7ος χρόνος, ημέρα 2180η
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Hitachi: Συμφωνία με τη Bain για πώληση της Hitachi Metals έναντι 3,5 δισ. δολαρίων

Hitachi: Συμφωνία με τη Bain για πώληση της Hitachi Metals έναντι 3,5 δισ. δολαρίων
Shutterstock

Η Hitachi ήρθε σε συμφωνία με μια κοινοπραξία επενδυτικών κεφαλαίων με επικεφαλής την Bain Capital για την παραχώρηση της Hitachi Metals, έναντι 3,5 δισ. δολαρίων.

Η Hitachi, η οποία κατέχει το 53% της Hitachi Metals θα πουλήσει το μερίδιό της στη κοινοπραξία των Bain, Japan Industrial Partners και Japan Industrial Solutions στα 1.674 γιεν ανά μετοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Τόκιο την Τετάρτη.

Η συμφωνία αυτή έρχεται την ώρα που άλλες ανταγωνιστικές εταρείες ιδιωτικών συμμετοχών όπως η ΚΚR και η Carlyle Group επενδύουν όλο και περισσότερο στην αγορά της Ιαπωνίας.

Η Hitachi η οποία επιδιώκει να εστιάσει στην τεχνολογία των πληροφοριών προκειμένου να ανταγωνιστεί καλύτερα αντιπάλους της, όπως η Siemens, εξαγόρασε στα τέλη Μαρτίου την αμερικανική εταιρεία υπηρεσιών ψηφιακής μηχανικής GlobalLogic έναντι 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της, η Hitachi έχει πουλήσει τις θυγατρικές της, με τη Hitachi Metals να είναι η μεγαλύτερη εξ αυτών. Από την οικονομική κρίση του 2008, η Hitachi πούλησε 20 από τις 22 θυγατρικές της. Εν μέσω αβεβαιότητας του Brexit, η Hitachi πάγωσε το 2019, το project της κατασκευής εργοστάσιων πυρηνικής ενέργειας αξίας περίπου αρκετών δισεκατομμυρίων λιρών το οποίο θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει το 7% της Βρετανικής επικράτειας, Αυτό γιατί η Horizon Nuclear Power της Hitachi δεν κατάφερε να βρει ιδιώτες επενδυτές για τα σχέδιά της, ούτε να πείσει τη βρετανική κυβέρνηση να συμμετέχει οικονομικά, ώστε να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της αγοράς, με συνέπεια οι συζητήσεις τελικά να μην τελεσφορήσουν.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική KKR διαθέτει δύο πρώην μονάδες Hitachi, την Koki Holdings και την Kokusai Electric.