H τρίτη δόση στη μάχη κατά της Όμικρον - Ποιες χώρες έχουν τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού

H τρίτη δόση στη μάχη κατά της Όμικρον - Ποιες χώρες έχουν τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού

Η καταιγίδα της Όμικρον δοκιμάζει τον πλανήτη και σύμφωνα με τους επιστήμονες η τρίτη δόση του εμβολίου είναι απαραίτητο όπλο στη μάχη κατά της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, η οποία είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές της COVID-19 και έχει προκαλέσει ιστορικό ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως. 

Το γεγονός πάντως ότι οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι λόγω κορονοϊού δεν έχουν αυξητική πορεία, οδηγεί τους επιστήμονες να προχωρούν σε μια εκτίμηση, που μένει να επιβεβαιωθεί, ότι η Όμικρον, όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει υπέραμετρα τα ήδη βεβαρημένα συστήματα υγείας παγκοσμίως, αλλά πως μάλλον πρόκειται για την αρχή του τέλος της πανδημίας.

Όπως προκύπτει από πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό New England Journal of Medicine, άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις εμβολίου mRNA ή σε όσους ανέρρωσαν από COVID-19 και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν με mRNA εμβόλιο κατέγραψαν υψηλά ποσοστά αντισωμάτων.

Πάνω από 3 εκατ. εμβολιασμοί τρίτης δόσης στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο emvolio.gov.gr, στην Ελλάδα μέχρι τις 21:00 της 1ης Ιανουαρίου 2022 είχαν πραγματοποιηθεί 17.267.650 εμβολιασμοί. Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ανέρχονται σε 7.011.997, ενώ 7.469.309 έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Οι εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης ανέρχονται σε 3.514.331.

Δικαιούχοι αναμνηστικής δόσης, με τη συμπλήρωση δηλαδή τουλάχιστον τριών μηνών από τη δεύτερη δόση, είναι περίπου 5,7 εκατ. πολίτες. το 89% στους άνω των 60 έχει λάβει και αυτό την αναμνηστική δόση. Ενώ μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου είχαν προγραμματιστεί 1.154.127 ραντεβού τρίτης δόσης.

Τι ισχύει στο εξωτερικό

Πολλές χώρες επέκτειναν πρόσφατα το πρόγραμμα χορήγησης τρίτης δόσης στους πολίτες τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Στις ΗΠΑ οι υγειονομικές Αρχές αποφάσισαν τη χορήγηση τρίτης δόσης σε όλους τους πλήρως εμβολιασμένους. Στις 30 Νοεμβρίου τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) γνωμοδότησαν ότι η τρίτη δόση θα πρέπει να χορηγείται σε όλους τους ενήλικες. Στον Καναδά, η αρμόδια Αρχή συνιστά την χορήγηση αναμνηστικής δόσης με εμβόλιο mRNA σε ανοσοκατεσταλμένους.

Στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) στις 24 Νοεμβρίου προχώρησαν σε σύσταση για τρίτη δόση σε όλους τους ενήλικες με προτεραιότητα στους άνω των 40. Η οποία τρίτη δόση, συνιστάται να πραγματοποιείται μέχρι έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Η Αυστρία, η πρώτη χώρα της Ευρώπης που καθιέρωσε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για όλους τους πολίτες, αναμένεται να προχωρήσει σε σύσταση για τη χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 12 ετών.

Στο Βέλγιο η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης γίνεται σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.

Η Βρετανία επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμού της χορηγώντας από το τέλος Δεκεμβρίου την τρίτη δόση σε όλους άνω των 18, τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση. 

Η Δανία μείωσε το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη δόση στους 4,5 μήνες για τις ηλικίες 18-39 ετών.

Και στη Γαλλία, από τις 24 Δεκεμβρίου οι πολίτες μπορούν να εμβολιάζονται με την τρίτη δόση τρεις μήνες μετά τη δεύτερη. Στους τρεις μήνες ανέρχεται το μεσοδιάστημα μεταξύ δεύτερης και αναμνηστικής δόσης και στη Γερμανία, ενώ το ίδιο ισχύει, ως γνωστόν πλέον και στην Ελλάδα.

Στην Ιρλανδία μπορούν να εμβολιάζονται με την αναμνηστική δόση όλοι οι ενήλικες. Στην Ιταλία το μέτρο θα επεκταθεί σε όλους τους άνω των 18 ετών, από τους άνω των 40 που ισχύει μέχρι σήμερα. Ενώ στην Ελβετία όλοι οι πολίτες άνω των 16 ετών θα μπορούν να πραγματοποιούν τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού με τρίτη δόση

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ourwordldindata.org, οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού με τρίτη δόση ανά 100 κατοίκους, με στοιχεία μέχρι και την 30η Ιανουαρίου 2021, είναι οι εξής:

  • Χιλή με 56,84%.
     
  • Μεγάλη Βρετανία με 49,74%.
     
  • Ισραήλ με 45,63%.
     
  • Ουρουγουάη με 43,65%.
     
  • Γαλλία με 32,91%.
     
  • ΗΠΑ με 20,69%.
     
  • Βραζιλία με 12,39%.

Στον παγκόσμιο πληθυσμό το ποσοστό εμβολιασμού με τρίτη δόση ανά 100 κατοίκους είναι στο 6,55%.

Στην Αφρική οι χώρες με χαμηλά ποσοστά τρίτης δόσης

Σύμφωνα με το Reuters, χαμηλά είναι τα ποσοστά εμβολιασμού με τρίτη δόση σε πολλές χώρες της Αφρικής, όπου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει εμβολιαστεί με πρώτη και δεύτερη δόση μόλις το 7,5% του γενικού πληθυσμού της.

Αναμνηστική δόση εμβολιασμού είναι διαθέσιμη σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Κένυα, το Μαρόκο (η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εμβολίου στην αφρικανική ήπειρο), η Νιγηρία, η Νότια Αφρική, η Τυνησία και η Ζάμπια.