Handelsblatt: Οικογενειοκρατίας συνέχεια επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Handelsblatt: Οικογενειοκρατίας συνέχεια επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Με την υπόθεση του διορισμού του Στέλιου Παππά στον ΟΑΣΘ ασχολήθηκε και ο γερμανικός τύπος σχολιάζοντας ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ που είχε υποσχεθεί ότι θα εξαλείψει το νεποτισμό, η οικογενειοκρατία ζει και βασιλεύει.

Συγκεκριμένα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δημοσίευσε εκτενές άρθρο για την υπόθεση Παππά σημειώνοντας ότι «η οικογενειοκρατία έχει στην Ελλάδα μακρά παράδοση. Αυτό δεν άλλαξε ούτε επί πρωθυπουργίας του αριστερού λαϊκιστή Αλέξη Τσίπρα». Χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «(…) εδώ και σχεδόν μια δεκαετία ο Νίκος Παππάς είναι ο στενότερος σύμβουλος του Τσίπρα, ορισμένοι μάλιστα διακρίνουν σε αυτόν το alter ego του πρωθυπουργού. ''Όποιος μιλάει με τον Παππά, μιλάει με τον Τσίπρα'', λέει ευρωπαίος διπλωμάτης στην Αθήνα. Υπό αυτή την έννοια δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι ο διορισμός του πατέρας του στη θέση του επικεφαλής των αστικών συγκοινωνιών έχει προκαλέσει τόσο μεγάλες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στις αντιδράσεις που προκάλεσε ο διορισμός του από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και στο γεγονός ότι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης στήριξαν τη συγκεκριμένη επιλογή, όπως ο υπουργός Συγκοινωνιών Χρ. Σπίρτζης που είπε ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για να δώσει ώθηση στις δημόσιες συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη.

Στο δημοσίευμα γίνεται ακόμα αναφορά σε μια σειρά παρόμοιων περιπτώσεων, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ. «Για να μην γίνεται άμεσα αντιληπτή η οικογενειοκρατία, μέλη της κυβέρνησης τοποθετούν τους συγγενείς τους σε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες».

Τέλος, η Handelsblatt σημειώνει ότι Στέλιος Παππάς αναλαμβάνει το νέο πόστο αμισθί και πως υποσχόμενος «απόλυτη διαφάνεια» αναμένεται να δημοσιοποιήσει άμεσα και το πόθεν έσχες.

Αξίζει να σημειωθεί πως αναφορά στο ίδιο θέμα με αναδημοσίευση μέρους του ίδιου άρθρου έγινε και στην εφημερίδα Rheinische Post υπό τον τίτλο «Υπό πίεση ο Τσίπρας λόγω οικογενειοκρατίας».