Η αγωνία του Μαξίμου για τους εμβολιασμούς μπροστά στη «Μήδεια»

Η αγωνία του Μαξίμου για τους εμβολιασμούς μπροστά στη «Μήδεια»

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα από το πέρασμα της «Μήδειας» σε ό,τι έχει να κάνει με την πορεία των εμβολιασμών. Οι δυσμενείς μετεωρολογικές προβλέψεις για τις επόμενες ώρες έχουν θέσει σε ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να μην διακοπεί η επιχείρηση «Ελευθερία».

Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί ένας ειδικός μηχανισμός, ώστε να θωρακιστούν τα εμβολιαστικά κέντρα και να μην ματαιωθούν οι εμβολιασμοί εξαιτίας των καιρικών φαινομένων. 

Έχει ήδη γίνει λοιπόν ο ανεφοδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων και θα υπάρξει μέριμνα, έτσι ώστε να είναι προσπελάσιμα τα εμβολιαστικά κέντρα. Σε περίπτωση μεγάλου προβλήματος λόγω της χιονόπτωσης σε κάποιες περιοχές θα γίνει προσπάθεια να εμβολιαστούν άλλα άτομα της περιοχής, έτσι ώστε να μην αχρηστευτούν τα εμβόλια αυτά.

Παράλληλα η κυβέρνηση τρέχει με γοργούς ρυθμούς για να μπορέσει να “ανεβάσει στροφές” και να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 75-79 άνοιξε, ενώ την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου το ίδιο έγινε και με την πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής κατηγορίας 60- 64.

 Οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astrazeneca θα γίνουν στις 15 Φεβρουαρίου και έχουν σταλεί ήδη χιλιάδες sms σε πολίτες με προτεινόμενες ημερομηνίες. Από 15 Φεβρουαρίου ενεργοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήματα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σημείων και έτσι αυξάνονται τα διαθέσιμα ραντεβού. Μέσα στο Φεβρουάριο ενεργοποιούνται περισσότερα από 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ και αναμένεται να καλυφθούν οι δύο αυτές ηλικιακές ομάδες 60-64 και 75-79 εντός του Μαρτίου και συνολικά να έχουν πραγματοποιηθεί 1.700.000 εμβολιασμοί. 

Το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι 9 στους 10 θανάτους από Covid είναι στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω  και σχεδόν 8 στους 10 ασθενείς από Covid που εισάγονται σε Μ.Ε.Θ. είναι 60 ετών και άνω. Είναι σημαντικό, όπως τονίζει κυβερνητικό στέλεχος, να  πετύχουμε την ανοσοπροστασία μέσω του εμβολιασμού σ’ αυτόν τον πληθυσμό. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είναι κάτω των 60 ετών θα μπουν στο πρόγραμμα από τον Μάιο. H προτεραιοποίηση είναι μια καθαρά επιστημονική συζήτηση και για το θέμα αυτό έχει  γίνει πολύ αναλυτική αξιολόγηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων έχει συζητηθεί το ποιες είναι οι ομάδες του πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτες στην Covid και άρα ποιοι πολίτες κινδυνεύουν περισσότερο. 

Τα στοιχεία πάντως που φτάνουν στην κυβέρνηση δεν είναι καθόλου θετικά. Ο μέσος όρος κρουσμάτων  την εβδομάδα που πέρασε στην επικράτεια αυξήθηκε από 8,5 σε 11 νέα κρούσματα ανά 10.000 πληθυσμό. Ταυτόχρονα έχει σημαντικά αυξηθεί και ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ που γίνονται καθημερινά και είναι περίπου στις 45.000. Ο μέσος όρος της θετικότητας αυξήθηκε στα 2,8%. Αύξηση σημειώθηκε στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά 27% με μία διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να είναι στα 43 έτη.  Η νοσηρότητα είναι αυξημένη στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 60 ετών, δηλαδή στους πολίτες με την μεγαλύτερη κινητικότητα. 

Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τις 10.000, αριθμός όμως που είναι αρκετά μεγαλύτερος  αν συμπεριλάβει κανείς και τους ασυμπτωματικούς  ασθενείς. Είναι σαφές ότι οι όποιες κινήσεις από την κυβέρνηση για περιορισμό της πανδημίας θα έπρεπε να γίνουν τώρα, όπως και τελικά αποφασίστηκε, προκειμένου η μάχη εναντίον του ιού να βρεθεί ένα βήμα μπροστά...