H Λιθουανία διέκοψε τις μεταφορές πολλών αγαθών προς το Καλίνινγκραντ

H Λιθουανία διέκοψε τις μεταφορές πολλών αγαθών προς το Καλίνινγκραντ

Σε απαγόρευση διέλευσης εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ, προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ προχώρησαν οι λιθουανικές αρχές από το Σάββατο, σύμφωνα με το Reuters. Η είδηση ​​έγινε γνωστή την Παρασκευή, μέσω βίντεο που δημοσίευσε ο κυβερνήτης της περιοχής Άντον Αλιχάνοφ. 

Ο κατάλογος κυρώσεων της ΕΕ περιλαμβάνει κυρίως άνθρακα, μέταλλα, δομικά υλικά και υλικά προηγμένης τεχνολογίας και όπως ανέφερε ο Αλιχάνοφ η απαγόρευση θα καλύπτει περίπου το 50% των ειδών που εισάγει το Καλίνινγκραντ.

Η άμεση έναρξη της απαγόρευσης επιβεβαιώθηκε από το τμήμα εμπορευμάτων της κρατικής υπηρεσίας σιδηροδρόμων της Λιθουανίας σε επιστολή προς τους πελάτες μετά από «διευκρίνιση» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον μηχανισμό εφαρμογής των κυρώσεων.

Προτρέποντας τους πολίτες να μην καταφεύγουν σε αγορές πανικού, ο Αλιχάνοφ ανέφερε ότι δύο πλοία μεταφέρουν ήδη εμπορεύματα μεταξύ Καλίνινγκραντ και Αγίας Πετρούπολης και άλλα επτά θα είναι σε υπηρεσία μέχρι το τέλος του έτους.

«Τα πλοία μας θα χειριστούν όλο το φορτίο», υποστήριξε το Σάββατο.

Ευρισκόμενο μεταξύ των μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, Πολωνία και Λιθουανία, το Καλίνινγκραντ λαμβάνει προμήθειες και φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω σιδηροδρομικού δικτύου και αγωγών που διασχίζουν της Λιθουανία.

Εκεί βρίσκεται αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Βαλτικής Θάλασσας, ενώ ο θύλακας καταλήφθηκε από τον Κόκκινο Στρατό τον Απρίλιο του 1945 και παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.