ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

H πρώην πρόεδρος της FED Τζ. Γέλεν εκ των φαβορί για τη θέση της υπ. Οικονομικών στη διοίκηση Μπάιντεν

H πρώην πρόεδρος της FED Τζ. Γέλεν εκ των φαβορί για τη θέση της υπ. Οικονομικών στη διοίκηση Μπάιντεν

Δεδομένου ότι η μεταβατική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν προετοιμάζεται για να αναλάβει την εξουσία σε δύο μήνες, ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επαφές με τα πρόσωπα εκείνα που θα στελεχώσουν το Υπουργικό Συμβούλιο. Μια από τις σημαντικότερες θέσεις είναι εκ των πραγμάτων αυτή του Υπουργού Οικονομικών.

Ο διάδοχος του Στίβεν Μνούτσιν, οποίος και αν είναι αυτός, θα έχει να αντιμετωπίσει έναν εμπορικό πόλεμο, την ύφεση και την ανεργία που αφήνει πίσω της η πανδημία, τις εκκλήσεις για αντιμετώπιση των ανισοτήτων και μια σειρά άλλα επείγοντα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή.

Ανάμεσα στους υποψηφίους, σύμφωνα με το Reuters, το Bloomberg και την εφημερίδα Financial Times περιλαμβάνεται η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. Επί των ημερών της στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, εστίασε στους εργαζομένους και στις ανισότητες, ενώ έκτοτε, παραμένει μέρος του δημόσιου διαλόγου σε πολλά από τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής, μέσω του think tank Brookings Institution.

Η Γέλεν είχε διοριστεί από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ως επικεφαλής της Fed. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας υποστηρικτικής αλλά και ισορροπημένης νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας πάντα τη σημασία μιας ενίσχυσης των πραγματικών μισθών στην αμερικανική οικονομία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Με τις ΗΠΑ να είναι σήμερα αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση από τον ιό του Sars-Cov-2, η  Γέλεν θα έρθει εάν επιλεχθεί τελικά αντιμέτωπη με τη διπλή πρόκληση της στήριξης της οικονομίας και της εξισορρόπησης του προϋπολογισμού.

Αλλά ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι αυτά της Λαέλ Μπρέιναρντ και της Σαρα Μπλουμ Ρασκιν.  

Η πρώτη, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed και έχει διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών με ευθύνη για τις διεθνείς υποθέσεις της κυβέρνησης Ομπάμα, την εποχή της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και της κρίσης του ευρώ.

Η Σάρα Μπλουμ Ράσκιν έχει διατελέσει επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών. Δικηγόρος που έχει δουλέψει στο χρηματοπιστωτικό τομέα είναι σήμερα στέλεχος της Vanguard, ενός επενδυτικού γίγαντα με 6 τρισ. δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια. Πρόσφατα συνέβαλε στη σύνταξη μίας μελέτης που ζήτησε η ομάδα του Μπάιντεν γύρω από τους τρόπους με τους οποίους η χρηματοοικονομική εποπτεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χάραξη μιας κλιματικής πολιτικής.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος θέλει ως γνωστόν, να αυξήσει τους φόρους για τους πιο εύπορους Αμερικανούς και τις επιχειρήσεις, ενώ το σχέδιο «Build Back Better» προβλέπει τη χρήση της φορολογικής νομοθεσίας για την προώθηση στόχων όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών χαμηλής και μεσαίας εισοδηματικής στάθμης.

AP Photo/Andrew Harnik