H «στροφή» του Αλέξη Τσίπρα για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα περί... μνημονίων

H «στροφή» του Αλέξη Τσίπρα για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα περί... μνημονίων

«Αδειάζοντας» την μέχρι πρότινος τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαίων στελεχών του που έχουν κατ' επανάληψη κάνει λόγο από την αρχή της πανδημίας για τον κίνδυνο «νέων μνημονίων» ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν φοβάται «επιστροφή στις μαύρες μέρες των μνημόνιων». Ορατή η στροφή και στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και η προσπάθεια που κατέβαλε να επαναφέρει διαχωριστικές γραμμές περί νέου και προόδου και παλιού και οπισθοδρόμησης με αφορμή τη στάση του Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε τους υψηλούς τόνους, επιβεβαιώνοντας την προσπάθεια που καταβάλει, προκειμένου να «πατήσει σε δύο βάρκες», τη μία του... πεζοδρομίου μέσα από κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια και την άλλη της σοσιαλδημοκρατίας με αναφορές σε «νεοφιλελεύθερες πολιτικές» που έχουν αποτύχει και έμμεση επίκληση της κευνσιανής πρακτικής, όπως αυτή έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα της αντικαπιταλιστικής λογικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έκλεισε με το θέμα των «μνημονίων», τα φαντάσματα των οποίων φιλοτεχνήθηκαν με επιμέλεια από τα στελέχη της Κουμουνδούρου και εμμέσως και από τον ίδιο από την αρχή της πανδημίας. Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι φορές που στελέχη, όπως ο Κ. Ζαχαριάδης με δηλώσεις τους αναφέρθηκαν σε νέα μνημόνια που θα έρθουν, ενώ πρέπει να υπενθυμιστεί πως και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, που συζητιόταν τον περασμένο Οκτώβριο, τόσο η Έφη Αχτσιόγλου, όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριζαν ότι προμηνύονταν «νέα μνημόνια».

«Φαίνονται ήδη στον ορίζοντα απαράδεκτα νέα μνημόνια εξωτερικής επιβολής ή εσωτερικής κοπής και έμπνευσης», δήλωνε τον Απρίλιο του 2020 ο Νίκος Βούτσης, ενώ και ο Α. Χαρίτσης έκανε λόγο για νέα μνημόνια, αν η κυβέρνηση δεν εφάρμοζε το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι" του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή τον περασμένο Νοέμβριο εξέφραζε ανοιχτά την ανησυχία του για «νέα μνημόνια».

Η... στροφή του Αλέξη Τσίπρας κλείνει αυτό το κεφάλαιο της αντιπολιτευτικής τακτικής, όπως και την ουσιαστική κριτική επί του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο το περασμένο καλοκαίρι, όταν η κυβέρνηση επιχειρούσε να πάρει όσα περισσότερα χρήματα μπορούσε στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας, αποτέλεσε αιχμή του δόρατος δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι τα ποσά που προβλέπονταν ήταν... λίγα.

Σήμερα όμως ο ίδιος δήλωσε πως από το Ταμείο Ανάκαμψης προκύπτει ένα «μεγάλο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα», καθώς και ότι εντάσσεται στα εργαλεία που διαθέτει πλέον η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εργαλεία, στα οποία ενέταξε και τον φθηνό δανεισμό της χώρας, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα της δικής του διακυβέρνησης, όπως άλλωστε και το λεγόμενο "μαξιλάρι" που άφησε στα ταμεία μετά τις εκλογές του 2019.

Επί της ουσίας η πρακτική αυτή δείχνει να έχει επιλεχθεί ενόψει της παρουσίας του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης και των προτάσεων που θα παρουσιαστούν και που σημειωτέον, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να κινούνται στη λογική των προγραμμάτων που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί και στη λογική των όσων ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει μιλώντας στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Λογική που θα συνδεθεί με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, συνδέοντας την πρόοδο με την πρώτη και την οπισθοδρόμηση με τη δεύτερη και με την επίκληση των προσφάτων αναφορών του Τζο Μπάιντεν, η πολιτική του οποίου τείνει να μετατραπεί σε κεντρική γραμμή της Κουμουνδούρου μετά και την υπόθεση με τις πατέντες.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε μερικούς τόνους πιο χαμηλά απ' ότι εμφανίζεται στο εσωκομματικό ακροατήριο που εξακολουθεί να διατηρεί το πρόγραμμα επαναστατικής γυμναστικής με αφορμή στην παρούσα φάση τα εργασιακά. Η θέση περί επαναφοράς στο πεζοδρόμιο του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει, με αφορμή το θέμα αυτό και μια σειρά άλλων ζητημάτων, αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας και τις δυνατότητα της κυβέρνησης.

Για την πανδημία

Σε ό,τι αφορά την πανδημίας κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι απέτυχε διότι δεν χρησιμοποίησε φαρμακευτικές αγωγές, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες ζώων, κινούμενος δε στη λογική Πολάκη υποστήριξε ότι θα είχαν σωθεί τουλάχιστον οι μισοί ενώ παράλληλα μίλησε και για τους εμβολιασμούς.

Τόνισε ότι υπήρξαν αργοί ρυθμοί, έριξε όμως τις ευθύνες και στην ΕΕ για την οποία είπε συνολικά ότι απέτυχε όπως απέτυχε και στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης την προηγούμενη δεκαετία. Έριξε ευθύνες στην ηγεσία της Ευρώπης, ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας πως κινείται στη λογική του «χτες».

Εντύπωση προκάλεσε η απάντησή του σχετικά με το lockdown, αφού από τη μια πλευρά επανέλαβε το γεγονός πως η χώρα έκλεισε 200 κρούσματα και άνοιξε με πάνω από 3000 και από την άλλη κατήγγειλε το παρατεταμένο κλείσιμο ως αποτυχημένο. Όπως επανέλαβε και τα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει σχετικά με τις απώλειες ζωών, αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας σε σχέση πάντως με άλλες χώρες της ΕΕ.

Πάντως και για την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και γενικότερα για την διαχείριση της πανδημίας εμφανίσθηκε να επιρρίπτει ευθύνες και στην Ε.Ε τονίζοντας πως δεν φταίει η κυβέρνηση για την διαθεσιμότητα που υπάρχει...