Η Αγγλία, το «μέσα», το «έξω» και οι προσδοκίες

Η Αγγλία, το «μέσα», το «έξω» και οι προσδοκίες

Η Αγγλία τα προηγούμενα χρόνια δεν βρισκόταν σ' αυτή τη θέση. Εχει περάσει παραπάνω από μια 10ετία από την τελευταία φορά που πήγε σ' ένα τουρνουά με την πίεση που έχουν τα φαβορί. Στο EURO 2020 ελάχιστες έχουν παρόμοια ποιότητα στο ρόστερ τους, αλλά και τη δική της σταθερή εξέλιξη: ημιτελικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, 3η θέση στο UEFA Nations League του 2019 και πολλές καλές εμφανίσεις έκτοτε. Στην αποψινή αναμέτρηση με την Τσεχία (22:00, ANT1) για την 3η αγωνιστική του 4ου ομίλου, τα «τρία λιοντάρια» έχουν το βάρος όχι μόνο να νικήσουν, μα να πείσουν κιόλας. Τόσο η μια όσο και η άλλη έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους «16» του θεσμού. Παλεύουν για τη θέση.

Εξω από την ομάδα έχει δημιουργηθεί έντονος θόρυβος μετά το 0-0 με την Σκωτία, όπου η Αγγλία δεν έπαιξε καλά. Μπήκαν στο στόχαστρο όλοι οι επιθετικοί παίκτες αρχίζοντας από τον Χάρι Κέιν και τον Ραχίμ Στέρλινγκ. Εγινε τέτοιο ζήτημα που ο προπονητής Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV υπογράμμισε πως ο Κέιν θα είναι βασικός! Παράλληλα, υπάρχουν και αμφιβολίες για το κατά πόσο ο αρχηγός επηρεάζεται από τις εξελίξεις που αφορούν στο μέλλον του. Φημολογείται πως η Μάντσεστερ Σίτι έκανε πρόταση στην Τότεναμ για 117 εκατομμύρια ευρώ. Εξαιτίας των αγωνιστικών δυσκολιών, τα ΜΜΕ κι ο κόσμος ζητούν από τον Σάουθγκεϊτ αλλαγές σε πρόσωπα καθώς και διάταξη και τρόπο παιχνιδιού. Το ματς με την Σκωτία το παρακολούθησαν 20 εκατομμύρια τηλεθεατές στην Αγγλία. Το ενδιαφέρον γύρω από την ομάδα είναι τεράστιο και το αγγλικό κοινό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, βλέποντας εξαιρετικές ομάδες όπως η Σίτι, η Λίβερπουλ και η Τσέλσι. Πλέον, δεν αρκείται στις νίκες. Αυτές πρέπει να είναι και πειστικές.

Μέσα στην ομάδα, πάλι, υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές που έχουν. Αντιλαμβάνονται, όμως, τις απαιτήσεις που έχει ο «περίγυρος». «Καταλαβαίνω τους οπαδούς και δικαίως έχουν προσδοκίες από εμάς με τους παίκτες που έχουμε. Από την άλλη, όμως, κανείς δεν πήρε το EURO στα δύο πρώτα παιχνίδια. Οπως βλέπετε απ' όσα συμβαίνουν και στους άλλους ομίλους δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζετε. Οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές και μοιάζει να επικρατεί πανικός εκτός της ομάδας. Ευτυχώς που στο εσωτερικό δεν νιώθουμε καμία πίεση», δήλωσε ο Ραχίμ Στέρλινγκ. Το μεγάλο στοίχημα, πάντως, είναι να συνεχίσουν έτσι: «το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στη δουλειά μας και να μην δίνουμε σημασία στο τί λέγεται και γράφεται στα ΜΜΕ και στα social media, διότι όσο περισσότερο ακούει κανείς τον “εξωτερικό” θόρυβο, τόσο μπορεί να τον επηρεάσει. Δεν θέλουμε όλη αυτή την αρνητική ενέργεια να μας ρίξει το ηθικό», κατέληξε ο φορ της Μάντσεστερ Σίτι.

Το κλίμα, δε, έγινε πιο βαρύ όταν η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίας της Σκωτίας ανακοίνωσε πως ο χαφ Μπίλι Γκίλμορ ανιχνεύθηκε θετικός στον κορονοϊό. Ο Γκίλμορ έπαιξε και ήρθε σε επαφή με παίκτες της Αγγλίας στον πρόσφατο αγώνα των δύο ομάδων και κυρίως με τον χαφ Μέισον Μάουντ και τον αριστερό μπακ Μπεν Τσίλγουελ. Ο Μάουντ κι ο Τσίλγουελ μπήκαν σε απομόνωση και είναι αμφίβολοι για το ματς. Ωστόσο, κανείς απ' τους 26 παίκτες των «τριών λιονταριών» και το τεχνικό τιμ έδωσαν θετικό δείγμα. Αυτό, όμως, δεν έδιωξε την η ανησυχία εντός και εκτός του αγγλικού συγκροτήματος.