από τις αντιδράσεις για τα Πανεπιστήμια

«Αν δεν έχεις 10.000 μόρια στις εξετάσεις δεν θα γίνεσαι μηχανικός, αν έχεις όμως 10.000 ευρώ το χρόνο για να αγοράσεις ένα ψευτοπτυχίο, θα γίνεσαι». Η δήλωση ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα και έγινε κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αποτυπώνοντας την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να πατήσει πάνω στο νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια και τις αντιδράσεις μικρής μερίδας φοιτητών και εκπαιδευτικών.

Έχοντας αδιαφορήσει για τη δημόσια υγεία καλώντας σε συλλαλητήρια όπως το σημερινό που επίσης υπήρξε συγχρωτισμός και αδιαφορία για τα μέτρα προστασίας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να δημιουργήσει εντυπώσεις παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την αποδοχή των αλλαγών που επιχειρούνται από την πλειοψηφία.

Στο πλαίσιο αυτό προέβη στην εν λόγω δήλωση συνδέοντας τη βάση που επιχειρείται να μπει για είσοδο στα ΑΕΙ με τα κολέγια και τη δυνατότητα να εισέλθει έναντι αμοιβής ένας απόφοιτος λυκείου προεξοφλώντας μάλιστα ότι τα κολέγια μοιράζουν πτυχία επειδή εισπράττουν αμοιβές φοίτησης.

Μηχανικός ο ίδιος, δείχνει να αδιαφορεί για το αν κάποιος που θα εισέλθει με αυτούς τους βαθμούς σε ένα πανεπιστήμιο θα κληθεί μετά, εάν και εφόσον λάβει με οποιονδήποτε τρόπο πτυχίο να λειτουργήσει μέσα σε μια αγορά.

«Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια απαράδεκτη, πρωτοφανή ενέργεια εξίσωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων με αποφοίτους τριετών κολεγίων αμφίβολης ποιότητας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται «ρύθμιση ευθέως αντισυνταγματική που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Και συνέχισε λέγοντας πως «εντάσσεται στη συνολική λογική απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου που κορυφώνεται με το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή και προβλέπει τη μείωση των εισακτέων κατά 25.000 κάθε χρόνο».

Στο σημείο αυτό επανέλαβε και τις κατηγορίες που εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ και που ξεκίνησε να διαμορφώνονται από τα γνωστά τρολς του διαδικτύου σύμφωνα με τις οποίες «σκοπός της κυβέρνησης είναι να ανοίξει πελατεία για τα κολέγια. Εδώ δεν πρόκειται μόνο για ένα κορυφαίο ρουσφέτι σε μια χούφτα επιχειρηματίες, αλλά και για μια μείζονα πολιτική επιλογή αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων. Αν δεν έχεις 10.000 μόρια στις εξετάσεις δε θα γίνεσαι μηχανικός αν έχεις όμως 10.000 ευρώ το χρόνο για να αγοράσεις ένα ψευτοπτυχίο, θα γίνεσαι».

Στο σημείο αυτό έκανε λόγο για «πλήρη υποβάθμιση του ρόλου των επαγγελματικών συλλόγων και ενώσεων που με τη ρύθμιση της κυβέρνησης υποχρεούνται να εγγράψουν σε διάστημα 30 μόλις ημερών τους αποφοίτους των κολεγίων»

Και ουσιαστικά επιχείρησε να βάλει στο παιχνίδι τους μηχανικούς υποστηρίζοντας ότι «τίθεται και ζήτημα δημόσιας ασφάλειας για τους πολίτες και την οικονομία» αν και είχε ο ίδιος αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα όταν κάποιος μπαίνει με 10.000 ή και λιγότερα μόρια.

Η απέλπιδα προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να ανάγουν το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια σε προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής τους τακτικής δείχνει και τον πανικό που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο οποίος αυξάνεται όσο οι πολίτες μέσω των δημοσκοπήσεων στέλνουν μήνυμα πως «δεν αρέσουν».