Η 5η φάλαγγα της δεξιάς, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα συμφέροντα

Η 5η φάλαγγα της δεξιάς, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα συμφέροντα

Τον Μάρτιο του 2019 η ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ διέκοπτε το πρόγραμμά της προκειμένου να μεταδώσει σε απευθείας σύνδεση την ανακοίνωση καθόδου στις Ευρωεκλογές ενός πρώην... λοχαγού της ΝΔ ως επικεφαλής κομματικού σχηματισμού. Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε στο παρελθόν και επιχειρεί και σήμερα να υπερφαλαγγίσει την κυβερνώσα παράταξη προμοτάροντας κινήσεις είτε στα δεξιά της είτε στο χώρο της κεντροδεξιάς. Όπως και ορισμένα συμφέροντα που θα ήθελαν μια αδύναμη κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές.

Η συνταγή αποτυχημένη, επαναλαμβάνεται όμως αυτή τη φορά λόγω της απλής αναλογικής, του εκλογικού νόμου που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε γνωρίζοντας πως το κόμμα δεν θα μπορούσε να επανέλθει στην εξουσία αν δεν προκαλούσε για μια ακόμη φορά... χάος, αυτή τη φορά στον τομέα της κυβερνησιμότητας της χώρας.

Η απλή αναλογική είναι και η αιτία που κόμματα φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε μια προσπάθεια να πιάσουν τα δεξιά της ΝΔ αξιοποιώντας τη λαϊκίστικη ρητορική που και ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά ακολουθεί αναφορικά με τις κρίσεις, κυρίως αυτή της ακρίβειας, αλλά και μια απέλπιδα προσπάθεια επανάληψης του φαινομένου της άνω και της κάτω πλατείας και των αγανακτισμένων.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα εμφανίστηκε άλλωστε να αναπολεί εκείνη την περίοδο δηλώνοντας πως στις επαφές του με τους πολίτες διαπιστώνει την «οργή» και την «αγανάκτηση» του 2012. Σε αυτό το κομμάτι επενδύουν και οι πεμπτοφαλαγγίτες που εμφανίζονται με δεξιά ρητορική που όμως την επενδύουν με έναν μανδύα κεντροδεξιό. Η επίκληση άλλωστε του Κωνσταντίνου Καραμανλή και η προσπάθεια εκμετάλλευσης των σχέσεων που είχαν παλαιότερα με τον Κώστα Καραμανλή εκεί αποσκοπεί.

Εργαλειοποιώντας έναν Καραμανλισμό που κατά τη δική του εκτίμηση εκπροσωπείται από θέσεις που εκφεύγουν ακόμη και του καταστατικού με το οποίο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη σημερινή κυβερνώσα παράταξη αναζητούν... πελάτες είτε για να χρησιμοποιήσουν τα όποια ποσοστά τυχόν λάβουν στις εκλογές για λόγους συναλλαγής είτε για να επιχειρήσουν στην επανάληψή τους να πιάσουν το πολυπόθητο 3%,

Η προβολή τους από τα φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης συνεχής. Η δημιουργία διαδικτυακών σελίδων που φιλοξενεί αρθρογραφία τους κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει τις προθέσεις τους.

Έρχονται όμως επί της ουσίας να παίξουν και το παιχνίδι οικονομικών συμφερόντων, που πασχίζουν από τις εκλογές του 2019 και μετά να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ύπαρξη μιας αδύναμης κυβέρνησης και να εκμεταλλευθούν τυχόν συνεργασίες λειτουργώντας ως ένα είδος 5ης φάλαγγας...

Στο πλαίσιο αυτό τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να ταυτίζονται με εκείνων που ομνύουν στις κυβερνήσεις συνεργασίας στην ύπαρξη κομμάτων με χαμηλά ποσοστά και στον πολυκερματισμό του δημιουργώντας ομάδες που εμφανίζονται ως κόμματα.

Ο λαϊκισμός που αποτελεί πλέον τη βασική ρητορική στον αντιπολιτευτικό λόγο αποτελεί βούτυρο στο ψωμί διαφόρων απογοητευμένων όχι από την πολιτική που ασκείται αλλά από τη δική τους θέση στο πολιτικό στερέωμα ή όλων όσοι αδυνατώντας να συμβαδίσουν με τη λογική της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων βρέθηκαν «έξω από το μαντρί» πετώντας πέτρες.

Η κατάσταση με τα κόμματα που εμφανίζονται ουδείς γνωρίζει αν εξυπηρετεί τον ΣΥΡΙΖΑ, που σημειωτέον δεν κατάφερε να κυβερνήσει αυτοδύναμα αφού οι πολίτες ουδέποτε παραχώρησαν τέτοιο ποσοστό στον Αλέξη Τσίπρα.

Εξυπηρετεί όμως οικονομικά συμφέροντα τα οποία όταν οι κυβερνήσεις είναι ισχυρές συναντούν δυσκολίες ως προς την αξιοποίηση των πόρων του κράτους όπως αυτοί διαμορφώνονται και μέσα από τις χρηματοροές του ταμείου Ανάκαμψης και του κυβερνητικού σχεδίου ανάπτυξης και επενδύσεων.