Hitech ύδρευση και υδρολίπανση από δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών

Hitech ύδρευση και υδρολίπανση από δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών

Μέχρι τώρα, για να εξασφαλιστούν οι ιδανικές συνθήκες αγροτικής παραγωγής με τη χρήση της τεχνολογίας, απαιτούνταν ένα σύνθετο πλέγμα ανιχνευτών (grid sensors). Δύο φοιτητές από την Πάτρα, ο Διονύσιος Μπίτας και ο Νίκος – Κυριάκος Παπασταύρος, υπόσχονται την αντικατάσταση όλων αυτών των ανιχνευτών για τηλεμετρήσεις υγρασίας, λίπανσης, ασθενειών κ.λπ., από ένα και μοναδικό ρομποτικό σύστημα Γεωργίας Ακριβείας που τα συνδυάζει όλα, το ΚΥΤΙΟΝ.  

Αρωγός στην προσπάθειά τους, όπως αναφέρει, ο κ. Διονύσης Μπίτας, εκτός από το Πανεπιστήμιο Πατρών, είναι η Εθνική Τράπεζα και ο Άγγελος Ρέζος της Rezos Brands. Οι σχεδιαστές του ΚΥΤΙΟΝ εξηγούν στο liberal, πώς έφτασαν να υλοποιήσουν την ιδέα τους και τελικά να διακριθούν στον 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

Τι είναι το ΚΥΤΙΟΝ και πως σας ήρθε η ιδέα να το αναπτύξετε;

Το προϊόν μας, το ΚΥΤΙΟΝ, είναι ένα εναέριο σύστημα για μέτρηση συνθηκών μικροκλίματος και πρόβλεψη ασθενειών, κατάλληλο για χρήση σε ανοικτές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Aπευθύνεται σε παραγωγούς, γεωπόνους και γεωργικούς συμβούλους, που επιθυμούν να βελτιώσουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας καλλιέργειας. Αντικαθιστά τα ακριβά και δύσκολα στην εγκατάσταση συστήματα πολλαπλών (grid) σενσόρων με ένα μικρό σε μέγεθος «κουτί», που μπορεί να διαχειριστεί την άρδευση και την υδρολίπανση. Προσφέρει πρόβλεψη ασθενειών, κάνει χρήσιμες τηλεμετρήσεις, ενώ συγκεντρώνει, διαχειρίζεται και αξιολογεί δεδομένα μέσω ενός γραφικού περιβάλλοντος, το οποίο δεν απαιτεί στη χρήση του ιδιαίτερες τεχνολογικές γνώσεις. Η ποιότητα και η ποσότητα της παραγωγής αυξάνεται, με παράλληλη βελτίωση του εισοδήματος των χρηστών του, ενώ μειώνεται ο χρόνος ενασχόλησης του καλλιεργητή. 

Για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, αποφασίσαμε το περασμένο καλοκαίρι να μη γυρίσουμε πίσω στις οικογένειές μας, να στείψουμε το μυαλό μας, με πρόγραμμα, να δούμε τι μπορούμε να δημιουργήσουμε ως νέοι επιστήμονες. Πρώτα “έπεσαν ιδέες στο τραπέζι”, μετά βρήκαμε τους  συντελεστές και στη συνέχεια προχωρήσαμε στον τρόπο υλοποίησης. 

Σε ποιό στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται το ΚΥΤΙΟΝ και τι πόρους θα χρειαστείτε (κεφάλαια, ανθρώπινο δυναμικό κ.λπ.) στα επόμενα βήματα;

Αυτή τη στιγμή έχουμε ολοκληρώσει το πρωτότυπο του ρομποτικού εναέριου συστήματος για θερμοκήπια και ετοιμάζουμε να τρέξουμε τρία χρηματοδοτούμενα πρότζεκτ για να έχουμε πραγματικά δεδομένα στις συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων. Στόχος μας είναι μια προκαταρκτική χρηματοδότηση (pre-seed round) μέσα στους επόμενους μήνες.  

Ποιοι σας συμβούλευσαν μέχρι σήμερα και ποια ήταν η συμβολή του Πανεπιστημίου σας; 

Η συμμετοχή μας στο σοβαρό και οργανωμένο Διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας, μας βοήθησε να οργανώσουμε τη δουλειά μας και το επιχειρηματικό μας σχέδιο, να κινηθούμε με ταχύτατους ρυθμούς, και να μεταβούμε από τα χαρτιά και τις μελέτες σε ένα λειτουργικό πρωτότυπο, ενώ μέσα σε έξι μήνες έτρεξε το πρώτο πιλοτικό. Το Πανεπιστήμιο Πατρών μας στήριξε πολύ στα αρχικά και σημαντικά βήματα της υλοποίησης του πρωτοτύπου του προϊόντος μας. Επίσης ο Άγγελος Ρέζος, της Rezos Brands, μας καθοδήγησε σε μεγάλο βαθμό στα πρώτα μας βήματα.

Σε ποιες αγορές θα στραφείτε και κατά πόσο αρκεί η ελληνική αγορά για να στηρίξει μια καινοτόμο ιδέα;

Το ΚΥΤΙΟΝ έχει στόχο την ευρωπαϊκή και στη συνέχεια την παγκόσμια αγορά. Η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει κάποιους τύπους νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά όσον αφορά την ρομποτική τεχνολογία θα πρέπει να στραφούμε στο εξωτερικό.