Η αδυναμία Τσίπρα να «στρίψει» προς το κέντρο και η κυριαρχία Μητσοτάκη

Η αδυναμία Τσίπρα να «στρίψει» προς το κέντρο και η κυριαρχία Μητσοτάκη

Η στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς τα αριστερά προκειμένου, όπως ο ίδιος έχει πει, να πάει προς το κέντρο, δείχνει να μην μπορεί να ολοκληρωθεί ως πολιτικός στόχος. Τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης της εταιρείας Pulse επιβεβαιώνουν πως οι υψηλοί τόνοι, οι ακραίοι χαρακτηρισμοί αλλά και οι πολιτικές στα εθνικά θέματα όπως και σε αυτά της οικονομίας και της ανάπτυξης απομακρύνουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από το κέντρο. Η κυβέρνηση αντέχει, κυρίως όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να κυριαρχεί στο κέντρο έχοντας παράλληλα κλείσει τα μέτωπα προς τα δεξιά του.

Η ρητορική του Αλέξη Τσίπρα δεν βρίσκει ανταπόκριση στο κέντρο. Οι ακραίες επιθέσεις με επίκεντρο την ακρίβεια, τα περί οργής και αγανάκτησης δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα και είναι χαρακτηριστικό πως, στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για την αντιμετώπιση θεμάτων οικονομίας και ανάπτυξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει ποσοστό 35% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα και 11% του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό δεν το πιστεύει το 71% των δεξιών, το 79% των κεντροδεξιών και το 50% των κεντρώων ψηφοφόρων. Οι τελευταίοι εμπιστεύονται σε ποσοστό μόλις 15% τον Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 19%.

Ένα δεύτερο ερώτημα επίσης σημαντικό, λόγω των ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων είναι αυτό που αφορά στο ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος από το 73% των δεξιών ψηφοφόρων, το 79% των κεντροδεξιών και το 50% των κεντρώων (όπως και στο προηγούμενο ερώτημα). Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει ποσοστό μόλις 12% μεταξύ των κεντρώων ψηφοφόρων και ο Νίκος Ανδρουλάκης 20%. Στο σύνολο των ερωτηθέντων ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται ως καταλληλότερος σε ποσοστό 38%, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 23% και τον Νίκο Ανδρουλάκη με 10%.

Συνολικά το θέμα της καταλληλότητας έρχεται να αποτυπωθεί στο συνολικό ερώτημα αναφορικά με την πρωθυπουργία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκεντρώνει ποσοστό 39% έναντι 26% του Αλεξη Τσίπρα, με τον Κανένα να παραμένει δεύτερος και να προηγείται του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνοντας ποσοστό 32%.

Επί της ουσίας, τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας δείχνουν πως η κυβέρνηση, όχι μόνο απλά αντέχει αλλά μετά και τις ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ανακάμπτει, έστω και σε μικρό ποσοστό. Και αυτό, τη στιγμή που βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, έχοντας διατηρήσει προβάδισμα καθ' όλη τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας, κυρίως δε κατά τη διάρκεια της διαχείρισης μεγάλων διεθνών κρίσεων που συνεχίζονται μέσα από την εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία.

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα δεν δείχνει να τον ωφελεί. Αδυνατεί να μειώσει περαιτέρω την ψαλίδα και να αυξήσει θεαματικά τα ποσοστά του κόμματός του ώστε να φανεί πως απειλεί την κυβερνώσα παράταξη και να πείσει τους ψηφοφόρους πως αποτελεί την εναλλακτική λύση. Η ακραία ρητορική που ακολουθεί μάλιστα δείχνει να απομακρύνει και τους ψηφοφόρους του κέντρου που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη μια πλευρά και από την άλλη δείχνουν να προτιμούν τον Νίκο Ανδρουλάκη έναντι του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει προτάσεις και έχει επιλέξει τον δρόμο της πλειοδοσίας που θυμίζει περιόδους πριν τις εκλογές του 2015 με υποσχέσεις που και τότε δεν υλοποιήθηκαν. Σηκώνοντας τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται την ώρα που ομνύει υπέρ του κέντρου και της προς αυτό στροφής, να κλείνει το μάτι στη ριζοσπαστική αριστερά που, ναι μεν επιθυμεί να εγκλωβίσει εντός του κόμματός του, εν τούτοις δεν θέλει να αποτελεί, τουλάχιστον όπως υποστηρίζει, την προμετωπίδα του.

Στη δημοσκόπηση η πλειοψηφία των πολιτών εκτιμά πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν βρίσκονται στο σωστό δρόμο, αποδομώντας έτσι και την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμφανίσει την κυβέρνηση ως ανάλγητη και τον Πρωθυπουργό ως αδιάφορο. Και ναι μεν μια κοινωνία επιθυμεί πάντα επιπλέον μέτρα στήριξης ειδικά σε περιόδους κρίσης, οι ψηφοφόροι όμως εμφανίζονται να κατανοούν τη συγκυρία καθώς και το γεγονός πως πρόκειται για μια διεθνή κρίση που υπερβαίνει τις κυβερνήσεις στο σύνολο των χωρών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και πριν τα μέτρα η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων παρέμενε σε υψηλά επίπεδα δεδομένης της χρονικής συγκυρίας ως προς τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης αλλά και τα προβλήματα που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει. Γεγονός που επιβεβαιώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθουν ούτε καν ως προς την προσπάθεια να δημιουργηθεί έστω ένα κύμα οργής και αγανάκτησης, το οποίο επικαλέστηκε πρόσφατα και ο ίδιος ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.