7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

H «μάχη» των 40 ημερών στα νησιά, ποια νέα μέτρα συζητούνται

H «μάχη» των 40 ημερών στα νησιά, ποια νέα μέτρα συζητούνται

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν τη μεγάλη αγωνία και τον προβληματισμό για την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού. Την ώρα που η χώρα κινείται προς την «καρδιά» του καλοκαιριού και η τουριστική περίοδος κορυφώνεται, τα κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε συναγερμό, βλέποντας την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τη σταθερή έστω και μικρή, προς το παρόν, επιβάρυνση των δομών υγείας.

Το ενδιαφέρον αναπόφευκτα εστιάζεται στη νησιωτική Ελλάδα, μια και η πλειοψηφία Ελλήνων και ξένων τουριστών την επιλέγει για τις διακοπές της. Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνεται στο να μην υπάρξει «νέα Μύκονος», μια και εκ των πραγμάτων η ζημιά στη βαριά μας βιομηχανία θα είναι μεγάλη εάν ακόμα ένα δημοφιλές νησί τεθεί υπό το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή στο μικροσκόπιο των ειδικών μπορεί να παραμένει τόσο το νησί των ανέμων όσο και η συνολικά η Κρήτη, ευτυχώς όμως καταγράφεται σταθεροποίηση. Κάτι που δείχνει να οδηγεί πλέον σε αναθεώρηση των μέτρων για τη Μύκονο την ερχόμενη Δευτέρα.

Η επιλογή αυτή πάντως δεν σημαίνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν συνεχίζουν να επαγρυπνούν και να θεωρούν ότι η μάχη με τον κορονοϊό στα νησιά θα κρίνει εν πολλοίς τον πόλεμο με την πανδημία.Για το λόγο αυτό, πληροφορίες θέλουν κυβέρνηση και επιστήμονες, έτοιμους να παρέμβουν εφόσον χρειαστεί ξανά όπως έγινε και στην περίπτωση της Μυκόνου.

Στο πλαίσιο αυτό η επιτροπή των επιστημόνων συζητά το ενδεχόμενο να προτείνει στην κυβέρνηση να διενεργούνται δύο υποχρεωτικά τεστ στους εργαζόμενους στην εστίαση και στον τουρισμό σε νησιά όπως η Ρόδος και η Κως, μέτρο που ισχύει ήδη σε Μύκονο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Σαντορίνη και Πάρο.

Πρόκειται για μία ακόμα κίνηση θωράκισης ενόψει της δύσκολης περιόδου που έρχεται, η οποία θεωρείται ότι θα είναι η εβδομάδα από 13-18 Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι και  το τέλος του καλοκαιριού οι αρχές βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό ξεκαθαρίζοντας ότι εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν  θα εφαρμοστούν εκ νέου μέτρα τύπου «Μυκόνου». Πιο συγκεκριμένα:

- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 7 το πρωί της επόμενης μέρας.

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.

-Απαγόρευση κάθε είδους κοινωνικής συνάθροισης άνω των εννιά ατόμων.

- Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι στην εστίαση έως 4 άτομα.

Προς το παρόν πάντως κάτι τέτοιο δε φαίνεται να είναι ορατό, μια και δεν υπάρχει νησί που θα βρίσκεται μία ανάσα από το “κόκκινο”.