H πρόταση του Χάρη Θεοχάρη για τη διανομή του πλεονάσματος

H πρόταση του Χάρη Θεοχάρη για τη διανομή του πλεονάσματος

«Οι πολλές εκτιμήσεις και τα σενάρια για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος δείχνουν προχειρότητα και ερασιτεχνισμό εκ μέρους της κυβέρνησης ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το ποσό του πλεονάσματος, που ανεβοκατεβαίνει σαν ακορντεόν από τα 800 εκατ. στο 1,1 δισ. ευρώ», επεσήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο ραδιόφωνο ΕΡΑ 105.8.

Και συνέχισε λέγοντας πως «η κυβέρνηση δεν είναι ίδια με την περσινή, τότε που δεν είχε συνεννοηθεί με κανέναν. Τώρα βλέπουμε ότι δοκιμάζει τα νερά, λαμβάνει υπόψιν τις ενστάσεις των θεσμών και ουσιαστικά θα κάνει αυτό που θα συναποφασίσουν από κοινού».

Ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε τη δική του πρόταση για μια αποτελεσματική και δίκαιη διανομή του μερίσματος:

«Ένα τμήμα πρέπει να αποδοθεί στην αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Ένα δεύτερο κομμάτι πρέπει να δοθεί για τη στήριξη των αδύναμων, οι οποίοι είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Πρέπει όμως να στηριχτούν και οι συνεπείς πολίτες που έχουν καταφέρει μέσα στην κρίση να κρατήσουν πράσινα τα δάνειά τους. Έχουν κάνει τα πάντα για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και για λόγους δικαιοσύνης οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε. Ένα τρίτο μέρος, λοιπόν, να κατευθυνθεί στην επιβράβευσή τους μέσω της απαλλαγής τους από την καταβολή μιας δανειακής δόσης».

Αναφορικά με τις δηλώσεις υπουργών ότι ο κόσμος δεν ψάχνει πλέον στα σκουπίδια, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κατέβει από τον γυάλινο πύργο της, να σταματήσουν οι υπουργοί να ονειρεύονται ότι όλα πάνε καλά γιατί υπάρχουν προβλήματα παντού. Ο κ. Σπίρτζης πνίγεται στα νερά των ηλεκτρονικών εισιτηρίων, δε μπορεί να κάνει έναν απλό προγραμματισμό και έχουν δημιουργηθεί φροντιστήρια που μαθαίνουν στους ηλικιωμένους πώς να καταθέσουν τον ειδικό φάκελο.

Ερωτηθείς για το debate στην κεντροαριστερά, επεσήμανε ότι η διαδικασία αδικείται από τον αριθμό των υποψηφίων και δίνει έναν τόνο χαμηλότερης αξίας από αυτή που πραγματικά έχει. «Δεν άκουσα κάτι διαφορετικό, δεν άκουσα τον υποψήφιο που έδωσε ένα στίγμα ανανέωσης, παρά επανάληψη των ταμπελών και των εύκολων ρήσεων», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

Φωτογραφία: SOOC