Η ConocoPhillips περιμένει τα δυο δισ. δολάρια που χρωστά ο Μαδούρο

Η ConocoPhillips περιμένει τα δυο δισ. δολάρια που χρωστά ο Μαδούρο

Η εταιρεία πετρελαίου ConocoPhillips αναμένει την αποπληρωμή ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρείας Ράιαν Λάνς. 

«Θα υπολογίζω στα χρήματα όταν τα δω να μπαίνουν στην τράπεζα», δήλωσε ο Λάνς την Τετάρτη σε διάσκεψη για την ενέργεια της Barclays στη Νέα Υόρκη απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με το πώς η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα.

Ο Λανς δήλωσε ότι αναμένει ότι η Βενεζουέλα θα τιμήσει τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι η εταιρεία εξακολουθεί να έχει δύο άλλες διαιτητικές αποφάσεις που περιλαμβάνουν τη Βενεζουέλα. Ωστόσο, η Conoco θα συνεχίσει τις νομικές της προσπάθειες, εάν δεν υπάρξουν πληρωμές, είπε.

Η Conoco διέκοψε τον περασμένο μήνα νομικές ενέργειες που είχαν μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας από διάφορες εγκαταστάσεις της Καραϊβικής μετά από συμφωνία έδωσε στη χώρα 90 ημέρες να πραγματοποιήσει αρχική πληρωμή ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σημειώνεται ότι ο ενεργειακός όμιλος ConocoPhillips, με έδρα στο Τέξας απειλούσε με κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει η PDVSA στην Καραϊβική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η PDVSA να μην έχει πρόσβαση σε διυλιστήριά της, ενώ συγχρόνως οι ενέργειες της Conoco ανάγκασαν την πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου στα δικά της πλοία σε τερματικούς σταθμούς της Καραϊβικής αλλά και σε διυλιστήρια παγκοσμίως.

AP Photo/LM Otero