H πτώση στις διεθνείς αγορές προεξοφλεί παγκόσμια ύφεση

H πτώση στις διεθνείς αγορές προεξοφλεί παγκόσμια ύφεση

Η  εβδομάδα ξεκίνησε με ένα κύμα ισχυρών πωλήσεων που άφησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε αναταραχή και ολοκλήρωσε  τις συνεδριάσεις σε απότομη πτώση. Προς το τέλος οι δείκτες περιόρισαν τις  καθοδικές πιέσεις  αλλά οι πωλήσεις σε  μετοχές αυτοκινήτων  και τεχνολογίας συνέχισαν να  βαραίνουν το κλίμα.  Το Μιλάνο και το Παρίσι κατατάσσονται ως οι χειρότερες στη Γηραιά Ήπειρο, με πτώση 1,60% και 1,66% αντίστοιχα. Ακολούθησε και η Φρανκφούρτη που έκλεισε  τη μέρα με πτώση 1,11%, ενώ το Λονδίνο χτες παρέμεινε κλειστό λόγω διακοπών. 

Οι ανησυχίες για πιθανότητα ύφεσης σε Ευρώπη, Κίνα και Αμερική  είναι διάχυτες στις παγκόσμιες χρηματαγορές και αποτυπώνονται στους μεγάλους δείκτες που βρίσκονται διαγραμματικά  οριακά επίπεδα. 

Ήδη χτες το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ  κατέγραψε τιμή απόδοσης υψηλότερα από 3% για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ ο δείκτης S&P διέσπασε καθοδικά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το επίπεδο των 4234 μονάδων, κομβικό διαγραμματικό σημείο για τη συνέχεια.

 Όπως επισημαίνεται στο ημερήσιο γράφημα, η καθοδική διαφυγή από τη γραμμή τάσης Α2 που έρχεται από τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2020 διασπάστηκε καθοδικά με  επόμενο σημαντικό πεδίο στήριξης τις 3827 μονάδες.  Είναι ταυτόχρονα το επίπεδο  διόρθωσης  fibo  38,2%  από τα πανδημικά χαμηλά των 2191 μονάδων έως τα υψηλά των 4818,6 της 3ης Ιανουαρίου του 2022-05-02

S&P 500  ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Τα αρνητικά στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση προστέθηκαν στις συνεχείς ανησυχίες για το lockdown στην Κίνα και την ουκρανική κρίση που φαίνεται να βαθαίνει. Στη συνέχεια, η εβδομάδα θα χαρακτηριστεί από την άνοδο των επιτοκίων από τη Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά και από άλλες κεντρικές τράπεζες που έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. 

Σε σύγκριση με τον δείκτη PMI της Ευρωζώνης σήμερα το πρωί, μειωμένος από τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης των PMI των ΗΠΑ διατηρείται σε άνοδο παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που παραμένουν έντονες. Αναλυτικά, ο μεταποιητικός τομέας στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε σημάδια δυναμικής στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις δεν φαίνεται να θέλουν να αφήσουν τις αμερικανικές εταιρείες. Ο αμερικανικός μεταποιητικός PMI, στην τελική ανάγνωση τον Απρίλιο, διαμορφώθηκε στις 59,2 μονάδες. Η ένδειξη, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της S&P Global, είναι πάνω από το ποσοστό του Μαΐου στις 58,8 μονάδες, αλλά κάτω από το προκαταρκτικό ποσοστό των 59,7 μονάδων.  

Με δεδομένα από το 1976, αυτή είναι η πρώτη φορά που τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα κινούνται με απώλειες άνω του 10% ταυτόχρονα, με τον S&P  να καταγράφει απώλειες άνω του 14% από την αρχή της χρονιάς, ενώ τα ομόλογα είναι 11,5% κάτω από το υψηλό τους 2020. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ χάνει περαιτέρω έδαφος έναντι του αμερικανικού νομίσματος εν όψει της παρέμβασης της Federal Reserve στα επιτόκια. Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, σε συνέντευξή του στην El Correo το Σαββατοκύριακο, τόνισε ότι μια αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη είναι δυνατή, αλλά όχι πιθανή. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώθηκε στο 1,0519 (-0,27%), ενώ το δολάριο παρέμεινε στο γεν στα 130,32 γεν (+ 0,33%).

 Οι τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων συνεχίζουν την ημέρα σε πτώση: το Brent  βρίσκεται στα  107,53, ακολουθούμενο από το WTI με κίνηση  στα 105,16 δολάρια.

 Η Ευρώπη ετοιμάζεται να επισημοποιήσει την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Οι πληρωμές ρωσικού αερίου σε ρούβλια συνιστούν παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, έστειλε μήνυμα η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, μετά το τέλος του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας. Το φυσικό αέριο έκλεισε χτες με πτώση -2,41% στην Ευρώπη στα 97 ευρώ ανά μεγαβατώρα στον Ttf.

ΓΡΑΦΗΜΑ DUTCH TTF  ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ 

Όπως επισημαίνεται στο γράφημα,  τα 129,43 ευρώ είναι ισχυρή αντίσταση πλέον για τις τιμές του φυσικού αερίου, που βρίσκουν στήριξη στη γραμμή τάσης L λίγο κάτω από τα 97 δολάρια.  Μια συνέχιση της κίνησης και καθοδική διάσπαση της L  θα έχει ως μεσοπρόθεσμο στόχο την περιοχή των 65 δολαρίων, πορεία που θα ανακουφίσει κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες από το πολύ υψηλό κόστος ενέργειας.

Η ελληνική αγορά κλειστή χθες για την αργία της Πρωτομαγιάς, δύσκολα μπορεί να μας επιφυλάξει διαφορετική εξέλιξη από το να μπει στο μήνα Μάιο με το… αριστερό. 

Οι 912 αρχικά και οι 905 μονάδες αποτελούν τις πρώτες στηρίξεις με την ζώνη που διαγράφουν οι δυο κινητοί μέσοι όροι των 200 ημερών (890-899 μονάδες) να αποτελεί σημαντική στήριξη.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ