Hubble: Γιατί η NASA πάλεψε για να το σώσει - 30 χρόνια το παράθυρο της Γης στο Σύμπαν

Hubble: Γιατί η NASA πάλεψε για να το σώσει - 30 χρόνια το παράθυρο της Γης στο Σύμπαν

Από τις Στήλες της Δημιουργίας μέχρι τις εσχατιές του Σύμπαντος, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει πραγματοποιήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αστρονομικές παρατηρήσεις από τον Απρίλιο του 1990, όταν και τέθηκε σε τροχιά από το διαστημικό λεωφορείο Discovery.
Ωστόσο ο υπολογιστής του τηλεσκοπίου σταμάτησε ξαφνικά να λειτουργεί στις 13 Ιουνίου. Γεγονός που δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980.

Η NASA δεν έχει ακόμη εντοπίσει από πού ξεκίνησε η δυσλειτουργία, ωστόσο την Παρασκευή, 16 Ιουλίου, ανακοίνωσε ότι ενεργοποίησε με επιτυχία τον εφεδρικό υπολογιστή και το διαστημικό τηλεσκόπιο βρίσκεται πλέον σε διαδικασία επαναφοράς σε κανονική λειτουργία.

Ο αγώνας των μηχανικών της NASA να σώσουν το γηρασμένο - για τα τεχνολογικά δεδομένα - τηλεσκόπιο, επίσης δεν αποτελεί έκπληξη. Στις τρεις δεκαετίες επιχειρησιακής του ζωής άλλαξε ριζικά την αντίληψή μας για το σύμπαν, σε σημείο που να χαρακτηρίζεται μία από τις σημαντικότερες αστρονομικές αποστολές της NASA. 

Έχει μελετήσει πλανήτες πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα, μακρινούς γαλαξίες, κοσμικά τέρατα, όπως οι μαύρες τρύπες,   και δραματικά γεγονότα, όπως νέφη επώασης άστρων, εκρήξεις κατακλυσμιαίας ισχύος και γαλαξίες όλων των σχημάτων και μεγεθών.

Γι' αυτό και η NASA φέρεται αποφασισμένη να μη «σκοτώσει το γέρικο άλογο», αλλά να το διατηρήσει σε λειτουργία για άγνωστο πόσα ακόμα χρόνια.

Ιδού ένα ελάχιστο κλάσμα των όσων οι κάμερες του Hubble αιχμαλώτισαν μέσα σε τρεις δεκαετίες παρατηρήσεων.

Αναπαράσταση δημιουργίας γιγάντιου πλανήτη

Το νεφέλωμα του Πέπλου

Ο Γαλαξίας NGC 671

To μοριακό νεφελώδες συμπύκνωμα Orion B - Εκεί που γεννιούνται άστρα

Τα απομεινάρια του ωστικού κύματος από την έκρηξη υπερκαινοφανούς

Ισως η πιο εμβληματική φωτογραφία - Οι Στήλες της Δημιουργίας στη καρδιά του νεφελώματος του Αετού

Κάτι πιο... ταπεινό - Καλοκαίρι στον Κρόνο